Skorer Küresel ısınma yeşil sahaları da vurdu

Küresel ısınma yeşil sahaları da vurdu

16.12.2011 - 12:27 | Son Güncellenme:

.

Küresel ısınma yeşil sahaları da vurdu

Ülkelerin iklimlerine ve bölgenin zeminlerine göre çim tohumlarının uygulanması konusunda eğitim alan ve bu konuda Türkiye’deki birçok spor kulübüne yardımcı olan Eskişehirspor Stat Müdürü Tarık Uslu, mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklıklardan ve yağışın azlığından çimin gelişmesinde ve uykuya yatmasında problemler yaşandığını söyledi.

Eskişehir Atatürk Stadı’ndaki çalışmalarıyla İspanya’nın ünlü kulübü Barcelona’dan da sahanın rehabilite edilmesi konusunda davet alan Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 11 yıl Eskişehirspor’da tesisler sorumlusu olarak görev yaptığını, son 3 yıldır da stat müdürlüğü görevini yürüttüğünü hatırlattı.

Çocukluğundan beri çim tohumu yetiştiriciliği konusunda araştırma yaptığını ve bu konuda eğitim aldığını ifade eden Tarık Uslu, bununla ilgili İngiltere ve Hollanda’da seminerlere katıldığını kaydetti.

Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyrettiğini ifade eden Uslu, şöyle konuştu: "21 yıldır çimle uğraşıyorum, 14 Aralık’ta ilk kez sulama yaptım. Çim bakımında tarım takvimini takip ediyoruz. Ekim ayında uyguladığımız sulama ve gübreleme işlemlerini tekrar yapıyoruz. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı takvimi iki ay geriden takip etmek zorunda kaldık.

Bütün statlarda aynı sorun var. Diğer stattaki çim bakımcıları da arıyor. Onlara da yardımcı oluyorum." -"Küresel ısınma futbol sahalarındaki çimleri olumsuz etkiledi"- Uslu, küresel ısınmanın etkilerinde dolayı çimlerin doğal dengesinin bozulduğunu anlatarak, şöyle devam etti: "Geçmiş yıllarda bu dönemde sahada kar ve don olayı görülüyordu. Ancak bu yıl yeterli yağış olmadığından çim su istiyor. Gübre besleme çalışması yaptık.

Saha kenarlarındaki çimler sarardı. Sulama yapmazsak, saha gelecek yıl kötü durumda olacak. Çimin uykuya yatma dönemi var. Mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklıklardan ve yağışın azlığından çimin gelişmesinde ve uykuya yatmasında problem var. Küresel ısınma futbol sahalarındaki çimleri de olumsuz etkiledi." Tarık Uslu, küresel ısınmanın boyutlarının giderek büyüdüğünü ve insanların küresel ısınmaya karşı daha duyarlı olması gerektiğini de sözlerine ekledi.