Futbol Luis Rubiales’e FIFA ‘dur’ dedi!

Luis Rubiales’e FIFA ‘dur’ dedi!

27.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Baskılara rağmen istifa etmeyeceğini açıklayan İspanya Futbol Federasyonu Başkanı, fiilen görevinden uzaklaştırıldı. FIFA, Rubiales’in futbolla ilgili tüm faaliyetlerini 90 gün boyunca dondurdu.

Luis Rubiales’e FIFA ‘dur’ dedi

Kadınlar Dünya Kupası 2023 finalini kazanan İspanya’nın futbolcusu Hermoso’ya uygunsuz harekette bulunan İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales’e dünya futbolunun patronları dur dedi. Kadın futbolcuyu rızası olmadan dudağından öpen Rubiales, tüm baskılara rağmen istifa etmeyeceğini açıklamış ve görevinin başında olduğunu belirtmişti.

Haberin Devamı

FIFA disiplin komitesi, geçtiğimiz günlerde Rubiales’in Kadınlar Dünya Kupası finalinde bir oyuncuyu rızası olmadan öpmesini içeren davranışlarına soruşturma kararı aldığını açıklamıştı. FIFA, dün ise Rubiales’in kendisine karşı açılan disiplin soruşturmasının sonucunu beklemek üzere 90 gün süreyle görevlerinden alındığını “Luis Rubiales’in ulusal ve uluslararası düzeyde futbolla ilgili tüm faaliyetlerden geçici olarak uzaklaştırılmasına karar verdik” şeklinde duyurdu.

"UZAK DUR" UYARISI

Dünyadaki tüm ülke federasyonlarının çatı örgütü olması nedeniyle kararlarının bağlayıcılığı bulunan FIFA’nın açıklaması neticesinde Luis Rubiales, pratikte federasyon başkanlığı görevini fiilen yürütemez hale geldi. Kararın alındığı andan itibaren yürürlüğe girdiği ifade edildi.

Haberin Devamı

FIFA ayrıca Rubiales’e ve federayon üyelerine kendileri veya üçüncü şahıslar aracılığıyla, İspanyol milli futbol takımı oyuncusu Hermoso veya yakın çevresi ile temas kurmaktan veya temas kurmaya teşebbüs etmekten kaçınma talimatı verdi.

HÜKÜMET DÜĞMEYE BASTI

FIFA’nın kararının ardından başkana yeni bir darbe de devlettten gelebilir. İspanya hükümeti Rubiales’in davasını Spor İdari Mahkemesi’ne taşıdı. Böylece federasyon başkanının derhal uzaklaştırılmasına olanak tanıyan bir disiplin dosyası başlatılarak, kısa bir sürede görevden alınmasının yolu açıldı.

HOCA BOYKOTUNDAN BAŞKAN BOYKOTUNA

İspanya Milli Takımı’nın kadrosundaki 23 futbolcunun yanı sıra, 58 milli futbolcu Rubiales görevde kaldığı sürece İspanya milli takımına dönmeyeceklerini açıklamışlardı. Bu durum akıllara aynı takımda geçen sene gerçekleşen protestoyu getirdi.

Takımın 15 oyuncusu, teknik direktör Jorge Vilda hakkında, taktik ve kullandığı yöntemler gibi çeşitli gerekçelerle şikayetçi olmuş, o görevde kaldığı süre içerisinde İspanya için oynamak istemediklerini duyurmuşlardı.

Bu krize rağmen federasyonun arkasında durduğu Jorge Vilda ile takım dünya şampiyonu oldu. Şikayetçi 15 oyuncudan yalnızca 3’ü şampiyon takımın kadrosunda yer aldı.

XAVI DE İSYAN ETTİ

Haberin Devamı

Rubiales, istifa etmeyeceğini açıklamasının ardından İspanyol federasyonundan da kendisine bir destek açıklaması geldi. Federasyon olayın fotoğraflarını analiz ettiklerini belirtip, “Sayın Başkanımızın ortaya koyduğu gerçeklerin kesinlikle doğru olduğunu, yalan söylemediğini ilk kez bu açıklamayla birlikte görsellerle sunacağız” açıklaması yapıldı.

Luis Rubiales’in görevine devam etme kararına ise büyük tepki yağdı. Barcelona teknik direktörü Xavi basın toplantısında bu konuya da değindi “Rubiales’in davranışı kabul edilemez ve tahammül edilemez; tüm desteğim Jenni’ye ve oyunculara” dedi. ABD Kadın Milli Futbol Takımı’nın yıldızı Alex Morgan, twitter hesabından paylaşımında “Luis Rubiales’in kamuoyu önündeki davranışlarından iğreniyorum. İspanyol oyuncuların yanındayım” mesajını yazdı.

Yazarlar