Skorer Masal gibi

Masal gibi

28.01.2011 - 01:24 | Son Güncellenme:

Erzurum 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları hafızalardan kolay silinmeyecek muhteşem bir açılış törenine sahne oldu. “Anadolu’nun zirvesinde buluşalım” sloganı; nefes kesen ışık şovları ve Anadolu Ateşi’nin büyülü gösterileriyle Cemal Gürsel Stadyumu‘nda hayat buldu

Masal gibi

Yüzyıllarca sayısız medeniyetlere ev sahipliği yapmış Anadolu’nun dünya gençliğini kucaklayan dev buluşması dillerden düşmeyecek muhteşem bir açılış törenine sahne oldu. 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları, Erzurum Cemal Gürsel Stadyumu’nda Devlet erkanının da tam kadro katılımıyla başladı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yanı sıra TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar ve büyükelçilerin katılımıyla devletin “gövde gösterisi” halinde start alan açılış töreninde sahneye çıkan Anadolu Ateşi Dans Topluluğu, tribünleri dolduran yaklaşık 25 bin kişiyi adeta büyüledi.
Cumhurbaşkanı Gül’ün duyurusuyla başlayan ve TRT aracılığıyla 80 ülkede canlı olarak yayınlanan törenlerde Anadolu Ateşi Dans Topluluğu ışıklı muhteşem bir gösteri sergiledi. Yaklaşık 2.5 saat süren gösteride 1500’e yakın dansçı Nene Hatun, Nuh’un Gemisi ve Erzurum barlarından motifler sergiledi. Konya’dan gelen 100 semazen nefes kesen gösteriler sundu.

Haberin Devamı

Meşaleyi şampiyonlar taşıdı
Oyunların meşalesini Dünya Supersport Şampiyonu Kenan Sofuoğlu, Dünya Şampiyonu güreşçi Selçuk Çebi, dünya şampiyonasında sayı kraliçesi olan voleybolcu Neslihan Darnel ve 2008 Pekin Paralimpik Olimpiyatı’nda şampiyon olan okçu Gizem Girişmen taşıdı.
Aynı zamanda oyunların da maskotu olan Selçuklu Devleti’nin sembolü çift başlı kartal maketi tribünlerin coşkulu alkışları arasında bir süre gökyüzünde süzüldü.
Açılış törenini izlemek için Cemal Gürsel Stadyumu’na gelen seyirciler tribünlere nostaljik bir giriş yaptılar. Erzurum’un tarihi semtlerinin adı olan Karskapı, İstanbulkapı ve Gürcükapı maketleri oldukça güzel bir ortam oluşturdu.
Açılış töreninde en büyük coşku, Erzurum’un at üzerinde oynanan yöresel oyunu ciritcilerin sahaya girmesiyle yaşandı.
Bembeyaz kıyafetleriyle atlarının üzerinde muhteşem bir görüntü oluşturan ciritcilerin gösterisi büyülü bir ortam yarattı.
Nefesleri kesen gösterilerin ardından Kenan Doğulu konseri vardı. Çok sayıda sporcu sahaya inerek Doğulu ile dans etti. Havai fişek gösterisi dakikalarca sürdü ve izleyenlere görsel bir şölen sunuldu.

Haberin Devamı

Adım adım olimpiyata
Üniversite Kış Oyunları’nın açılışı için Erzurum’a gelen TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Türkiye’nin olimpiyat yolunda ciddi organizasyonlarla ciddi adımlar attığını söyledi.
Erzurum Üniversite Kış Oyunları’nın yatırım ve planlama açısından spor tarihinin en büyük organizasyonlarından biri olduğunu belirten TBMM Başkanı Şahin, olimpiyat düzenleme konusunda kararlı bir şekilde emin adımlarla hedefe yüründüğünü söyledi.
Planlı ve programlı çalışmaların meyvalarının toplandığını belirten Şahin, “Katılım rekoru kırılan bu organizasyonun Türkiye’ye verilmesi 2005 yılında İzmir’de yapılan Dünya Üniversite Yaz Oyunları’na dayanıyor. İzmir’de kısa sürede hazır hale getirdiğimiz tesisler ve mükemmele yakın bir ev sahipliği ile kafalara “Türkiye bu işleri başarıyla yapıyor” imajı kazıdık. Buradaki başarımızla da daha büyük hedeflere sıçrayacağız. Olimpiyata inandık bu yoldan dönüş yok. Türkiye bu mutluluğu mutlaka yaşayacaktır” dedi.
Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay ise bir zamanlar hayal olarak görülen dev organizasyonlara imza atıldığını Dünya Basketbol Şampiyonası’nın ardından bu sınavın da yüzakıyla tamamlanacağına inandığını belirterek “Türkiye dünyanın gözünde büyümeye devam ediyor. Emeği geçen herkesi gönülden kutlarım”diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Erzurum’a yakışacak’
Başbakan Erdoğan açılış töreninde büyük ilgi gördü. Oyunların takipçisi olacaklarını kaydeden Erdoğan, “Erzurum’a yakışanı gerçekleştireceğiz. Bu oyunların 5 yıldızı var. Burada barış var, burada kardeşlik var, burada sevgi var, burada coşku var, heyecan var” dedi.

Hokey’de çifte şok!

Masal gibi

Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’nın ilk gününde Buz Hokeyi’nde çifte şok yaşadık. Çek Cumhuriyeti karşısına çıkan Milli Takım, Erkekler A Grubu maçında tek gol atamayarak rakibine 16-0 yenildi.
Karşılaşmanın ilk iki periyodunu 12-0 önde tamamlayan Çekler, son periyotta da etkili oyununu sürdürerek 4 gol daha buldu ve karşılaşmadan 16-0 galip ayrıldı. Maçın bitimine 11 dakika 32 saniye kala, salondaki aydınlatma sistemindeki sorun nedeniyle müsabaka bir süre durdu.
Kesintiden yaklaşık 7 dakika sonra hakem oyuncuları soyunma odasına gönderdi. Müsabaka yaklaşık 40 dakika sonra tekrar başlarken arızanın jeneratörlerden kaynaklandığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Rusların üstünlüğü
25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’nda Kayakla Atlama Kuleleri’nde resmi deneme atlayışları yapıldı. Atlayışlarda birinci turda ilk sırayı, 100’er metrelik dereceleriyle Rus sporcular Ivan Panin ve Konstantin Voronin paylaştı. İkinci turda ise birinciliği Japon sporcu Aguri Shımızu 101 metrelik derecesiyle elde ederken, Rus Ivan Panin 99.5 metre ile ikinci sırada yer aldı. 36 sporcunun katıldığı deneme atlayışlarında Türk sporcu Mustafa Öztaşyonar, 71.5 metrelik derecesiyle 26. oldu.

Gönüllü protestosu
Erzurum’da gönüllü olarak görev alan gençler açılış töreni için stada giremedi. Gönüllü gençler son dakikada cep telefonlarına gönderilen mesajlarla stadın dolu olması yüzünden içeri giremeyeceklerini öğrendiler. Stat dışında kararı protesto eden gençlerin açılış törenini izleyememeleri yüzünden bugün görevlerini bırakabilecekleri öğrenildi.

Haberin Devamı

Ruslar yasta!
Moskova’daki Domodedova Havaalanı’ndaki intihar saldırısı nedeniyle Rusya’nın bayrağı 3 gün süreyle yarıya indirildi. 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’nın buz hokeyi maçlarıyla resmen başlamasının ardından Rusya bayrağı da gönderdeki yerini aldı.

Hava buz gibi ama kapıda izdiham vardı
Erzurum Cemal Gürsel Stadı’na 400 metre kala başlıyor kalabalık. Günlerdir, hatta haftalardır beklenen kar, sanki randevulaşmış gibi Universiade’nin açılışına birkaç saat kala gösteriyor yüzünü. Bir açılışa hem Cumhurbaşkanı, hem Başbakan, hem Meclis Başkanı, hem de bakanlar katılırsa ne olur? Bütün yollar kapatılır tabii. Yüzlerce metreyi kar altında yürüyerek ulaşılan stadın kapısı hıncahınç dolu. Biletleri olanlar zar zor giriyor içeri. Olmayanlar ise ya deli gibi bilet arıyor ya da parmaklıkların arasından içeri sızmaya çalışıyor. Hatta kısa sürede tükenen biletlerin karaborsada iki bin TL’ye satıldığı bile söyleniyor.
Hava soğuk. Şöyle böyle değil. Kimileri kayak kıyafetleriyle gelmiş, onların durumu nispeten iyi. Allah’tan stattaki her koltuğa bir paket bırakılmış; içinde bembeyaz polar battaniye, şapka, kaşkol ve eldiven var. O yüzden tribünleri bir anda Casper’lar sarmış gibi oluyor, bembeyaz insanlar her yanda. Yemyeşil görmeye alıştığımız saha da bembeyaz, santraya da kocaman bir meşale kurulmuş. Görüntüye bakarsanız birazdan sahneye U2 çıkacak sanabilirsiniz.
Havanın da etkisiyle ortama pek ‘ısınamayan’ ve sunucuların sürekli “Alkışlayın” uyarısına maruz kalan seyirciler, bütün ülkeler yerini alıp da sıra Türkiye’ye gelince coşuyor. Alkış, tezahürat, heyecan... Protokol tribünü de dahil bütün stat ayakta alkışlıyor Türk takımını. Hatta aralarında şefkatle el sallayanlar da oluyor.
Sıra konuşmalara gelince insan Avrupa Basketbol Şampiyonası ve Türk Telekom Arena Stadı’nın açılışındaki tecrübelere dayanarak devlet erkanının nasıl karşılanacağını merak ediyor. Büyük coşkuyla ve sevgiyle alkışlanıyorlar.

M.ZEYNEP ÖZKARTAL

GÜNÜN PROGRAMI

Masal gibi

Yazarlar