Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

TRABZON-BUCA (Cüneyt ÇAKIR)
Avantajlardaki titiz tutumu maçın tempolu geçmesini sağladı. Futbolcuların üzerindeki doğal otoritesine rağmen faul ve kart uygulamalarında standardı yoktu. Engin’in ceza alanı içinde İ. Dağaşan’ın elini kolunda hissettiği anda kolayca kendini yere bırakmasında verdiği penaltı tecrübesine yakışmadı. Pozisyonu yandan izleyemediği için yanıldı. İ.Dağaşan’a çıkardığı sarı kart içine sinmedi. Aynı oyuncunun topsuz alanda Colman’a yaptığı faulde 2. sarıdan kırmızı kartını göstermedi.

MANİSA-GAZİANTEP (Serkan ÇINAR)

Dixon’ın kendi kalesine attığı golde topun arkasındaki Simpson için kalkan hatalı ofsayt bayrağı net bir golü iptal etti. Zurita’ya gösterdiği ilk sarı kart doğruydu. Ancak M.Erdoğan’a yaptığı normal faulde çıkardığı 2. sarıdan kırmızı hatalıydı. Biraz da rakibi tahrik ederek topu geç eline alan İlker’in kasıtlı olarak ayağına basması sonrası Sosa’ya gösterdiği kırmızı doğruydu.

MKE A.GÜCÜ-SİVAS (Tolga ÖZKALFA)
Oyuncularla çok konuşma huyundan vazgeçmeli. Çıkardığı sarı kartlar itirazdandı. Faullerdeki tutarlı kararları ile maçın skorunu etkileyecek kararlardan uzaktı.

K.PAŞA-G.SARAY - (Özgür YANKAYA)
Futbolcuların birbirlerine ve hakemlere karşı saygılı davranışları işini kolaylaştırdı. Maçı akışına bırakarak tempo kazandırdı. Faul ve kartlarında iki takım için de tutarlıydı. Futbolcuların koşu ve pas yolunu kapatmadan doğru yer alınca kararlarındaki isabet oranı yüksekti. Yardımcı hakeminin işaretini görmesi olumlu ancak yönetim tarzının dışındaki kararlarda itibar etmemeli.

BEŞİKTAŞ-BURSA - (Fırat AYDINUS)

Aydınus ve Gezer’in kararları maçların önüne geçti

Volkan Şen’e gösterdiği kırmızı kartla eleştiri oklarının hedefi olan Fırat Aydınus, Beşiktaş’ın Brezilyalı oyuncusu Aurelio’ya karşı aşırı hoşgörülüydü.

Şüpheli pozisyonlarda oyunu devam ettirmesi maçın tempolu geçmesini sağladı. Elle oynayarak gol atmaya çalışan Holosko ile rakibine kart göstermesi gerektiğini eliyle işaret eden Ivankov’a çıkardığı sarı kartlar kurala uygundu. Volkan’a sarı kartını gösterdikten sonra oyuncunun hırsından dolayı gösterdiği tepkideki alkışlama hareketini yanlış algıladı. Volkan’ın hakem kararını protesto amacı yoktu. Devamlı faullü oynayan Hilbert ile Aurelio’ya karşı aşırı hoşgörülü davrandı. Guti’nin topu yere vurmasındaki kızgınlığı da kararına protesto değildi. Pas vermeyen arkadaşına kızmıştı. Kartını kullanmaması doğruydu. M.Keçeli’ye gereksiz sarı kart gösterdi. Serbest vuruş kullanılmadan öne çıkarak 9.15’i bozan İ.Üzülmez’e sarı kartını kullanıp vuruşu tekrar ettirmeliydi.

F.BAHÇE-KARABÜK - (Bünyamin GEZER)
Kartlarında iki takım oyuncularına eşit düzeyde davranmadı. Emre, Lugano ve Yobo’nun karşılaşmayı kartsız bitirmemesi gerekirdi. İlk gol öncesi Deumi-Niang ikili mücadelesinde yardımcı hakemi Ekrem Kan’ın verdiği faul hatalıydı. Bilhassa ilk yarıdaki faul ve kart yorumlarında Fenerbahçe’ye karşı aşırı hoşgörülüydü. Oyuncular tarafından saygı gören otoriter tarzına rağmen maçın başındaki kararları ile güven vermedi.

Haberin Devamı

M.P.ANTALYA-İ.B.BELEDİYE - (Aytekin DURMAZ)
Karşılıklı ataklar halinde geçen karşılaşmada objektif kararları ile başarılıydı. Necati’nin penaltı beklediği pozisyondaki devam kararı doğruydu.

KONYA-G.BİRLİĞİ - (M.Kamil ABİTOĞLU)
Sakin, kendinden emin tavırları, oyuncular üzerindeki saygınlığı sayesinde doğru iletişimi, faul ve kartlarındaki standart kararları ile başarılıydı.

KAYSERİ-ESKİŞEHİR - (İlker MERAL)
Eskişehirspor’un 2. golü öncesi Sezer şutunu attığı anda Burhan topun ve müdafanın arkasındaydı. Golün ofsayt gerekçesiyle iptal edilmesi gerekirdi. Sarı kartlarında tutarsızdı.

Haberin Devamı

Sarı kartlardaki çelişkiler!
Son haftalarda hakemlerin gösterdiği ve göstermediği kartlar maçların skorlarını etkiliyor. Cüneyt Çakır, Avrupa’daki yükselişini sürdürüyor. Başarısı ile listede bulunan diğer FIFA hakemlerine öncülük ediyor. Ancak aynı Çakır’ın son iki hafta içinde verdiği 2 penaltı kararındaki sarı kart uygulaması kafalarda soru işareti bıraktı. Galatasaray-Beşiktaş maçında A.Turan’ın arkadan kayarak Holosko’ya yaptığı penaltıda, göstermesi gereken sarı kartı atladı. Trabzonspor-Bucaspor maçında ise tecrübesine yakışmayan penaltıdan sonra İ.Dağaşan’a, gereksiz sarı kart çıkardı. Devamında topsuz faulünde aynı futbolcuyu oyundan atamadı. Serkan Çınar, Manisaspor-G.Antepspor maçında Zurita’ya hatalı gösterdiği 2. sarıdan kırmızı kart maçın kırılma noktası oldu. Fırat Aydunus, Volkan’ın alkışını protesto amaçlı algılayıp 2. sarıdan kırmızı kartını gösterince maçın dengesi değişti. Aurelio’ya sportmenliğe aykırı oyunundan dolayı göstermesi gereken kartı kullanamadı. B.Gezer, Emre’ye kartlık 4 hareketine rağmen sarı kartını kullanamadı. MHK’nın bu pozisyonlarla ilgili kurul kararlarını hem hakemlere hem kamuoyuna bildirmeleri ligin devamındaki kart tartışmalarını engeller.