Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

B.BELEDİYE-BEŞİKTAŞ
(Tolga ÖZKALFA)

Sezonun ilk maçı. Futbolcular iyi niyetli. Buna rağmen maçı kontrolü altına almak için fazla düdük çalarak oyunu durdurması ve ikili mücadelelere müsaade etmemesi maçın temposunu düşürdü. Pozisyonları yakından takip ederken iyi yer alamadı. Formadan çekmeleri tespit edemedi. Futbolcuların koşu yollarını kapattı. Kart uygulamalarında standart kararlar veremedi. Sivok’a kartını doğru ama geç kullandı. Oyuncuların aşırı itirazı sonrası gösterdi. Aynı hareketi yapan Sylla’yı es geçti. Pozisyonu yandan görmesine rağmen Tello’nun ceza alanı içinde topa vurmak üzere havalandığı anda arkadan gelen Serhat’ın dikkatsiz ve kontrolsüz hareketi ile yerde kalmasını penaltı olarak değerlendiremedi.

Benzer pozisyonlara  farklı kararlar


SİVAS-TRABZONSPOR
(Halis ÖZKAHYA)

Şüpheli pozisyonlarda oyunu devam ettirmesi sayesinde karşılaşma tempolu ve zevkli geçti. Pozisyonlara çok yakın olması nedeniyle faulleri genelde doğru tespit etti. Oyunu bozacak, tansiyonu artıracak futbolculara müsaade etmeyerek sarı kartını yerinde ve zamanında kullandı (Engin ve İ.Dağaşan gibi). Trabzonspor ceza alanı içinde oluşan Serkan-Kamanan, Ceyhun-Agbetu ikili mücadeleleri sonrası oyunu devam ettirmesi doğruydu. Maç süresince benzer pozisyonlarda karşılaşmayı devam ettirmişti.

DİYARBAKIR-A.GÜCÜ
(Koray GENCERLER)

Çekişmeli, zevkli ve bol pozisyonlu karşılaşmada otoritesi ile başarılıydı. Oyuncuların itirazları sırasında ve aldatmalarda kartlarını yerinde ve zamanında kullandı. Maçın neticesine etki edecek hata yapmadı.

ANTALYA-ANKARA
(Gökhan GÜNEŞER)

Sezon başı yakaladığı şansı iyi kullandı. Karşılıklı ataklar halinde geçen maçta tartışılacak kararlardan uzak kalarak başarılı bir yönetim gösterdi.

BURSA-KASIMPAŞA
(Taner GİZLENCİ
)
Erhan’a, golü attıktan sonra seyirciye yönelik olarak tahrik edici ve kışkırtıcı hareketleri sonrası gösterdiği sarı kart doğru. Beraberlik golü öncesi verdiği serbest vuruşta topa yapılan müdahaleyi yanlış değerlendirdi.

G.BİRLİĞİ-KAYSERİ
(Fırat AYDINUS)

Tecrübesi ve deneyimi ile başarılıydı. G.Birliği takımının penaltı beklediği pozisyonlardaki devam kararı doğru.

MANİSA-ESKİŞEHİR
(M.İlker COŞKUN)

Karşılıklı ataklar halinde geçen maçta tartışılacak pozisyon yaşanmadı. MHK tarafından gecikmeli olarak verilen şansı iyi kullandı.

DENİZLİ-F.BAHÇE
(Bülent YILDIRIM)

İki farklı yönetim sergiledi. Işıklar sönene kadar, kendinden emin, çok koşan, pozisyonlara yakın, faullerde tutarlıydı. Her iki yardımcı hakem de ofsaytlarda tecrübelerine yakışmayan hatalı bayraklar kaldırdılar. Uzun süre duran oyunda motivasyonunu kaybetti. Tartışılan makul bekleme süresi uzun olsa da çalışmaların yapıldığını görmesi ve oyunun skoru nedeni ile beklemesi doğruydu. Ceza alanı içinde Vederson’un, arkadan Fatih’i kolu ile iteklemesi penaltıyı gerektiriyordu. Oyun alanı içinde benzer pozisyona faul vermişti. Sarı kartlarında benzer hareketlerde farklı uygulamalar yaptı.

GAZİANTEP-G.SARAY
(Bünyamin GEZER)

Kendine güveni tam. Oyunculardan ve seyircilerden etkilenmiyor. Topu oyunda tutma gayreti içinde bazen aşırıya kaçıyor. Avantajı uyguladığı durumda, oyun durduğunda disiplin cezası vermeyi unuttu (Cezar’ın, Keita’ya - Zurita’nın, Aydın’a yaptığı fauller). Sabri ceza alanı içinde Ümit’in üstüne sıçrayarak rakibinin dengesini bozdu. Penaltı kararı doğruydu. Penaltı vuruşu kullanılmadan önce ceza alanına giren oyuncuları tespit edince atışı tekrar ettirmesi doğru ama tekrarında da benzer şekilde oyuncular girdi. Ya ikinciyi de tekrarlatacaktı, ya da ilkinde de golü verecekti. Arda’ya değişiklik sırası çıkacağı yer konusunda ısrarı ile vakit geçirme diye sarı kart göstermesi gereksizdi. Saat kendisinde, gerekirse maçı uzatabilirdi. Maçın önüne geçme huyundan vazgeçmeli.


Tahkim’den ilk gol!
Beşiktaş-Fenerbahçe Süper Kupa finali sonrası Rüştü Reçber’e, maçı yöneten Yunus Yıldırım’a hakaret etmesi nedeniyle PFDK’ca, FDT’nın 40/2.maddesi uyarınca 3 resmi müsabakadan men cezası verildi. 40. madde “Hakaret eden, söven, tehdit eden veya herhangi bir şekilde kişilik haklarına saldırıda bulunanların” fiillerinin müsabaka görevlilerine yönelik olması halinde 3 veya üzerinde müsabakadan men cezası verilmesini belirtiyor.
Tahkim Kurulu, PFDK’ca verilen 3 maç men cezasını 2 resmi müsabakadan men şeklinde oyçokluğu ile değiştirdi.
Daha sezon başlamadan Futbol Federasyonu çatısı altında görev yapan ve hukukçulardan oluşan 2 kurul. Aynı disiplin talimatını nasıl farklı yorumluyorlar anlaşılması zor bir durum.
Hatta Tahkim Kurulu içinde görev yapan bazı üyelerin buna karşı çıkmasına rağmen.
Şimdi sezon içinde benzer olaylarla çok karşılaşacağız.
Bekleyip, göreceğiz! Tahkim Kurulu, aynı şekilde önüne gelen dosyalarda, takım ve oyuncu ayrımı yapacak mı? Yoksa, herkese eşit mesafede durarak, objektif, kararlar mı verecek!