Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

SİVAS-KONYA (Abdullah YILMAZ)
Maçın başındaki doğru kart uygulamaları ile maçı kontrolünde tuttu. Sedat'a çıkardığı kartlar doğruydu. M.Yıldız'ın attığı golün ofsayt gerekçesiyle iptalinde haklıydı. Gol öncesi verdiği serbest vuruş doğru.

ESKİŞEHİR-BEŞİKTAŞ (Bünyamin GEZER)
Pozisyonları yakından izlediği için faul kararlarındaki isabet oranı yüksekti. Guti'ye, oyunun durduğu anda yerde B.Ertuğrul'a attığı tekmeden sonra sarı değil kırmızı kartını çıkarmalıydı. Aynı oyuncuya rakibine kart göstermesini eliyle işaret ettiği için gösterdiği 2. sarıdan kırmızı da haklıydı. Son haftalardaki tartışmalı yönetimlerinden uzaktı.

G.SARAY-G.BİRLİĞİ (Yunus YILDIRIM)
Ceza alanındaki Kewell-Kulusiç ikili mücadelesindeki devam kararı doğruydu. Karşılaşma süresince devamlı faullü oynayan Barış'a sarı kartını kullanmalıydı. Sarı kartı bulunan O. Şam'ın yerde topu eliyle engellemesinde kasıt vardı. 2. sarıdan kırmızı kartını göstermeliydi. G.Zan'ın üzerine vurduğu topta sarı değil kırmızı kartını çıkarmalıydı. Faullerdeki başarılı tespitlerini kartlarında gösteremedi.

A.GÜCÜ-F.BAHÇE (Kuddusi MÜFTÜOĞLU)
Motivasyon eksikliğinden dolayı faullerdeki titiz ve doğru tespitlerini kartlarında gösteremedi. Baroni'nin topsuz alanda Sestak'a yaptığı şiddetli hareketi tespit edemedi. Lugano, Uğur Uçar ve Gabriç'in karşılaşmayı kartsız bitirmemeleri gerekirdi. 2. gol öncesi Uğur Uçar-Niang ikili mücadelesinde oyunu devam ettirmesi doğruydu. Emre'nin yardımcı hakemini eliyle itekleyen hareketine müsaade etmemeliydi. Hakem otoritesi bakımından olumsuz bir görüntüydü.

Haberin Devamı

BURSA-KASIMPAŞA (Halis ÖZKAHYA)
Çok zor şartlarda oynanan karşılaşmada teknik bir değerlendirme yapmak mümkün değil. Kasımpaşa'nın attığı gol ofsayt. Serkan Akarca yeri iyi olmasına rağmen hava ve saha koşulları nedeniyle tespit edemedi. Varela'nın penaltı beklediği pozisyondaki devam kararı doğru.

İ.B.BELEDİYE-TRABZON (Bülent YILDIRIM)
Maçın başında G. Süzen'e, Yattara'ya yaptığı net sarı kartlık hareketi değerlendirmeyince maçın kontrolünü kaybetti. Holmen'in arkadan Burak'ın sağlığını tehlikeye düşüren hareketine sarı değil kırmızı çıkarmalıydı. Ceza alanında Jaja'ya, Zeki'nin topsuz hareketine penaltı vermeliydi. Burak-Cihan mücadelesinde Burak kendini çabuk bıraktı. Bence devam kararında haklıydı. Kale alanı önünde havadan gelen topa yükselip kafa vurmaya çalışan Umut'u, Serhat topa yönelmeden kolu ile itekleyerek dengesini bozdu. Burak'ın düşüşü abartı gibi görünse de, penaltıda haklıydı. Kartın rengi sarı değil kırmızı olmalıydı. Ekrem'e çıkan 2 kart da kurala uygundu.

BUCA-MANİSA (Barış ŞİMŞEK)
Oyuncuları uyarırken yanında Murat, Leco'ya küfür edince kırmızı kartını çıkardı. Ceza alanındaki Emre-Kalabane ikili mücadelesindeki devam kararında haklıydı. Köşe bayrağı yakınındaki mücadelelerde pozisyona yakın olmalı. Oyun alanını terk eden topu tespit edemedi. Gol olsa çok tartışılırdı. Yardımcı hakeminin görmesi mümkün değildi.

Haberin Devamı

Burak’a yapılan hareket penaltıydı

İstanbul B.Ş-Trabzon maçının hakemi Bülent Yıldırım, penaltı kararında haklıydı ama kartlardaki tutarsızlıklarla dikkat çekti. FOTOĞRAF:?FEHİM?KAYACAN

Haberin Devamı

KARABÜK-M.P.ANTALYA (Süleyman ABAY)
İlhan topu kaleye vurduğunda Deumi'nin pozisyonu ofsayttı. Gol olsa da iptal edilmeliydi. Deumi'nin, direkten dönen topu tamamlaması ile atılan gol geçersiz sayılmalıydı.

G.ANTEP-KAYSERİ (Hüseyin GÖÇEK)
Faul kartlarındaki tutarlı kararları ile skoru etkilemeden başarılı bir yönetim ortaya koydu. Beto'ya hakemi aldatmadan çıkardığı sarı kartta haklıydı.

Guti’nin 2. sarı kartı!
MHK Başkanı Oğuz Sarvan ile Başkan Vekili Yüksel Okçuoğlu, sezon öncesi Süper Lig takımlarını ziyaret ederek değişen oyun kuralları ve uygulamaları hakkında bilgiler verdiler. En çok üzerinde durdukları konu da, “Açık şekilde işaretlerle rakibe sarı kart gösterilmesini isteyen oyuncunun sarı kartla cezalandırılacağı” konusuydu.
FIFA ile UEFA bu uygulamayı farklı yapıyor. FIFA 2010 Dünya Kupası'nda görev yapan hakemlerden, bu uygulamayı kıta farklılıkları nedeniyle istemedi. Ancak, UEFA son 2 yıldır hakemlerden ve bağlı federasyonlardan disiplin kontrolü açısından bu hareketin katı şekilde uygulanmasını istiyor.
Hakemlerimiz bu sezon oynanan karşılaşmalarda bu hareketleri yapan futbolculara prim vermiyorlar. İşin ilginci sezon başından itibaren bu hareketten dolayı sarı kart gören yerli futbolcu yok. Antalyaspor, Eskişehirspor ve Beşiktaş'ın yabancı oyuncularının bu hareketten sarı kart görmesi, konunun yabancı oyunculara gereğince anlatılamamasından kaynaklandığını gösteriyor. Teknik kadroların ve takım arkadaşlarının bu konuyu iyi öğretemediklerinin en canlı örneğini, Guti takımının en önemli virajında 2. sarıdan kırmızı kart görerek yaşadı. Hakemin otoritesini sarsan diğer hareketlerde (Aldatmaya çalışmak, kararına sözle, hareketle itiraz gibi) hakeme yorum hakkı var. Ancak bu konuda sıfır tolerans.