Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ESKİŞEHİR-SİVAS (İlker MERAL)
İlk gol öncesi Sedat-Serdar-Ziya arasındaki mücadeledeki devam kararı doğruydu. Serdar’a yardımcı hakemine aşırı itirazında sarı kartını göstermeliydi. 2. gol öncesi verdiği faul kararının benzerlerini oyun içinde devam ettirdi.

K.PAŞA-ANKARAGÜCÜ (Tolga ÖZKALFA)
Kararına itirazdan gösterdiği sarı kartları otoritesini oyunculara kabul ettiremediğinden çıkardı. Tavrı oyuncuları sinirlendiriyor. Luis-F.Tekke mücadelesindeki penaltı kararında oyuncunun düşüşüne aldandı. Rajnoch ceza alanında Azer Karadaş’ı arkadan itekledi. Penaltıydı.

Haberin Devamı

BURSA-GAZİANTEP (Hüseyin GÖÇEK)
Karcemarskas-Miller mücadelesinde aldatmadan Miller’a sarı kartını kullanmalıydı. Batalla-Hürriyet’in çelmesi ile yerde kaldı. Penaltıya inanmadı. Ancak aldatmadan sarı kart göstermesi pozisyona emin olmadığındandı. 3. gol öncesi Cenk’in topa yöneldiği andaki pozisyonu ofsayttı. Wagner’e itirazdan gösterdiği sarı kartta topa arkasını döndüğü için topun hareket halinde olduğunu göremedi.

G.BİRLİĞİ-KARABÜK (Yunus YILDIRIM)
Gençlerbirliği’nin ilk golü elle atıldı. Mahmut-H.Özmert mücadelesindeki penaltı kararında haklıydı. H.Özmert’e aldatmadan gösterdiği sarı kart doğruydu.

G.SARAY-BUCA (Kuddusi MÜFTÜOĞLU)
Ceza alanı içine havadan gelen topa Mendy, Servet’in önünde elleri ile temas etti. Penaltı ve sarı kart olmalıydı. Civar, ceza alanı içinde Neill’ın üstüne çıktı. Oyun alanında benzer pozisyonlara faul verdi. Kazım’a çıkardığı sarı kartta yorum hatası yaptı. Kol vücuda yapışıktı. Oyuncu arkasını dönmeye çalışıyordu.

KAYSERİ-ANTALYA (Bünyamin GEZER)
Ziani’ye çıkardığı sarı kartta daha erken davranmalıydı. Savaş’a kartını hemen çıkarmalıydı. O pozisyon avantaja bırakılmaz. Tartışmalarda çok aktif davranarak tansiyonun artmasını önlemesi olumlu tarafıydı.

Çakır’dan penaltı ve kart hataları

Zorlu Beşiktaş-Fenerbahçe derbisini yöneten Cüneyt Çakır, çaldığı ve çalmadığı düdüklerle eleştirilirken, gösterdiği kartlarda da hata yaptı.

KONYA-İ.B.BELEDİYE (Halis ÖZKAHYA)
Kaleciye pas kararında haklıydı. Ceza alanı dışında Metin arkadan kontrolsüz hareketi ile Robak’ı düşürdü. Serbest vuruş vermeli 2. sarıdan kırmızı kartını çıkarmalıydı. İtiraz eden Robak’a, gözlük işareti nedeni ile gösterdiği sarı kartını oyuncu tekrarlayınca 2. sarıdan kırmızıyı çıkardı.

Haberin Devamı

BEŞİKTAŞ-F.BAHÇE (Cüneyt ÇAKIR)
Maçın başında oyuncuların niyetini sezerek hemen kartını kullanıp önlem alabilirdi. Ekrem’i sert hareketleri nedeni ile beraberlik golünü atmadan 2. sarıdan kırmızı kart ile ihraç etmeliydi. Ceza alanında Ferrari’nin, Lugano’yu iki eli ile sararak tutup düşürmesi net penaltıydı. Önü açıktı. Görmesine rağmen devam ettirdi. Hemen ardından Lugano havadan gelen topa vurmak isterken Ferrari’ye yüklendi. Faul vermeliydi. Önceki pozisyonun etkisinde kalarak devam ettirdi. Sinirlenen Ferrari, Lugano’nun yüzüne eli ile vurdu. Saldırgan davranışını topun oyunda olduğu sırada yaptı. Faulü vermeyince, penaltı ve kırmızı kart doğruydu. Ancak doğrusu Ferrari lehine faul verip kırmızı kartını kullanmasıydı. Sarı kartlı G.Gönül’e, Simao’nun ayağına bastığı pozisyonda 2. sarıdan kırmızı kartını kullanmalıydı.

Haberin Devamı

MANİSA-TRABZON (Fırat AYDINUS)
İkili mücadelelerin yoğunluğuna rağmen kararlarında objektifti. Kahe hariç çıkardığı sarı kartlar kurala uygundu. Penaltı tartışmalarının yaşandığı pozisyonlardaki devam kararlarında haklıydı.

Federasyon, Eyüp Stadı’ndaki olaylara baksın!
Beşiktaş-Fenerbahçe derbi maçı bitti. Tartışmalar bitmedi. Cüneyt Çakır’ın kararları, Ferrari’nin yaptığı sorumsuz davranış, Schuster’in takım tertibi ve seyirci ile bağını koparan açıklamalarını bir kenara bırakarak spor kamuoyunun İstanbul’un göbeğinde oynanan Eyüpspor-Tokatspor maçının bitimindeki olayları ibretle izlemesi gerekir.
Hakemin bitiş düdüğünden sonra sahaya atlayan gözü dönmüş taraftarlar, sahada yalnız başına kalan hakemleri kovalıyor. Maçın hakemi F.Serkan Koçak ile yardımcısı Mehmet Kısal darbeler altında soyunma odasına kendilerini zor atıyorlar. Diğer yardımcı hakem Recep Yıldırım ise sahada kalıyor. Onu gören taraftarlar hiçbir suçu olmayan genç hakemi linç etme pahasına sahanın içinde kovalıyor. Ne özel güvenliğin ne de sahada bulunan 3 tane polisin bu iğrenç linç girişimini engellemeye gücü yetmiyor. En son deplasman takımının seyircisinin bulunduğu yere koşan Recep Yıldırım, polisin havaya ateş açması sonucu canını kurtarıyor. Biz hâlâ şiddet yasasının çıkmasını bekliyoruz. Yöneticilere yaptıkları ortamı geren açıklamaları nedeni ile haklı olarak hemen cevap veren Federasyon Başkanımız Mahmut Özgener’in, bu konu hakkında ne yapacağını merakla bekliyorum. Dikkat edin! Bu olay İstanbul’da oldu. Lig sonuna kadar olabilecek olayları önleyebilmek için en ağır cezanın verilmesi sağlanmalı. Eyüpspor taraftarına geçtiğimiz yıllarda Van’da yaşadıkları benzer taşkınlığı hatırlatmak isterim. O çirkin olaydan sonra ben dahil herkes maçı o şartlarda oynatan hakemleri en ağır şekilde eleştirdik.
Şimdi bu olayda PFDK’nın nasıl bir ceza vereceğini merakla bekliyorum.