Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

 V.MANİSA-SİVASSPOR  (Halis ÖZKAHYA)
Tempolu, heyecanlı ve zevkli bir müsabaka olmasında yönetimi ile katkısı vardı. Hakemlik tekniği ve fiziki görüntüsü ile sahaya yakışıyor. Oyuncuları uyarırken veya kart gösterirken gülme huyundan vazgeçmeli. Ceza alanı içi tutmalarda ve aldatmadan verdiği kartlar doğruydu. Maçın hemen başında yardımcı hakeminin ofsayt bayrağına gördüm işareti yapmasına rağmen kalecinin topu ceza alanı dışına eli ile taşımasına verdiği serbest vuruş kural gereği doğru olsa da, yardımcı hakeminin ilk bayrağı, bir avantaj söz konusu değil. Bir takımın ceza alanı içinden degajla oyunu başlatması ile orta sahaya yakın bir yerden serbest vuruş kullanması arasındaki uzaklığı da göz önüne getirerek karar vermeli.

Haberin Devamı

BURSA-Ç.RİZE  (Fırat AYDINUS)
Maçın hemen başında Serhat’a gösterdiği kartlar onun her zamanki yönetim tarzına uymamış. Serbest vuruş öncesi ceza alanı içinde Ömer-Barbosa mücadelesine penaltı veriyorsa kırmızı kart da göstermeliydi. Beraberlik golü faul. Kale alanına havadan gelen topa yükselen kaleci topa hakim olmak üzere iken Ömer’in müdahalesi ile elinden seken top kaleye girdi. Yeri ve görüş açısı iyi olmasına rağmen gol kararı vermesi ile sonuca etki eden hata yaptı.

KAYSERİ-G.BİRLİĞİ  (Deniz ÇOBAN)
Tuna-Iglesias mücadelesinde verdiği penaltı kararı sonrası kart göstermeyi unuttu. 

ANKARASPOR-G.SARAY  (Yunus YILDIRIM)
Aykut’un, De Nigris’in bileğine doğru yaptığı hamle sonrası oyuncunun bir adım atarak düşmesindeki devam kararı doğruydu. Ceza alanı içinde Tayfun-Lincoln ile Hamilton-Lincoln mücadelelerindeki devam kararları da yerindeydi. Topu oyunda tutma gayreti içinde bazen ipin ucu kaçıyor. Maçın tek golü öncesi Lincoln, arkadan Hürriyet’i iki eli ile tutarak müdahale etmesini engelliyor. Son dakikalarda taç çizgisi kenarında Ediz-Lincoln mücadelesine verdiği sarı kartın benzeri aynı oyuncular arasında tekrar oldu. Sadece faul verdi.

DENİZLİSPOR-G.ANTEPSPOR  (Selçuk DERELİ)
Ceza alanı içinde havaya çıkan topa yükselen C.Alberto olmasına rağmen topun ve rakibin altına giren İlhan’ın yaptığı harekete faul vereceğine penaltı kararı verdi.

Haberin Devamı

ANKARAGÜCÜ-G.OFTAŞSPOR  (Bünyamin GEZER)
Bebbe-Olgay tartışmasında pozisyona çok yakın. Muhakkak sözlü bir hakaret var. Ancak Bebbe de çok masum görünmüyor.

KASIMPAŞA-İ.B.BELEDİYESPOR  (Barış ŞİMŞEK)
Necati’ye aldatmadan gösterdiği sarı kart doğru. İlk yarının sonundaki tartışmada sahaya giren ve oyuncularla tartışan Kasımpaşa’nın idarecisi 2.yarı sahaya çıkmamalıydı.

KONYASPOR-FENERBAHÇE  (M.Kamil ABİTOĞLU)
Az düdük çalarak oyuna tempo kazandırma gayreti olumlu yönüydü. Aurelio’nun ortasında ceza alanı içinde bulunan Mihailov’un kolundan dönen topta oyunu devam ettirmesi doğruydu. Yakın bir pozisyon ve oyuncu kolunu kaçırma gayreti içindeydi. Veysel’e sarı kart gösterdiği hareketin benzerini yapan Maldonado’ya kart göstermedi. Oyuncuların yardımcı hakemlere karşı yaptığı el kol itirazlarına duyarsız kalmamalı.

BEŞİKTAŞ-TRABZONSPOR  (Bülent YILDIRIM)  

FIFA hakemleri S.O.S. veriyor

İlk maçın etkisinden rahat değildi. Baki-Umut mücadelesine verdiği faul sonrası sarı kart göstermeyince oyun gerildi. Trabzonlu oyuncular sinirlendi. İtiraz eden Yattara  kart gördü. İ.Toraman’ın kartlarında haklıydı. Karşıdan kayarak yaptığı tehlikeli hareketlerin karşılığını kırmızı kartla gördü. Oyuncu ve seyircilerin baskısına boyun eğerek. Barış’ı aldatmadan 2.sarıdan kırmızı kartla oyundan ihraç etmesi ile maçtaki en önemli hatasını yaptı. Jabi-İ.Üzülmez itişmesinde kartı sadece Jabi gördü. Müsabaka öncesi yapılan yorumları haklı çıkaran çelişkili faul ve kartları ile maçın önüne geçti. 

Haberin Devamı

Oyunun durması
Top, kale çizgisini veya taç çizgisini havadan veya yerden tamamen geçtiği zaman, oyun hakem tarafından durdurulduğu zaman oyun dışında sayılır. Geçtiğimiz iki hafta içinde yukarıda saydığım nedenler oluşmadan oyun alanı içinde tartışmalı pozisyonlara tanık olduk.  G.Birliği-Beşiktaş ile V.Manisa-Sivasspor maçlarında yardımcı hakemlerin kaldırdığı bayraklara göre oyuncular oyunu bırakarak kaldırılan bayrağın şekline göre kendilerince bir beklenti içine girdiler.  Oyun hakemin düdüğü ile durdurulmadığı için hem Beşiktaş, hem de V.Manisa takımı zor durumda kaldı.
Profesyonel futbolcuların oyun kurallarının temeli sayılabilecek olan, oyunun ancak hakem tarafından durdurulabileceğini bilmemeleri, kurallar konusundaki acemiliklerine iyi bir örnek olsa gerek!

Atamalara dikkat etmeli
Yeni oluşan bir kurul olabilirsiniz. Ancak! Tüm hakemlerin karnesi elinizde. Ligin ilk yarısında oynanan Trabzon-Beşiktaş maçının hakemi Bülent Yıldırım ile Ç.Rize-Bursa maçının hakemi Fırat Aydınus’u ikinci devre maçlarına da atayarak gereksiz bir tartışmaya neden oldunuz. Hakemler rahat değildi. Bunun sonucu bariz hatalar yaptılar. Sivas-A.Gücü maçındaki hataları ile öne çıkan Süleyman Abay’ın hem de Beşiktaş-Trabzon maçında 4.hakem olarak görevlendirilmesi, atamalara biraz daha özen göstermelerini gerektiriyor. GTK’nun da temiz, tartışmasız, şaibesiz isimlere görev vermesini beklerken, hakemlikleri döneminde gazetelerin ana sayfalarında kulüplerle telefon konuşmaları yayınlanan veya kulüplerde maaşlı olarak görev yapanları atamalarını da yeni ve acemi olmalarına bağlıyorum. Her iki kurul da görev yapan ve kadrodakilerin geçmişlerini bilen, tecrübeli isimlerin bundan sonraki atamalarda daha aktif rol alarak bu tür spekülasyonları engellemeleri, hem kendi kurullarının geleceği hem de federasyonun yıpranmaması için önemlidir.