Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

KAYSERİ-G.BİRLİĞİ (Kuddusi MÜFTÜOĞLU)
Ceza alanı içinde Moritz’in topu eli ile kontrol etmesini göremedi. Devamında defansın uzaklaştırmak istediği top kolları açık ancak sakınmaya çalışan Aykut’un eline çarptı. Deneyimi ve futbol bilgisi ile daha doğru yorumlamalıydı. Penaltının gol olmaması şansıydı.

K.KARABÜK-BUCA (Fırat AYDINUS)
Erken gelen goller sayesinde tansiyonu düşen karşılaşmayı tutarlı kararları ve deneyimi ile iyi yönetti.

ANTALYA-BURSA (Süleyman ABAY)
A.Tandoğan’ın, Tita’ya temas etmeden önünden kazandığı topa verdiği hatalı faul kararı nedeniyle itirazdan A.Tandoğan’a sarı kart gösterdi. Tansiyonun yükseldiği anlarda maçı kontrol etmekte zorlandı. Ceza alanı içindeki Vederson-Erkan mücadelesindeki devam kararı doğruydu. Taç çizgisi kenarında Kirita’nın arkadan kayarak Djiehoua’ya yaptığı topla oynama niyeti olmadan rakibinin sağlığını tehlikeye düşüren müdahalesi nedeniyle çıkardığı kırmızı kart doğruydu. Kartını çabuk kullanabilse kenar yönetiminin etkisinde kaldığı izlenimi olmazdı.

MKE A.GÜCÜ-GAZİANTEP(Yunus YILDIRIM)
Uzun bir aradan sonra görev aldığı maçta tutarlı faul ve kart uygulamaları ile skoru etkilemeden başarılıydı.

Haberin Devamı

SİVAS-İ.B.BELEDİYE (M.Kamil ABİTOĞLU)
Keita’nın topu tuttuktan sonra kaleci Oğuzhan’a yaptığı faulde kartını kullanmalıydı. Maçın farklı skoru nedeniyle maçı uzatmaması doğruydu.

MANİSA-KONYA (Hüseyin GÖÇEK)
E.Toraman maç boyu devamlı faullü oynadı, kart görmedi. Sarı kartı bulunan Eren, topsuz alanda Erdal’ı tutarak durdurdu. 2. sarıdan kırmızı kartını çıkarmalıydı. Ceza alanı içinde Erdinç, kaleye doğru yönelen Simpson’u kontrolsüz hareketi ile düşürdü. Penaltı verip, bariz gol şansını engellediği için Erdinç’e kırmızı kartını göstermeliydi. Kahe’nin kale alanı içinde kolu ile attığı golü yardımcı hakemin uyarısı ile iptal kararı doğruydu.

Gezer, Göçek ve Yıldırım’dan kart hataları
TRABZON-G.SARAY (Halis ÖZKAHYA)
Oyun kurallarından ve objektiflikten ödün vermeden yönetici kimliğini ortaya koydu. Oyuncularla eşit düzeyde iyi diyalog kurdu. Konsantrasyonu üst düzeydeydi. İkili mücadelelere müsaade ederek oyunun temposunu yükseltti. Mükemmel fiziki görüntüsü ve koşu stili ile pozisyonlara hep yakındı. Tek hatası Ekrem Kan’ın devam ettirdiği Pino’nun pozisyonunu resen ofsayt kararı ile durdurmasıydı.

BEŞİKTAŞ-K.PAŞA (Bülent YILDIRIM)
Sarı kartlı Ersan’a, Şahin’e, Barış’a da, Nihat’a topsuz yaptıkları faul sonrası 2. sarıdan kırmızı kart çıkarmalıydı. Nihat’ın düşürülmesine verdiği penaltı kararı doğruydu. Bobo’nun attığı golün ofsayt gerekçesiyle iptalinde haklıydı. Yardımcı hakemlerinin ofsaytlardaki hatalı bayrakları önemli sayılacak atakları engelledi. Faul ve kartlarında standardı sağlayamadı.

Haberin Devamı

F.BAHÇE-ESKİŞEHİR (Bünyamin GEZER)
Otoriter duruşu ile prim yapmasına rağmen gün geçtikçe bu tarzını kaybediyor. Penaltı kararı doğruydu. Ancak topla bilerek elle oynayan Pele’ye sarı kartını çıkarmalıydı. Emre’nin kararını protesto ederek kendisine yaptığı aşırı itiraza sarı kartını göstermemesi, otoritesinin sorgulanmasına neden oldu. Taç çizgisi kenarında Baroni ile Erkan’ın birbirlerine tekme atmalarına göstermesi gereken kırmızı kartını kullanmayınca maçın tansiyonu yükseldi. İlginç olan 2 oyuncuya uyarı bile yapmadı. Baroni, Sezer’i formasından çekerek tuttu. Sarı kartını gösterip, sakatlanan oyuncunun tedavisine izin verebilse ve arkasını dönüp koşmasa, Lugano-Sezer tartışması olmazdı. Devre arası koridorda yaşanlar sonrası 4. hakeminin uyarısı ile 2 oyuncuyu da ihraç etmesi yetkisi dâhilinde olsa da, bu tartışmada maç içinde önleyici hakemlik yapamadı.

Haberin Devamı

Kural dışı sertliği hakemler önler!

Son haftalarda teknik direktörler, futbolcular, kulüp başkanları ve basın mensupları tarafından, ligimizde oynanan maçlardaki kural dışı sert müdahalelere dikkat çekilerek, temiz futbol için hakemlerin önlem alması konusu tartışılıyor.
Doğrudur. Saha içindeki ikili mücadelelerde bazen aşırıya kaçan, rakibinin sağlığını tehlikeye düşüren müdahalelerin olduğunu görüyoruz.
Sezon başından itibaren oynanan karşılaşmalarda görev yapan hakemler kart standartlarını sağlayamadılar.
Her hakemin farklı bir yönetim tarzı vardır.
Tartışmalardan uzak maç yönetmek isteyen hakemler, sürekli kendilerini geliştirmeyi ve yenilemeyi unutuyorlar. Takımların ve oyuncuların oyun anlayışlarını takip ederek maç planlarını yapmıyorlar. Kurallardan ve objektiflikten ödün vermeden iletişim kurmada her hakem, kişiliğine göre farklı tavır belirlediği için sıkıntılar yaşanıyor. Takımına ve oyuncunun şöhretine göre imtiyazlı davranılıyor. Kendilerine sözle ve hareketle yapılan itirazlardaki duyarlılıklarını, oyunu bozan futbolculara karşı gösteremiyorlar.
Kural dışı sertlikleri ancak cesaretli hakemler önler.