Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Gol sevincini abartarak kart görenler



TRABZON-DİYARBAKIR
(Kuddusi MÜFTÜOĞLU)

Ev sahibi takımın seyircisi ile ilk buluşması olan müsabakada sakin ve kendinden emindi. Oyun kurallarından ödün vermeden, yönetici kimliğini ortaya çıkararak oyuncularla iyi diyalog kurdu. Maçın hemen başında Cale ve Giray’a gösterdiği sarı kartlar sayesinde otoritesini futbolculara, kenar yönetime ve seyircilere kabul ettirdi. Giray’ın attığı golde yorumunu doğru yaptı. Topla oynama isteği olan Giray’dı, Diallo hem topa doğru yükselmiyor, hem de öne doğru kambura yatarak Giray’ın üstüne düşmesine neden oldu.

A.GÜCÜ-MANİSA
(Abdullah YILMAZ)

2.sarı karttan kırmızı kart görecek oyuncuyu iyi tespit ederek pozisyonu avantaja bırakmaması ile Vassell’in attığı golden sonra seyirciyi ayıran tel örgülere çıkması sonrası gösterdiği kartlarda kuralı doğru yorumladı. Isaac’in attığı gol öncesi topu aldığı pozisyon tartışmalıydı.

G.SARAY-DENİZLİ
(Deniz ÇOBAN)

Keita’nın ortaladığı topa Caner’in kolu ile müdahalesini yanlış yerde bulunduğu için göremedi. Neyse ki yardımcı hakemi İsmail Şencan, hakemin görmediğine kanaat getirdiği anda sinyal sistemi ile onu uyardı ve kendisi de bayrağı çapraz tutarak köşe gönderine doğru koşması sonrası gecikmeli de olsa doğru kararı verdirdi. Penaltı sonrası konuşmaları eli ile oynayan oyuncunun numarasını tespit edemediklerindendi. Böylece Caner sarı karttan kurtuldu. İsmail Şencan gösterdiği büyük sorumluluk örneği ile hem maçı, hem hakemi kurtardı. Braga’nın ceza alanına girdiği anda yandan Keita’ya yaptığı kontrolsüz harekete verdiği penaltı doğruydu. Galatasaray ceza alanı içinde M.Sarp’ın, Burak’ı arkadan tutmasına da penaltı vermeliydi.

KASIMPAŞA-B.BLD.
(Serkan ÇINAR)

Penaltı kararında oyuncunun kendini öne doğru bırakmasına aldandı. Atış öncesi ihlâl nedeni ile iki kez doğru tekrarlattığı atışı kalecini ihlalinde de yapmalıydı.

F.BAHÇE-SİVAS
(M.Kamil ABİTOĞLU)

Disiplin cezalarında ve faullerde tutarlı kararlar veremeyince oyuncular sinirlendi. Cezayı oyuncular kendileri kesmeye kalkıştı. Otoritesini oyunculara kabul ettiremedi. Ceza alanına havadan gelen topa yükselen Deivid’in, Hayrettin tarafından arkadan iteklenmesi sonrası dengesini bozması penaltıyı gerektiriyordu. İlk gol öncesi Emre topu kaleye vurduğu anda Kazım’ın pozisyonu net ofsayttı. Gol iptal edilmeliydi. Attığı golden sonra formasını çıkaran Kazım’ın gördüğü sarı kart ise çok amatörceydi.

ANKARA-G.BİRLİĞİ
(Selçuk DERELİ)

Ankaraspor’un ele çarpma nedeni ile penaltı beklediği pozisyondaki devam kararı doğru. Mesafe çok yakın. Uyguladığı avantaj sonrası oyun durduğunda disiplin cezası vermeyi unuttu.

KAYSERİ-G.ANTEP
(Hüseyin GÖÇEK)

Beto’ya attığı gol sonrası başını forması ile örttüğü için gösterdiği sarı kart doğruydu.

ESKİŞEHİR-BURSA
(Cüneyt ÇAKIR)

Ceza alanı içinde Hüseyin’in, Youla’yı çelme takarak düşürmesi sonrası verdiği penaltı doğru ancak sarı kart da gerekirdi.

BEŞİKTAŞ-ANTALYA
(İlker MERAL)

Sessiz karşılaşmada pozisyonlara uzak kaldığı için faul sonrası kural gereği göstermesi gereken sarı kartlarını kullanamadı. Beşiktaşlı futbolcuların oynamak isteklerini devamlı faullü oynayarak engelleyen Antalyasporlulara uyarı ve sarı kartlarıyla önlem alamadı. Sakin ve kendinden emin görüntüsüne rağmen topu oyunda tutarken maçın sertleşme ihtimalini göz ardı etmemeli. 27 faul yapan bir takımdan hiçbir oyuncunun kart görmemesi tuhaftı. Oyunun skorunu etkileyecek pozisyonlar olmaması nedeni ile tartışılmadı.


Gol Arda’nın mı, Baros’un mu?
Galatasaray-Denizlispor arasındaki karşılaşmanın 59.dakikasında köşe vuruşu sonrası kale alanı önünde bulunan Arda’nın kafa vuruşu sonrası Baros’a çarpan top yön değiştirerek kale çizgisini geçti. Ve gol oldu. Golün hangi oyuncu tarafından atıldığı ve kimin hanesine yazılacağı ise tartışmaları beraberinde getirdi. Eğer Arda’nın ilk vuruşu sonrası top, Baros’a çarparak aynı yönden kaleye girse golün Arda’ya yazılması doğru olabilir. Ancak bu pozisyonda kale direği dibinde bekleyen savunma oyuncusunun bulunduğu yere doğru yönelen top Baros’a çarparak yön değiştirdi. Kaleciyi ve savunma oyuncularını da yanıltarak çizgiyi geçti. Kanımca, topa en son dokunan Baros’un aktif katılımıyla topun yönü değiştiği için gol Baros’a yazılmalıdır.


Penaltı tekrarları!
Hakemler iki haftalık genel yönetimlerinde başarılı görünmelerine rağmen penaltı atışı tekrarlarındaki çelişkili kararları ile kafalarda soru işaretleri bıraktılar! Bünyamin Gezer, G.Antepspor-G.Saray maçında atışı tekrarlattı. Aynı ihlâl yine oldu. Devam ettirdi. Serkan Çınar, Kasımpaşa-B.Belediye maçında iki atışı doğru tekrarlattı. Ancak devamında kalecinin ihlalini tespit edemedi. G.Saray-Denizlispor maçında Deniz Çoban, Kewell’in kullandığı ilk penaltıda Keita’nın, ihlalini tespit edemedi. Bu konuda MHK, hakemleri acilen uyararak standart uygulamalar yapmalarını istemeli!
Tekrar kararları, takımlara ve hakemlere göre değişmemeli!