Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

KONYASPOR-TRABZONSPOR (Selçuk DERELİ)
Maçın 2. yarısını 13 dakikalık gecikmeyle başlattı. Zamanında başlatmaya özen göstermeli. Her iki yardımcı hakemi de ofsayt tespitlerinde önemli hatalar yaptı. Faul ve kart uygulamalarında standardı yoktu. Aynı dakika içerisinde oluşan, Da Silva-Tayfun ikili mücadelesini devam ettirirken, devamında Cihan’la, Barış arasındaki benzer pozisyonu faul olarak değerlendirmesi müsabaka içindeki çelişkili faul kararlarının en çarpıcı örneğiydi. S.Balcı ve Cale’ye gösterdiği sarı kartlar yanlıştı. Pozisyonun içinde hakemi aldatmaya yönelik hareketlerinden dolayı Fahri ve Erdal sarı kart görmeliydi. Sarı kartlı Cale’nin düdükten sonra vakit geçirme amacı ile topa vurmasını değerlendiremedi. Cihan faullü oyunundan, Umut her pozisyona itirazına rağmen maçı kart görmeden tamamladı.

ANKARASPOR-SİVASSPOR (Cüneyt ÇAKIR)
Sylla’ya gösterdiği 2. sarı karttan kırmızı kart yanlış. Rakibinin sağlığını tehlikeye sokan hareketinden dolayı direkt kırmızı kart göstermeliydi. Ceza alanı içinde Sezer’in yerde kaldığı pozisyonla M.Yıldız’ın topu kolu ile düzelttiği pozisyondaki devam kararları tartışmalıydı. Sylla’ya kartını daha çabuk gösterebilse oyuncular arasındaki tartışma olmazdı.

ANTALYA-G.ANTEPSPOR (Taner GİZENCİ)
Oyun berabere devam ederken Antalyaspor’un attığı golün ofsayt gerekçesiyle iptal kararı çok kritikti. Ceza alanı içinde Zurita-Ngwenya mücadelesindeki devam kararı doğru olmakla beraber kendini yere atan Ngwenya’ya sarı kart göstermeliydi. 

BURSASPOR-GALATASARAY (Hüseyin GÖÇEK)
Otoritesini kuramadı. 12.kural ve disiplin uygulamalarında deneyimine yakışmayan hatalı kararlar verdi. Elle oynamalarda serbest vuruşu verdiğinde, sarı kartları unutmamalı. Lincoln’e penaltı beklentisi içinde kendini yere bırakmasında sarı kart göstermeli, endirekt serbest vuruş vermeliydi. Ömer’in, Nonda’ya karşıdan kayarak yaptığı harekete ne faul, ne de kart verdi. İtiraz eden Sabri’ye sarı kart gösterdi. G.Güleç’in topsuz Meira’ya kayarak yaptığı rakibinin sağlığını tehlikeye düşüren hareketini cezasız bırakmamalıydı. Arda’nın verdiği kararlara yaptığı aşırı itirazlarda fazla hoşgörülüydü.  

DENİZLİ-İ.B.BELEDİYE  (Suat ASLANBOĞA)
Denizlispor’un 2. golü öncesi İ.B.Belediyespor atağında Tomas topu koluyla engelledi. Serbest vuruş vermeli sarı kart göstermeliydi. Dönen ani atakta uzak kaldı ve pozisyonu yanlış değerlendirdi. Kaleci, M.Ali’nin herhangi bir teması yoktu. Roberts’in düşüşüne aldandı. Aldatmadan sarı kart göstermeliydi. İzzet-Ekrem mücadelesi sonrası gol iptal kararı yanlıştı. Top iki oyuncunun da oynama alanındaydı. İkili bir mücadeleydi.

ANKARAGÜCÜ-G.BİRLİĞİ (Özgüç TÜRKALP)
Kritik başkent derbisinde pozisyonlara yakındı. Otoritesi ile verdiği objektif kararlarla tartışmalardan uzaktı. 

ESKİŞEHİRSPOR-KOCAELİ (Abdullah YILMAZ)

Karşılıklı ataklar halinde geçen maçı objektif kararları ile başarılı yönetti.

FENERBAHÇE-KAYSERİ (Halis ÖZKAHYA)Maçın daha başında yardımcı hakem Erdinç Sezertam’ın Aghahowa için kaldırdığı 2 tane yanlış ofsayt bayrakları gollük Kayserispor akınlarını önledi. Bilal’in, Kazım’a, Deniz’in, Ragıp’a arkadan kayarak yaptıkları sert hareketlere sarı kart göstermeliydi. Durmuş’un, U.Boral’a arkadan kayarak yaptığı kontrolsüz hareket dışarıda başlamış ancak ceza alanı içinde bitmiştir. Penaltı kararı doğruydu. Sarı kart da göstermeliydi. Kale alanı önünde topa kafa vurmak üzere yükselen İ.Parlak’ı arkadan koluyla itekleyen Bilal’in hareketine penaltı vermeliydi. Kaleciye kale alanı içinde yapılan müdahalelere müsaade etmemeli. Farklı skor yönetim tarzını değiştirdi. Sarı kartlı U.Boral’a, Cangele’ye arkadan yaptığı hareketinin karşılığında 2.sarı karttan kırmızı kart göstermeliydi.  

BEŞİKTAŞ-HACETTEPE (Tolga ÖZKALFA)
UEFA Kupası’ndaki şok sonuçtan sonra kendi sahasındaki Hacettepe maçına baskı altında çıkan ev sahibi takım için kritik bir maçtı. Oyunun kontrolünü maçın başından itibaren elinde tutmaya gayret etti. Pozisyonları yakından izledi. İkili mücadelelerde avantajı dikkate almayarak tansiyonun artmasına müsaade etmedi. Skor dezavantajı yönetim tarzını etkilemedi. Oyunculara yaklaşımı ile iki takım içinde verdiği objektif kararlarla zorlu müsabakayı başarılı şekilde yönetti.

Haberin Devamı

Hakem atamalarını kim yapıyor?
9 günlük bayram tatili içinde oynanan, 5. ve 6. hafta Süper Lig maçları için hakemlere 2 haftalık tebligat yapıldı. MHK’nin amacı görevlendirdiği hakemlerin gidecekleri seyahatlerde yol ve yer bulmada sıkıntı yaşamamalarıydı. Ancak, 30.09.2008 salı günü medya sporun internet sitesinde; Trabzonspor-Konyaspor, Bursaspor-Galatasaray, Fenerbahçe-Kayserispor ve Beşiktaş-Hacettepe maçlarının hakemleri açıklandı. Görevlendirilen hakemleri okuyunca atamaların doğru mu, olduğunu teyit etmek amacıyla her hafta basın açıklamasının yapıldığı Futbol Federasyonu’nun internet sitesine baktım. Bu konu ile ilgili herhangi bir açıklama göremedim. 2 Ekim günü federasyon internet sitesinde 6.haftanın hakemleri açıklanınca baktım, medya spor’un daha önce açıkladığı isimler ve maçlar birbirinin aynısı.
Şimdi doğrusu bu konuda ne diyeceğimi bilemiyorum. MHK’nin acemiliği desem olmaz, çünkü bu işin acemilikle ilgisi yok. O zaman, atamalara, MHK dışından birileri karışıyor kuşkusu doğuyor!
Mademki 2 haftalık tebligat yapıldı. Üst üste görev verdiğiniz hakem de Selçuk Dereli dışında yok. Maçında da değiştirilmesine neden olacak bir hatası olmadı! En geç salı günü hakemleri açıklayarak bu tür tartışmaların önüne geçmek bu kadar mı zordu?
Hadi onu düşünemediniz! Görevlendirdiğiniz hakemlerin isimleri deşifre olduğu anda basın açıklamasını niye yapmadınız?