Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

BURSA-F.BAHÇE (Cüneyt ÇAKIR)
Futbolcuların kendisine güveni sayesinde artık maçları daha rahat yönetiyor. Oyuncular arasındaki tartışmalarda aktif davranarak araya girmesi ile önleyici hakemlik yapıyor. Yardımcı hakemleri ile devamlı bir arada olmasının verdiği alışkanlık da başarısını arttıran bir faktör. Onların ofsayt ve önlerindeki faul tespitlerinde sorumluluk almaları işini kolaylaştırıyor. Zorlu, tempolu ve keyifli karşılaşmada kabul edilebilir sarı kart hatalarına rağmen başarılıydı.

ESKİŞEHİR-A.GÜCÜ (Halis ÖZKAHYA)
Pozisyonlara yakındı. Kendinden emin ve rahattı. İzleyen ve oynayanlara güven veren objektif kararları ile başarılıydı.

Haberin Devamı

G.ANTEP-K.KARABÜK (Serkan ÇINAR)
İkili mücadeleye izin veren oyun tarzında bazen abartıya kaçıyor. Bu tavrı bazen maçın tansiyonunun yükselmesine neden oluyor. Faul ve kart uygulamalarında genelde tutarlı kararlar vererek skoru etkilemedi.

G.SARAY-ANTALYA (Bünyamin GEZER)
Hakemlik deneyimine ve becerisine rağmen detaylarda yaptığı hatalar nedeniyle kendi halinde giden maçlardaki kararları ile öne çıkıyor. Benzer pozisyonlarda farklı kararlar verdi. Musa’nın önce Barış’a, ardından Pino’ya kayarak yaptığı kontrolsüz hareketlere kartını kullanmaması anlaşılır gibi değildi. Barış ile A.Turan’a kartlarını gecikmeli çıkardı. Tita’ya yapılan net faulü vermeyince atağın devamında Pino’ya yapılan kartlık faulü de es geçti. Verdiği ve vermediği faul kararları ile uzatma dakikalarında maçın tansiyonunun yükselmesine neden oldu.

KASIMPAŞA-KAYSERİ (Abdullah YILMAZ)
Aleksander’in, Yekta’ya topsuz yaptığı faulde sarı kartını çıkarmadı. Zalayeta’ya yapılan faulde avantajı kesmesi önemli bir atağı engelledi. İtiraz eden M.Eren kart gördü. Oyunu durdurdu ise faulü yapan oyuncuya sarı kartını göstermeliydi.

BUCA-İ.B.BELEDİYE (Kuddusi MÜFTÜOĞLU)
Bozuk zeminde oynanan maçta faul ve kart uygulamalarında tutarlıydı. Devamlı faullü oynayan Serhat ile kararına itiraz eden Erkan’a gösterdiği sarı kartlarda haklıydı. Leko’nun düşerken Metin’in üstüne basması pozisyon gereğiydi. Kasıt yoktu. Neticeye tesir edecek kararlardan uzak kalarak başarılıydı.

G.BİRLİĞİ-MANİSA (Süleyman ABAY)
M.Güven’e devamlı faullü oynamasından dolayı sarı kartını göstermeliydi. Ömer-Billy tartışmasında aktif davranarak olayın büyümesini önledi. Ancak kasıtlı faulü yapan Ömer’di. Billy’e çıkardığı kart gereksizdi. C.Can’ın eli ile oynadığı pozisyondaki yer çok kritikti. Serbest vuruş verdiğine göre sarı kart da göstermeliydi.

BEŞİKTAŞ-SİVAS (Tolga ÖZKALFA)

Hakemler kasıtlı sertliklere izin vermemeliler

Maçın başında takımların ve oyuncuların niyetini sezerek bu doğrultuda önlem almalıydı. Keita’nın, Guti’ye yaptığı kasti sert hareketlerine engel olamadı. Schuster’in kulübede otoritesini zedeleyen hareketlerine 4. hakemi ile birlikte gereken müdahaleyi yapamadı. Avantaj oynattığı pozisyonun devamında yapılan faulü yapan oyuncuya da sarı kartını göstererek frikiği 2. faulün olduğu yerden kullandırmalıydı. Sedat ile birlikte Keita da sarı kart görmeliydi.

KONYA-TRABZON (Fırat AYDINUS)
Dirseklerin kullanımına karşı dikkatliydi. Sarı kartı bulunan İ.Ege’ye kabul edilebilir, sınırı aşmayan itirazında sinirlenerek 2. sarıdan kırmızı kartını kullanması deneyimi ile örtüşmedi. Sarı kartlı Burak’a karşı ise rakibine topsuz yaptığı faulde hoşgörülü davrandı. Faul ve kart uygulamalarında standardı sağlayamadı.

Haberin Devamı

Süper Lig hakem ve gözlemcileri sınava neden alınmadı?

Merkez Hakem Kurulu tarafından geçtiğimiz hafta içinde 61 il merkezinde kural sınavı yapıldı. Bu sınava, 395 Ulusal-Bölgesel Gözlemci, 1117 Ulusal-Ulusal Yardımcı, Bölgesel-Bölgesel Yardımcı hakem katıldı.
Bu kadar yıldır bu işin içindeyim sezonun ortasında böyle bir sınav yapıldığına hiç şahit olmadım. Sezon başında yapılan kural sınavının, 10. haftası oynanan liglerde tekrarlanmasının hiçbir mantığı yok.
Eğer sezon başından beri oynanan maçlardaki gözlemci raporlarına göre böyle bir karar alındıysa, Süper Lig’de görev yapan hakem, yardımcı hakemler ve gözlemciler bu sınava neden alınmadılar? Kural hatası yapıldığı gerekçesiyle maçların tekrarını isteyen kulüplerin karşılaşmalarını, sınava girmeyen hakemler yönetti. Yine sınava alınmayan gözlemciler de not verdi.
UEFA’dan gelen eğitimciler sayesinde hakem eğitimini standart hale getiriyoruz diyenlere sormak lazım? Hangi UEFA ülkesinde hakem ve gözlemciler sezon içinde kural sınavına tabii tutuluyor.
Süper Lig’de oynanan maçlar ile diğer liglerdekiler farklı kurallarla mı oynanıyor!