Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Hakemlerin başarılı haftası



BURSA-GENÇLERBİRLİĞİ
(Yunus YILDIRIM)

Deneyimine rağmen faul kararlarında tutarlı değildi. Sarı kartını az kullanma alışkanlığını devam ettirdi. Zapotocny’e, topsuz alanda Burhan’a yaptığı faulde göstermediği sarı kartlık pozisyon gibi. İkili mücadelelere yakındı. Otoritesi ile skoru etkileyecek hata yapmadı.
İ.B.BELEDİYE-ANTALYA
(Deniz ÇOBAN)

Uzun bir aradan sonra görev aldı. Ceza alanı içinde Rızvan-Tita mücadelesindeki devam kararı tartışmalıydı. Görüntüler net değildi. Kerim’e, N’sumbu’yu ceza alanı önünde arkadan tutması sonrası bariz gol şansını engellediği için gösterdiği kırmızı kart doğruydu.
TRABZONSPOR-BEŞİKTAŞ
(Kuddusi MÜFTÜOĞLU)

Sakin, kendinden emin davranışları ile oyunu kontrolünde tuttu. Karşılaşmanın tempolu geçmesi için ikili mücadelelere müsaade etti. Aldatmaya teşebbüs eden Song ile Engin’e bu davranışlarından dolayı sarı kart göstermeliydi. Ceza alanı içinde Umut-Ferrari ikili mücadelesindeki kritik devam kararı doğruydu. Çok koşarak pozisyonlara yakındı. Tek tartışılacak kararı ceza alanı içinde Ferrari’nin topu bırakarak Colman’a yaptığı kontrolsüz hareketi tespit edememesiydi. Kimse ne olduğunu anlamadı. Herhangi bir tepki olmaması da onu yanılttı.
ANKARAGÜCÜ-KASIMPAŞA
(Aytekin DURMAZ)

Karşılıklı ataklar ve gollerle keyifli geçen maçı deneyimi ve objektif kararları ile başarılı yönetti.
ESKİŞEHİRSPOR-DENİZLİ
(Hüseyin GÖÇEK)

M.Yılmaz’ın attığı golün ofsayt gerekçesiyle iptali doğru. Burak’a, Ü.Karan’a arkadan yaptığı hareketler sonrası gösterdiği 2.sarıdan kırmızı kart öncesi çıkardığı ilk sarı kart hatalı. Ceza alanı önünde topu eliyle kesen Kofi’ye gösterdiği kartın rengi sarı değil bariz gol şansını engellediği için kırmızı olmalıydı.
MANİSASPOR-GAZİANTEP
(Özgüç TÜRKALP)

Isaac’in attığı golün ofsayt gerekçesiyle iptali doğru. Uzatma anlarında ceza alanı dışında Cesar’ın atağını eliyle önleyen kaleci İlker’in hareketini uzak kaldığı için tespit edemedi. Skoru etkileyecek hata yapmadı.
SİVASSPOR-KAYSERİSPOR
(Özgür YANKAYA)

Karşılaşmanın çekişmeli, tempolu ve gollü geçmesinde katkısı vardı. Çok koşması ve pozisyonlara yakın olması nedeni ile faul ve kart uygulamalarında tutarlı kararlar verdi. Deneyimsiz olmasına rağmen otoritesi, sakin ve kendinden emin tavırları ile MHK’yı mahcup etmedi.
DİYARBAKIR-GALATASARAY
(Tolga ÖZKALFA)

Maçta tansiyonun arttığı anlarda sarı kartlarını yerinde ve zamanında doğru olarak kullandı. Kararına karşı toplu olarak oyuncuların yaptığı itirazlarda onları eliyle iteklememeye özen göstermeli. Barış’ın ceza alanında yerde kaldığı pozisyondaki devam kararı doğru. Sahanın kaygan olmasına rağmen iyi yer aldığı için topa ve rakibe yapılan müdahaleleri doğru tespit etti. Oyunun başından itibaren hareketleri ile maçı bozmaya çalışan Barış’a gösterdiği iki sarı kart ve devamındaki kırmızı kartta haklıydı. Topa bilerek ve istem dışı el ile müdahaleleri iyi tespit etti. Ceza alanına yakın serbest vuruşlarda 9.15 mesafeyi iyi açtı. Üst üste görev alınca kendine olan güveni arttı. Başarılıydı.


Ziya Doğan’ın cezası!
Diyarbakırspor Teknik Direktörü Ziya Doğan’ı, geçtiğimiz haftanın gündemini meşgul eden Gaziantepspor maçından sonra “Sportmenliğe aykırı hareket eden tutum ve davranışlarıyla TFF’nin saygınlığını zedelemesi” nedeniyle PFDK, 2 resmi müsabakadan soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı verdi.
Tahkim Kurulu ise verilen bu cezayı yapılan itiraz üzerine 1 maça indirdi. Hem de uzun bir süre sonra oy birliği ile.
FDT’nın 12. maddesi “TEKERRÜR”, disiplin ihlalinde bulunan kişinin aynı sezon içinde bu ihlali tekrar etmesi halinde, cezasının artırılması gerektiğini belirtir.
Ziya Doğan, Bursaspor maçından sonra da yaptığı benzer hareketler nedeni ile 3 müsabakadan men cezası almıştı.
Bu nasıl bir çelişkidir? Aynı sezon içerisinde hem de, 12 hafta içinde 2 kez benzer hareketleri nedeni verilen cezanın artırılması gerekirken, Tahkim Kurulu tarafından indirime gidilmesi anlaşılır gibi değil.
Bu ancak maça çıkmama tehdidinde bulunan kulübe karşı yapılan ikram olmalı. PFDK ile Tahkim Kurulu arasındaki bu uyuşmazlık ve kulüplere göre değişen uygulamaları yüzünden ilgili kurullara karşı ve sonuçta TFF’ye karşı olan güven duygusu zedeleniyor.


Cezalı maça rakip seyirci alınmalı
D.Bükreş-Galatasaray arasındaki UEFA Avrupa Ligi maçında seyircisiz cezası olan ev sahibi takımın taraftarının alınmamasına rağmen UEFA’nın stadın kapasitesine göre belirlenen kontenjandan Galatasaray seyircisini içeri alması çok doğru bir uygulamaydı. UEFA’yı her konuda örnek alan federasyonumuz benzerlerini liglerimizde uygulayabilirse belki olay çıkarmayı adet edinen seyircilere karşı önleyici olabilir.