Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Hakemlerin, benzer hareketlere farklı uygulamaları


Bu sezon oldukça formsuz bir dönem yaşayan Bülent Yıldırım, Fenerbahçe-Antalyaspor maçında yine ciddi hatalar yaptı.


G.BİRLİĞİ-GALATASARAY
(Halis ÖZKAHYA)

Aynı maçta benzer hareketlere farklı uygulamalar yaptı. M.Baros, ceza alanı içinde kaleci Recep’in hiçbir teması yokken penaltı beklentisi içinde kendini yere bıraktı. Oyunu devam ettirdi. Burhan, Arda’nın teması olmadan kendini yere attı. Aldatmadan sarı kart gösterdi. Kaleci Recep’in, Barış’ın vuruşunu kale içinden çevirmesi sırasında yardımcı hakemi Cem Satman tam bulunması gereken konumdaydı. Günahı da, sevabı da onun. M.Baros, topu koluyla kontrol ederek kendine avantaj sağladı. Yardımcı hakeminin uyarısına rağmen sarı kart gösteremedi. İtirazdan gösterdiği sarı kart sonrası kuralları doğru ve eşit uygulayabilseydi aynı oyuncu kırmızı kart görmeliydi. Barış’ın koluna çarpan toptaki devam kararı doğruydu. Mesafe yakın ve kol normal konumundaydı.

SİVASSPOR-HACETTEPE
(Tolga ÖZKALFA)

Sylla’nın, Sandro’ya yaptığı fauldeki penaltı ile 2.gol öncesi M.Yıldız-Kadir mücadelesindeki devam kararları doğru.

KAYSERİ-İ.B.BELEDİYESPOR
(Abdullah YILMAZ)

K.Zengin’in, Abdullah’ı arkadan koluyla iteklemesine verdiği penaltı kararı doğru. Ceza alanı çizgisi önünde Hasagiç’in, M.Eren’e yaptığı kontrolsüz hareketin devamında faul verip sarı kart göstermeliydi. Kale alanı önünde Barbosa’nın, kolundan dönen topta oyunu devam ettirmesi doğruydu. Mesafe yakın. Kol açık değildi.

BURSASPOR-TRABZONSPOR
(M.Kamil ABİTOĞLU)

Pozisyonlara uzak kalınca 12.kural ve disiplin uygulamalarında tutarsız kararlar verdi. Bursaspor’un 2. golü net ofsayttı. Yardımcı hakem Hakan Yemişken’in, hizada olmasına rağmen top atıldığı anda Selcan’ın bariz ofsayt pozisyonunda olduğunu tespit edememesi sonucu oyunun skoru değişti. U.Bulut’un attığı golün ofsayt gerekçesiyle iptal kararı doğruydu.

KOCAELİSPOR-GAZİANTEP
(Bünyamin GEZER)

Gaziantepspor lehine verdiği penaltı kararı hatalı. Musa topun geçmesini engellemek için kollarını kaldırdı. Ancak top göğsünden döndü. Hatası skorun değişmesine neden oldu. Penaltı atışını tekrar ettirmesi doğru.

ANKARA-DENİZLİSPOR
(Koray GENCERLER)

Roberts’ın ceza alanı içinde yerde kaldığı pozisyondaki devam kararı doğru. Adem’e gösterdiği iki sarı kart ve devamındaki kırmızı kartta haklı.

ESKİŞEHİRSPOR-KONYA
(Cüneyt ÇAKIR)

İki takımdan birer oyuncuya gösterdiği kırmızı kartlarda yaptığı uygulama doğru.

FENERBAHÇE-ANTALYA
(Bülent YILDIRIM)

Ceza alanı içinde Yalçın, Güiza’yı formasından tutarak durdurdu. Penaltı vermeli, sarı kart göstermeliydi. Yrd.hakemi Alpaslan Dedeş de pozisyonu yandan görmesine rağmen ikazını gerektiği gibi yapamadı. Volkan’ın, Josica’ya yaptığı hareketin karşılığı 2.sarıdan değil, direkt kırmızı kart olmalıydı. Antalyaspor’un Abdullah’la bulduğu golün ofsayt gerekçesiyle iptali hatalıydı. Alpaslan Dedeş, hizada olmadığı için yanlış tespit etti. Edu’ya rakibine arkadan kayarak yaptığı sakatlayıcı hareketin karşılığı gösterdiği sarı kart hafif kaldı.

BEŞİKTAŞ-ANKARAGÜCÜ
(Yunus YILDIRIM)

Müsabaka süresince faul ve kart uygulamalarında benzer hareketlerde farklı kararlar verdi. Ceza alanı içinde G.Zan-M.Yılmaz mücadelesinde devam ettirdiği pozisyonların benzeri Nobre ile Santos arasında ceza alanı dışında oldu. Hepsine faul verdi. Ekrem, Gökhan’ı arkadan formasından çekti. Yalnız faul verdi. İlkem aynı hareketle rakibini çekince hem faul verdi, hem de sarı kart gösterdi. M.Yılmaz’a topu koluyla önüne almasındaki, sportmenliğe aykırı hareketinden ötürü sarı kart göstermeliydi.

Tahkim+PFDK:1 Trabzonspor:0
Trabzonspor’un, Bursaspor karşısındaki kaybında en büyük etken, ofsayttan yediği gol kadar, PFDK ve Tahkim Kurulu’nun ortaklaşa verdikleri karar sonucu golü atan Sercan Yıldırım’ın cezasının kaldırılmasıydı. Bursaspor futbolcusu Sercan Yıldırım, Bursaspor-Antalyaspor maçında çift sarı karttan oyundan ihraç edildi. Kırmızı kart gördükten sonra müsabaka hakemine yönelik sportmenliğe aykırı hareketi nedeniyle, PFDK’nun 4.12.2008 tarihli toplantısında 1 maç daha ceza aldı. Cezasının infazının da, çift sarı kart nedeniyle oynamaması gereken ilk müsabakayı takiben başlatılmasına karar verildi. Buraya kadar her şey normal görünse de gözden kaçan iki nokta var. Birincisi, Futbol Disiplin Talimatı’nın, Disiplin İhlalleri Bölümü’nün 29.maddesinde sportmenliğe aykırı hareketin ne olduğu ve verilecek cezanın süresi çok açık bir şekilde açıklanmış. Sportmenliğe aykırı hareket eden futbolculara 2 veya daha fazla müsabakadan men cezası verileceği 29.maddenin 2.fıkrasında yazmasına rağmen ve bu gerekçeyle verilecek cezanın süresi 2 maçtan başlamasına rağmen PFDK, 1 maç cezayı nasıl verdi.
İkincisi, dünyanın hiçbir ülkesinde verilen ceza oynanacak müsabakanın 18 saat öncesi 12.12.2008 tarihinde yapılan toplantıda kaldırılmaz. Ama bizim Tahkim Kurulu böyle bir uygulamayı yaparak ilk oldu. Aynı Tahkim Kurulu 11.12.2008 tarihinde yaptığı toplantıda neden bu kararı almadı.
Benzer olayın Beşiktaş, Fenerbahçe veya Galatasaray takımlarının oynayacakları rakiplerinden bir oyuncusuna yapıldığını düşünün. Kıyamet kopar. İlgili kulüp yöneticileri verecekleri beyanatlarla ortalığı ayağa kaldırırdı. Felaket senaryoları üretilirdi.
Demek ki! Trabzonspor’un, Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu ile Tahkim, PFDK ve MHK nezdinde değil yaptırımı, hakkını koruyacak gücü yok!
Şampiyonluk hedefi için Trabzon yönetiminin ağırlığını ilgili kurumlar nezdinde hissettirmesi gerçeği ortaya çıktı. Futbolumuzun gelişimi için, yarış halindeki tüm takımlara eşit davranacak kurullara ve uygulamalarına ihtiyaç vardır.