Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

KAYSERİSPOR-TRABZON
(Halis ÖZKAHYA)

Faul ve kart uygulamalarında standart kararlar veremedi. Egemen ilk yarıda çok gergindi. Arka arkaya yaptığı faullere rağmen kart görmedi. Bu cesareti ikinci yarıda kırmızı kart görmesine neden oldu. Cangele’ye yaptığı müdahale sonrası gösterilen kırmızı kart doğruydu. Ceza alanı içinde A.Turan’ın, topa kafa vurmak üzere yükselen Egemen’in formasından çekmesine verdiği penaltı kararı ve sarı kart doğruydu. Umut’un aşırttığı topun kale çizgisini geçip, geçmediğini bulunduğu yerden tespit etmesi imkânsız olan yardımcı hakem M.E.Eyisoy tarafından gol olarak verilmesi ciddi bir yardımcı hakem hatasıydı. Bu golün etkisinde kalarak Cangele-Cale ikili mücadelesine verdiği penaltı kararı yanlıştı.

ANKARASPOR-A. GÜCÜ
(Hüseyin GÖÇEK)

Pozisyonu az müsabakada verdiği doğru kararlarla maçın önüne geçmedi.

SİVASSPOR-GAZİANTEPSPOR
(Cüneyt ÇAKIR)

M.Yıldız-Bekir mücadelesindeki penaltı kararı doğru olmakla beraber Bekir’e sarı kart da göstermeliydi. Avantaj yorumlarında hatalar yaptı. Mohammed topu elle kasıtlı kesti, sarı kart görmedi. Tum kart göstermesi gerektiğini işaret etti. Ancak, görmesi gereken kartı görmedi. Bu kadar rahat ve centilmence geçen maçtaki kart sayısı fazlaydı.

ESKİŞEHİR-DENİZLİSPOR
(Özgüç TÜRKALP)

Braga’ya gösterdiği iki kart da doğru. Gollü ve zevkli geçen müsabakadaki yönetimi başarılıydı.

FENERBAHÇE-BEŞİKTAŞ
(Bünyamin GEZER)

Güiza’nın 2. golü öncesi pozisyonda yrd.hakem Serkan Ok tam yerinde. Günahı ve sevabı onun. Pozisyonların içine çok giriyor. İki defa top çarptı. İkisinde de tehlikeli akınlar oluştu. Lugano’nun, Nobre’ye topsuz yaptığı harekete sarı kart göstermeliydi. Cisse-U.Boral arasında geçen ikili mücadelelerde gösterdiği ilk sarı kart hatalıydı. İkinci sarı karttan kırmızı kart gösterdiği pozisyon Lugano’ya kart göstermediği pozisyonun benzeriydi. R.Carlos’un direkten dönen şutu sonrası topu boş kaleye atmak üzere olan Güiza’ya, arkadan G.Zan’ın yaptığı hareketin benzerlerini oyun içinde faul olarak değerlendirmişti. Faul ve kart standardı alışılmış tarzının dışındaydı.

BURSASPOR-ANTALYASPOR
(Suat ASLANBOĞA)

Kırmızı kartlarında haklı görünse de, kart göstereceği oyuncularla arasına mesafe koymaya özen göstermeli.

KOCAELİSPOR-KONYASPOR
(Koray GENCERLER)

Ev sahibi takım için çok kritik olan müsabakayı pozisyonlara yakınlığı, objektif kararları ile başarılı yönetti.

G.BİRLİĞİ-İ.B.BELEDİYE
(M.Kamil ABİTOĞLU)

Tecrübesi ve pozisyonları yakından izlemeye gayret etmesi ile oyunun skorunu etkileyecek kararlar vermeyerek, objektif bir yönetim gösterdi. İ.B.Belediyespor’un penaltı beklediği pozisyonlardaki devam kararı doğruydu.

GALATASARAY-HACETTEPE
(Süleyman ABAY)

Tozo’ya, Lincoln’le girdiği ikili mücadele sonrası verdiği faulün devamında gösterdiği sarı kart gereksizdi. Barış’a, Tozo’ya arkadan yaptığı faulün devamında sarı kart göstermesi gerekirken göstermedi. Tozo’nun masumane yaptığı kart isteği işaretini 2. sarı karttan kırmızı kartla değerlendirmesi sonucu oyunun dengesini bozdu. İlk yarı bitiminde Sabri’nin üzerine koşmak suretiyle itiraz etmesinde sarı kartını göstermeliydi. Lincoln’ün ortaladığı topa kale sahası önünde eliyle vuran Zoko’nun hareketine verdiği penaltı doğruydu. Sarı kartını Zoko’ya göstermesi gerekirken, Teli’ye göstermesi ciddi bir hakem hatasıydı. M.Baros’un attığı 3. gol öncesi top havadan ceza sahasına ortalandığında ofsayttan kurtulmak için geriye koşan Barış, rakip oyuncuları meşgul ediyor. Yardımcı hakem Kemal Yılmaz, ofsayt bayrağını kaldırmalıydı. Teli’nin, Lincoln’e yaptığı sert hareket sonrası gösterdiği sarı kart doğruydu. Aynı oyuncuya ilk sarı kartı yanlış göstermesi neticesinde 2. sarı karttan kırmızı kart göstermek zorunda kaldı. Lincoln’ün oyunun son dakikalarında rakip 9 kişi oynarken topu ayağında sektirmesi, rakibi tahrik edici, alaycı ve kışkırtıcı bir hareket olduğundan sarı kart göstermeliydi.

Haberin Devamı



Hakemler disiplin kontrolünü abarttı
Futbol Oyun Kuralları kitabının, 12. kuralını açıklayan bölümünde, ihtar verilecek haller açıklanmıştır. Sportmenliğe aykırı davranıştan suçlu ise, hakemin kararına sözle ve hareketle itiraz ederse, oyun kurallarını devamlı ihlal ederse, oyunun tekrar başlamasını geciktirirse, serbest vuruş, köşe vuruşu, taç atışı ile başlarken gerekli mesafeye açılmazsa, hakemin izni olmaksızın oyun alanını kasıtlı terk ederse ihtar verilmeli der.
MHK’nın, sezon öncesi hakemlere yönelik olarak hazırladığı, hakem, yardımcı hakem ve dördüncü hakem el kitabında standardın sağlanması açısından talimatlar var.
Disiplin Kontrolü bölümünde, hakeme itirazla ilgili olarak hangi hallerde kart gösterilmesi gerektiği hakkında tavsiyeler yapılmış. Bunlardan biri de, “Açık şekilde sözlü ya da işaretlerle rakibe sarı kart gösterilmesini isteyen oyuncu sarı kartla cezalandırılmalıdır. Ancak hakem, kart göstermeyi geciktirerek, oyuncunun bu davranışına sebep olmamalıdır” diye açıklanmıştır.
Avrupa liglerinde oynanan müsabakaları da izliyoruz. Futbolcuların pozisyon gereği, masumane olarak yaptıkları itirazları hakemler gözardı edebiliyor.
Bizim liglerimizde ise işin suyu çıktı. Eğer oyuncunun yaptığı hareketler, hakemlerin otoritesini zedeliyorsa veya rakip oyuncular ile seyircileri kışkırtıyor, tahrik ediyorsa kart gösterilmeli. Son haftalarda bu konuda hakemlerin yaptıkları abartılı ve farklı uygulamalar, takımların müsabaka içindeki direncinin kaybına sebep olduğu gibi oyunun keyfini de kaçırıyor. MHK, bir an önce bu talimatını değiştirmeli ve hakemlerin kart uygulamaları konusunda daha duyarlı olmalarını sağlamalıdır.