Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

İbrahim Üzülmez’in, hareketi penaltıydı



GAZİANTEPSPOR-BURSASPOR
(M.Kamil ABİTOĞLU)

Topu oyunda tutma gayreti olumluydu. Maç yüksek tempoda geçti. Ancak bu yönetim tarzında faul ve kart uygulamalarında standardı yoktu. Olcan’a gösterdiği iki sarı kart ve devamındaki kırmızı kartta haklıydı. A.Tandoğan’a çıkardığı sarı kart gereksizdi. Oyun içinde benzer pozisyonları devam ettirmişti. İvan’ı arkadan çeken Batalla ile gol öncesi verilen faulde Ozan’ı arkadan çeken M.Ceylan’a sarı kartını kullanmalıydı.

BEŞİKTAŞ-FENERBAHÇE
(Fırat AYDINUS)

İki takım oyuncuları gibi gergindi. Oyunun başında futbolcuların niyetini sezerek önlem aldı. Topsuz alanda futbolcuların birbirlerine karşı saldırgan davranışlarını hissederek uyarması ile otoritesini kabul ettirdi. Ancak faul ve kart uygulamalarında standardı yoktu. Vermesi gereken faulleri vermedi. Oynatması gereken pozisyonlarda oyunu durdurdu. Ceza alanı içinde İ.Üzülmez’in, G.Gönül’ü arkadan çelme takarak düşürmesini pozisyonda önü açık olmasına rağmen penaltı olarak değerlendirmedi. Kazım’ın yardımcı hakem Bahattin Duran’ın kararına itiraz ederken kötü söz söylemesi üzerine yardımcı hakeminin kendisini ısrarla uyarması üzerine kırmızı kartını çıkardı. 3. gol öncesi İ.Üzülmez topu ceza alanı içindeki U.İnceman’a pas olarak gönderdiği anda oyuncu rakip kale çizgisine toptan ve 2 rakip oyuncudan daha yakındı. Gol iptal edilmeliydi.

DENİZLİSPOR-ANTALYASPOR
(Halis ÖZKAHYA)

İki takımın da penaltı beklediği pozisyonlardaki devam kararı doğruydu. Tecrübesi ile zorlu maçı skoru etkileyecek kararlar vermeden başarılı yönetti.

KAYSERİSPOR-DİYARBAKIR
(Serkan ÇINAR)

Ceza alanı içinde top oyuna girmeden oyuncuların birbirini tutması üzerine önce uyarması, devam etmesi üzerine ilgili oyunculara sarı kartını göstermesi doğruydu. Diallo’nun topu kolu ile kontrol etmesi üzerine 2. sarıdan kırmızı kartını çıkarmasında haklıydı.

G.BİRLİĞİ-İ.B.BELEDİYE
(Abdullah YILMAZ)

Sakin, kendinden emin tavırları ve otoritesiyle oyun devamlı kontrolündeydi. Kahe’nin attığı golde top çizgiyi geçmişti.

ESKİŞEHİR-MKE ANKARAGÜCÜ
(Cüneyt ÇAKIR)

Doğa’ya yardımcı hakemi Alpaslan Dedeş’in uyarısı ile gösterdiği kırmızı kart ilginçti. Küfür etti ise doğru. Ancak ikili mücadele sonrası gösterdi ise hatalı. Brabec’in ilk sarı kartı doğru ancak B.Kocabey’in önündeki topa vurmasına rağmen faul verip 2. sarıdan kırmızı kart çıkarması hatalı bir karardı. Pozisyona çok yakındı. Doğa’ya gösterdiği tartışmalı kırmızı kartın etkisinde kaldı.

KASIMPAŞA-TRABZONSPOR
(Selçuk DERELİ)

Uzun süredir canlı yayında maç yönetmemesinin tedirginliği ve gerginliği içindeydi. Topun yeri konusundaki aşırı titizliği yüzünden oyunun hızını kesti. Maçın başındaki hatalı faul kararları iki takım futbolcularını da sinirlendirdi. M.Erdoğan-Umut ikili mücadelesi sonrası verdiği penaltı kararında takdir hakkını kolay kullandı.

GALATASARAY-MANİSASPOR
(Kuddusi MÜFTÜOĞLU)

Şüpheli durumlarda oyunu devam ettirmesi maçın tempolu, mücadeleli ve zevkli geçmesini sağladı. Faullerde genelde tutarlı kararlar verdi. Disiplin uygulamalarında ise tutarlı değildi. Avantaja dikkat etti. Tek tartışılacak kararı M.Topal-Yaser mücadelesinde verdiği endirekt serbest vuruştu. Devamında köşe vuruşuna çıkan top gol olunca pozisyon gündeme geldi. Maç sonu bu pozisyona itiraz eden G.Zan’a gecikmeli de olsa sarı kartını doğru olarak çıkardı.

Henry-Olcan benzeri futbolcular!
Fransız Milli Takımı ile Barcelona’nın yıldız oyuncusu Thierry Henry, Dünya Kupası’na katılacak takımın belirleneceği play - off maçının uzatma dakikasında, topu bilerek elle kontrol etmesi sonrası verdiği pasla atılan golün, sonucu ve Dünya Kupası’na katılacak takımı belirlemesi ile çok tartışıldı. Hakemin göremediği bu sportmenlik dışı hareket yüzünden kendisi ve Fransız Milli Takımı’nın futbolseverler üzerindeki sempatisi kayboldu. Maç sonrası yaptığı açıklamaların hiçbir inandırıcılığı yok. Futbolculuk yaşamının bitmesinden sonra bile bu rakiplerinin emeğini çalan davranışı ile anılacak. İspanya’da bile artık her çıktığı maçta tepki görecek.
Gaziantepspor-Bursaspor maçında takımı çok iyi oynarken, hafta içi yaşanan bu olumsuz örnek varken, üstelik sarı kartı bulunan Olcan, elle gol atmaya çalışması sonrası gördüğü kırmızı kartla takımını eksik bıraktı ve maçın kaybedilmesine neden oldu.
Futbolun fair - play ruhuna aykırı davranışta bulunan bu tipteki futbolcuların ağır ceza almaları gerekmektedir. FIFA’nın yapacağı kural değişikliği ile bu hareketlere teşebbüs eden futbolcuların direkt kırmızı kartla cezalandırılması sağlanmalıdır.