Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

ANKARASPOR-KONYASPOR
(Taner GİZLENCİ)

Konate’nin attığı golün ofsayt gerekçesiyle iptali yanlıştı. Oğuzhan-Hürriyet mücadelesi sonrası verdiği penaltı kararı ile birlikte kaleciye bariz gol şansını engellemeden dolayı gösterdiği kırmızı kart doğruydu. M.Çoğum-M.Çakır arasındaki ikili mücadele sonrası verdiği penaltı kararında takdir hakkını kolay ve yeri konusunda çelişkili bir şekilde kullandı.

ESKİŞEHİR-GAZİANTEP
(İlker MERAL)

Youla’nın attığı golün ofsayt gerekçesiyle iptal kararı doğru. Kaleci ilerde Youla ile kale çizgisi arasında bir defans oyuncusu vardı. Kayıp zaman için verilen ilave süresini, hakem gerekli görürse artırabilir. İlk yarının normal süresi bittiği gerekçesiyle atılan gol için Eskişehir Teknik kadrosunun yaptığı itiraz gereksizdi.

Kırmızı kart küfürden mi, buza tekmeden mi
KAYSERİSPOR-G.BİRLİĞİ
(Koray GENCERLER)

A.Turan kale alanı içinde kaleci İsailoviç’i eliyle itti. Devamında atılan golün faul gerekçesiyle iptali doğru. Ceza alanı içinde oluşan A.Turan-Troisi ile İlhan-Aghahowa mücadelelerindeki devam kararları yerindeydi. A.Turan’ın kaleye girmekte olan topu koluyla engellemesi sonrası verdiği penaltı kararı ile bariz gol şansını engellemeden gösterdiği kırmızı kart kuralın tanımına uyan bir uygulamaydı.

ANKARAGÜCÜ-ANTALYA
(Hakan ÖZKAN)

M.Yılmaz’ın attığı golün ofsayt gerekçesiyle iptali doğru karardı.

SİVASSPOR-GALATASARAY
(Yunus YILDIRIM)

Olumsuz saha şartları altında oynanan maçta faul ve kart uygulamalarında her iki yarıda farklı kararlar verdi. Ü.Karan’a, yardımcı hakemi Erdinç Sezertam’ın uyarısı ile gösterdiği kırmızı kart tartışılır bir karardı. Ümit, küfür etti ise karar doğru. Ancak görüntüde küfür ettiği tespit edilemiyor. Ümit’in faul verilmeyince kızgınlık halinde suyla karışık buza attığı tekmeden seken su ile buz parçalarının Erdinç Sezartam’a gelmesi sonrası belki de canı yandı. Hareketin kendisine yapıldığı varsayımı ve seyircinin de tepkisi ile hakemi uyardı. Küfür yoksa yanlış bir karardı. Sivasspor’un attığı ilk gol öncesi Balili’nin pozisyonu ofsayt. Yaser’in, Sezer’e arkadan topsuz attığı tekme ile Emre’nin, Balili’nin aşil tendonuna yaptığı sakatlayıcı müdahalelerin karşılığında sarı değil kırmızı kart göstermeliydi.

BURSASPOR-B.BELEDİYE
(Özgüç TÜRKALP)

Müsabaka süresince verdiği objektif kararlarla maçın önüne geçmedi.

KOCAELİ-HACETTEPE
(Aytekin DURMAZ)

M.Hacıoğlu için kaldırılan yanlış ofsayt bayrağı gollük bir akını önledi. Kocaelispor ceza alanı içinde Sandro’ya yapılan hareket penaltıydı.

F.BAHÇE-TRABZON
(Bünyamin GEZER)

İkili mücadelelere müsaade etmesi ile oyuna tempo kazandırdı. Yardımcı hakemlerinin ofsayt tespitlerindeki mükemmel uygulamaları sayesinde bol gol pozisyonları oluştu. Çok koştu. Pozisyonlara yakındı. Aynı başarısını kart uygulamalarında gösteremedi. Lugano’ya, G.Ünal’a ceza alanı önünde yaptığı faulden sonra, S.Balcı’ya, arka arkaya yaptığı faullerden sonra sarı kartını göstermeliydi. Selçuk’a gösterdiği sarı kartta hatalıydı. Ceza alanı içinde oluşan G.Ünal-Edu mücadelesindeki devam kararı doğru ancak Song-R.Carlos mücadelesindeki devam kararı ise tartışmalıydı.

BEŞİKTAŞ-DENİZLİSPOR
(Selçuk DERELİ)

Bu kadar deneyimli bir hakemin kendi halinde giden müsabaka içinde verdiği faul ve kartlarla maçın önüne geçtiğine az tanık olunur. Verdiği karara itiraz eden Musa’ya gösterdiği sarı kartını aynı itirazı arka arkaya iki defa yapan Serdar Özkan’a gösteremedi. Beşiktaş’ın attığı gol öncesi Zapotocny’nin ceza alanı içinde Musa’yı arkadan çekmesine faul vermeliydi. İ.Toraman müsabaka süresince Roberts’ı sürekli faullü müdahalelerle durdurdu. Kart göstermedi. Zapotocny’e, Roberts’a yaptığı sert hareketin karşılığında sarı kartını göstermek üzere iken herhalde Çek oyuncu küfür etti ki, kırmızı kartla oyundan ihraç etti. Pozisyona çok yakındı.



GTK’nın etik anlayışı!
Futbol Federasyonu’nda maaşlı olarak görev yapanların, GTK’ca, gözlemci ve temsilci olarak atanmaları ne kadar etik! 16 hafta süresince görev verilmeyen Süper Lig Gözlemcisi ve Futbol Federasyonu İzmir Bölge Müdürü Hamdi Kutval, Kupa maçlarında arka arkaya 2 defa görevlendirildi. GTK’nın emrinde çalışan Baki Şahin ise ÜKT olarak Ankaraspor-Konyaspor maçında görev yaptı. Federasyonun emrinde çalışan bu iki ismin yazacağı raporlar sonrası kulüplerin sahalarının kapanabileceği, para cezalarının verilebileceği gibi yazılmaması halinde ne gibi tartışmaların yaşanabileceği gerçeği altında bu işe müsaade edilmemelidir. Sevgili Başkan Mahmut Özgener, geçmiş federasyonlar döneminde yaşanan tartışmaların önüne geçmek için bu işe dur demeli!



Dakika bir, gol bir!
Kulüpler Birliği Vakfı Toplantısı’nın ardından bir açıklama yapıldı. “Futboldaki güven ortamını artırmak amacıyla; maç sonrası, yöneticilerin, teknik direktörlerin, futbolcuların, hakem kararları hakkında açıklama yapmayacakları” belirtildi. Kulağa ne kadar hoş gelse de, uygulanabilirliği konusunda herkesin şüphesi vardı. Daha ilk haftadan, Giray Bulak, Rıza Çalımbay, Skibbe, Mustafa Denizli, Ümit Kayıhan hakemlerin müsabaka içinde verdikleri kararları eleştirdiler. Ü.Karan, kırmızı kart sonrası yardımcı hakemi suçladı. Galatasaray Futbol Sorumlusu Haldun Üstünel, hakemleri ağır şekilde eleştirdi. Beşiktaş Kulübü Asbaşkanı Levent Erdoğan ise Selçuk Dereli hakkında suçlayıcı söylemlerde bulundu. Kulüpler Birliği Vakfınca yapılan açıklamanın ne kadar havada kaldığını daha ilk haftada gördük. Kimse kimseyi kandırmasın, uygulanması imkânsız söylemlere, zaten kimse inanmamıştı!