Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

F.BAHÇE-SİVAS (Yunus YILDIRIM)
Bilhassa ceza alanında yaşanan kritik pozisyonlar vardı. M.Topuz’un ortaladığı top Cihan’ın doğal konumda olmayan kolundan kornere çıktı. Bulunduğu yerden görmesi mümkün değildi. Yardımcı hakeminin önü açıktı. Uyarmalıydı. Penaltıydı. Dia’nın ortaladığı top yakın mesafeden ve vücudundan sekerek Ivanov’un doğal konumdaki koluna çarptı. Devam kararı doğruydu. Ceza alanındaki Niang-Uğur ile Ziya-Semih ikili mücadelelerinde penaltı düdüğü çalmamakta haklıydı. Ceza alanındaki titiz uygulamalarını kartlarında gösteremedi. Yanında Ceyhun’a şiddeti az olsa da, yumruk atan M.Topuz’a kırmızı kartını çıkarmalıydı. Sarı kartlı Kadir’e gol öncesi verdiği frikikte Alex’e yaptığı kontrolsüz hareketi nedeni ile 2. sarıdan kırmızı kartını kullanmalıydı.

Haberin Devamı

Mehmet Topuz ve Engin Baytar’a gösterilmeyen kırmızılar


Yunus Yıldırım, Fenerbahçeli Mehmet Topuz’un, Sivassporlu Ceyhun Eriş’e attığı yumruğu görmesine rağmen kırmızı kartını çıkarmayarak büyük bir hata yaptı.


TRABZON-KARABÜK (Fırat AYDINUS)
Emenike’nin sakatlandığı pozisyonda Giray’ın dikkatsiz müdahalesi söz konusuydu. Kartına başvurmaması doğruydu. Engin’e penaltı beklediği pozisyonun devamında sözle ve hareketle yaptığı itirazda sarı kartını yerinde kullandı. Ancak aynı oyuncunun atağa kalktığı sırada ilk devreyi bitiren düdüğünden sonra kararını protesto ederek kendisine doğru topa vurmasında sırtını dönmesi deneyimine yakışmadı. 2. sarıdan kırmızı kartını çıkarmalıydı. Tomiç’e, takım arkadaşına yaptığı sportmenliğe aykırı hareketinden dolayı sarı kartını göstermeliydi.

KAYSERİ-BUCA (Süleyman ABAY)
Rakibine kart göstermesini eliyle işaret eden Manucho’yu görmezden geldi. Aynı oyuncunun attığı golü faul gerekçesiyle iptali tartışmalıydı. Mulemo’nun kale çizgisi içinden kafayla çıkardığı top kale çizgisini geçti. Topun havada olması nedeniyle yardımcı hakemi tespit edemedi.

G.BİRLİĞİ-BURSA (Cüneyt ÇAKIR)
Futbolculara ve izleyenlere güven veren objektif kararları ile başarılıydı. Her iki yardımcı hakemi ise tecrübelerine yakışmayan ofsayt hataları yaptılar. Bekir-Oktay mücadelesindeki sarı kart uygulamasında haklıydı. Topun hızı, kalecinin ve oyuncuların kaleye olan uzaklığı ile topu kontrol etme olasılığı, dikkate alındığında bariz gol şansı yoktu.

ANTALYA-A.GÜCÜ (Hüseyin GÖÇEK)
Ceza alanı çizgisi üstünde Rajnov’un, Serge’ye yaptığı kontrolsüz harekette yardımcı hakemi ile iletişim kurarak penaltı kararı vermesi doğruydu. Sarı kartı atladı. Maçın skorunu etkilemeden objektif kararları ile başarılıydı.

MANİSA-İ.B.BELEDİYE (M.Kamil ABİTOĞLU)
Deneyimi, oyuncularla kurduğu doğru iletişim, otoritesi ve objektif kararları ile skoru etkilemeden başarılıydı.

KONYA-G.SARAY (İlker MERAL)
Oyuncular arasında yaşanan tartışmalarda aktif davranarak önleyici hakemlik yapamadı. Kararlarını çabuk ve açık vermemesi de, bu tür pozisyonların yaşanmasına neden oldu. Maçın son anlarında yaşanan oyuncular arasındaki, kavgayı da, hemen olayın yerine koşarak gidebilse önleyebilirdi. Beklemeyi tercih etti. Birbirlerine vuran Cana ve Kere’ye kırmızı kartını göstermesi doğruydu. Kırmızı kart görecek başka oyuncularda vardı.

Haberin Devamı

K.PAŞA-ESKİŞEHİR (Abdullah YILMAZ)
İlk gol öncesi topsuz alanda Batuhan’ın kasıtlı olarak Merthan’ın ayağına basmasını yardımcı hakemi ile birlikte tespit edemeyerek maçın gidişatını değiştiren önemli sayılacak hata yaptı. Batuhan kırmızı kart görmeliydi.

BEŞİKTAŞ-G.ANTEP (Halis ÖZKAHYA)
Oyunu devamlı kontrolünde tuttu. Faullerde iki takıma da standart kararlar verdi. Oyuncularla kurduğu doğru iletişim, yardımcılarının ofsaytlardaki doğru tespitleri ile oynayanlara ve seyredenlere güven veren yönetim tarzı ile başarılıydı.

Haberin Devamı

Aydınus’un kart standartsızlığı!

Fırat Aydınus, FIFA kokartı ile ligin önde gelen hakemlerinden. Ancak, son haftalarda yönettiği maçlarda benzer pozisyonlarda gösterdiği farklı kart uygulamaları ile şaşırttı. Beşiktaş-Bursaspor maçında Volkan’ın alkışlama hareketini protesto olarak değerlendirerek 2. sarıdan kırmızı kartını çıkararak takımlar arasındaki dengeyi bozunca maçın seyrini değiştirdi. Görüntüye göre kamuoyunun genelinde kararı doğru karşılandı. Trabzonspor-Karabükspor karşılaşmasının ilk devresini bitiren düdüğünü çaldığı esnada Engin topla Karabükspor kalesine doğru tehlikeli olabilecek bir atağa kalkmıştı. Pozisyonu devam ettirmesi daha doğruydu. Ancak düdüğünü çaldı. Sinirlenen Engin’in, topu eline alarak kendisine doğru vurmasını ise görmezden gelerek 2.sarıdan kırmızı kartını çıkaramadı. Yardımcı hakemleri ile 4. hakeminin kendisini uyarmaması da ilginçti. Kuralı uygulayabilse oyun farklı olabilirdi. İşte aynı hakem, iki maçta kararını protesto eden oyunculara karşı verdiği farklı kararlarla bu konudaki standartsızlığını göstererek maçların gidişatını etkiledi.