Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

HACETTEPE-İ.B.BELEDİYE
(Yunus YILDIRIM)

Oyunun skoruna göre faul kararları ile kart uygulamalarında yaptığı hatalar deneyimine yakışmadı. Barbosa’nın, Zoko’ya arkadan yaptığı sert hareketin karşılığında faulü verdi, kural gereği göstermesi gereken sarı kartını kullanmadı. Gökhan’a, kalecinin topu oyuna çabuk sokmasını engellemesi sonrası sarı kartını göstermeliydi. Zoko’nun ceza alanı içinde topu kaleciden kurtardığı anda yerde kaldığı mücadele sonrası devam kararı tartışmalıydı.

FENERBAHÇE-ANKARAGÜCÜ

MHK hakem atamalarına özen göstermeli

(Koray GENCERLER)

Sakin görüntüsü, kararlılığı ile oyunun kontrolünü sağladı. Avantaja dikkat ederek oyunun hızını ve temposunu kesmemeye gayret etti. Ceza alanı içinde Jaba-Ö.Turacı arasındaki ikili mücadele sonrası verdiği penaltı kararında haklıydı. Ö.Turacı, topa temas edemeyince rakibinin koşu yolunu kapatan dikkatsiz müdahale sonrası onun yerde kalmasına neden oldu. Ancak sarı karta gerek yoktu.

G.BİRLİĞİ-GAZİANTEP
(Suat ASLANBOĞA)

Deneyimsizliğinden kritik maçta otoritesini kurmakta zorlandı. Topu oyunda tutma gayreti içinde vermesi gereken faulleri vermedi. Vermemesi gereken faulleri verdi. Ahmet’in vuruşunda top ceza alanı içindeki Mombha’nın elinden döndü. Mesafe yakın ve kol normal pozisyonundaydı. Devam kararı doğruydu. Deumi’nin,Troisi’ye yaptığı faulün yeri çok kritikti. Yardımcı hakemine uyarak ceza alanı dışında verdi. Ancak sarı kart göstermedi.

KAYSERİSPOR-KONYASPOR
(M.Kamil ABİTOĞLU)

Konyaspor açısından çok önemli bir maçtı. İlk atanan hakemin sakatlanma bahanesiyle de olsa değiştirilerek tecrübeli bir ismin atanması doğruydu. Ceza alanı içinde yerde seken topun M.Topuz’un eline çarparak kornere çıkmasındaki devam kararında haklıydı. A.Turan’ın, M.Er’i topsuz alanda arkadan tutması sonrası verdiği penaltı kararı ile sarı kart uygulaması kurala uygundu.

KOCAELİSPOR-ANTALYA
(Tolga ÖZKALFA)

Antalyaspor’un attığı golün ofsayt gerekçesiyle iptal kararı çok kritikti. Görüntü net değildi. Ama yardımcı hakem hizadaydı. Antalyaspor’un kullandığı frikikte top ceza alanı içinde ve kolu açık olan Msumbo’nun kolundan döndü. Penaltı vermeliydi.

SİVASSPOR-TRABZONSPOR
(Cüneyt ÇAKIR)

Gollerin arka arkaya gelmesi hakem şansıydı. Pozisyonlara yakındı. İlk defa önleyici hakemlik yaptı. Tartışmalarda araya girerek olayların büyümesini engelledi. Tum’un, Egemen’den topu kurtardığı anda eline çarpan topa penaltı vermeliydi. Mesafe yakın ama oyuncunun kolu normal pozisyonunda değildi. Egemen’in attığı golün ofsayt gerekçesiyle iptali doğruydu. Yardımcı hakem Bahattin Duran iyi tespit etti. Yattara’ya, İ.Dağaşan’a karşıdan yaptığı rakibinin güvenliğini tehlikeye düşüren ciddi faullü oyunu sonrası kırmızı kart göstermeliydi. 

GALATASARAY-ANKARASPOR
(Deniz ÇOBAN)

Karşılaşmanın seyircisiz olması yüzünden motivasyon eksikliği yaşadı. Devamlı maça çıkmasının verdiği rahatlıktan dolayı faullerde tutarlı kararlar veremedi. Nonda-Baki çarpışması sonrası sakatlanan oyuncuların tedavisinde doğru prosedürü uygulayamadı. Avantaja bırakmayarak oyuncu sağlığı açısından oyunu hemen durdurmalıydı. Yardımcı hakem M.E.Eyisoy’un önünde oluşan ikili mücadele sonrası auta çıkan topa verdiği köşe vuruşu sonrası Galatasaray’ın golü geldi.  

ESKİŞEHİRSPOR-BEŞİKTAŞ
(Selçuk DERELİ)

Tecrübesi ile oyunu devamlı kontrolünde tuttu. Youla’nın yakın mesafeden top koluna çarptı. Sarı kart gösterdi. Ernst, kasıtlı olarak topu koluyla rakibinin önünden aldı. Kart göstermedi. Bobo’nun attığı golde ofsayt yoktu. Tello topu pas olarak verdiği anda iki rakip oyuncu kendi kale çizgilerine Bobo’dan daha yakındı. Kritik pozisyonu doğru olarak oynatan, yardımcı hakem Baki Tuncay Akkın’ı kutlamak lazım. Rüştü’ye, topu tuttuktan sonra Serdar’ın attığı tekme veya tekme atmaya teşebbüsün cezası sarı değil kırmızı kart olmalıydı.

BURSASPOR-DENİZLİSPOR
(Bünyamin GEZER)

Bol pozisyonlu karşılaşmada deneyimi ile başarılıydı. Oyun durduktan sonra vakit geçirme amacı ile topa vuran oyunculara müsaade etmemeli.

Haberin Devamı

İ.B.Belediye maçlarına dikkat!
Hacettepe-İ.B.Belediyespor müsabakasında Yunus Yıldırım ilk devrenin bitiş düdüğünü çaldı. İ.B.Belediyespor takımının önce oyuncuları sonra teknik kadrosu toplu olarak hakeme itirazda bulundular. Müsabakanın ilk devresi içinde Yunus Yıldırım’ın, takdir haklarını genelde İ.B.Belediyespor takımının lehine kullanmasına rağmen yapılan toplu itirazlara bir anlam veremedim. Hakemler, soyunma odasına giderken Şeref Tribünü’nde Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Levent Kızıl’ın yanında oturan Kulüp Başkanı Göksel Gümüşdağ, yerinden kalkarak sahaya indi. Hakemlerin önünü kesti. Bir süre konuştu. Devamında sahanın içinden yürüyerek soyunma odasına gitti. Saha içine girme yetkisi olabilir. Ancak, hem kulüpler birliğinin başkan vekili olması hem de kulüp başkanı sıfatı ile sahaya girip hakemlerle hem de ilk yarının bitiminde ve takımı mağlup durumdayken ne konuşursa konuşsun, hiç doğru değildi. Tribünde oturan taraflı tarafsız herkesin içine kuşku düştü.
Yunus Yıldırım gibi tecrübeli bir hakem bile bu tepkilerden etkilenerek, ikinci devre İ.B.Belediye takımındaki futbolculara göstermesi gereken kartlarını kullanamadı.
Futbol Federasyonu’nun oluşumundaki katkısı ortada olan başkanın bu tutumu son 5 haftaya girdiğimiz ligin kalan maçları öncesi tedirginlik yaratabilir. Takımının ligdeki durumu ortada. MHK Genel Sekreteri Osman Avcı, İstanbul Belediyesi’nde maaşlı olarak çalışıyor. Kalan maçlarda İ.B.Belediye takımının maçlarına etki altında kalmayacak deneyimli hakemler atanmalı. Ligin altındaki tüm takımlar için büyük önem taşıyan bu konuda MHK’nin aşırı titiz davranması gerekmektedir.