Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

BURSA-K.KARABÜK (Bünyamin GEZER)
Ceza alanı içindeki Turgay-Yasin mücadelesinde iki oyuncu da birbirini itip tutuyordu. Yasin topa hareketlenmeden kendini kolayca yere bıraktı. Önü açıktı. Yasin’in düşüşüne aldandı. Penaltı hatalıydı. Kararından emin olmadığı için Turgay’a sarı kartını çıkarmadı. Vederson’un ceza alanı içinde topu bilerek eli ile uzaklaştırmasını tespit edemedi. Uzatmada penaltı verdiği pozisyondaki benzer müdahaleyi Deumi, Nunez’e yaptı. Devam ettirdi.

ESKİŞEHİR-İ.B.BELEDİYE (Deniz ÇOBAN)
Faul ve kartlarındaki tutarsızlığı ile maçın tansiyonunu yükseltti. Otoritesini kuramadı. Koray’a gösterdiği 2.sarı kart ve devamındaki kırmızı hatalıydı. Sarı kartlı Pele rakibini formasından çekerek tuttu. Kırmızı kartını çıkaramadı. Nadareviç-Tum’u formasından çekerek düşürdü. Penaltıyı atladı.

G.BİRLİĞİ-M. PARK ANTALYA (Serkan ÇINAR)
Tita için verdiği penaltıda oyuncunun düşüşüne aldandı. Diğer iki penaltı ve kırmızı kartlarında haklıydı.

GAZİANTEP-BUCA (Süleyman ABAY)
Formunu sürdürüyor. Sakin, kendinden emin, pozisyonları yakından izleyerek verdiği tutarlı kararları ile başarılıydı. Elyasa’ya ceza alanı içinde yapılan harekete verdiği penaltı kararında haklıydı.

BEŞİKTAŞ-MANİSA (Barış ŞİMŞEK)
Baskıya boyun eğmeyen yönetim tarzı ile maçın tempolu, heyecanlı ve gollü geçmesine katkı sağladı. Yardımcı hakemleri aynı başarıyı gösteremedi. Isaac’a kaldırılan hatalı ofsayt bayrağı ile Yiğit Gökoğlan’ın attığı 3. gol öncesi net ofsaydı tespit edemediler. Tabata ile Eren’e gösterdiği kırmızı kartlar kurala uygundu. Topun ele çarpmalarını doğru yorumladı.

K.PAŞA-TRABZON (Suat ASLANBOĞA)
Farklı skora rağmen Bebbe-Onur arasında oluşan ikili mücadeleyi yanlış yorumlayınca iki takım arasındaki dengeyi büyüttü. Onur, Bebbe’nin önündeki topa temas edemeyince kontrolsüz hareketi ile rakibini düşürdü. Penaltı verip sarı kart göstermesi gerekirdi. Karara aşırı itiraz eden Keller bu yüzden kırmızı kart gördü. Penaltıya inanmamış olabilir. Ancak temas var. Aldatmadan sarı kart olmaz.

KAYSERİ-SİVAS (Cüneyt ÇAKIR)
Serdar, beraberlik golü öncesi Saidou’yu iki eliyle itekleyerek topa kafa vurdu. Golü iptal etmeliydi. 2. gol öncesi verdiği serbest vuruşun benzerlerini oyun içinde devam ettirdi. Serdar’ın düşüşüne aldandı.

G.SARAY-A.GÜCÜ (Tolga ÖZKALFA)
13. Kural, serbest vuruşlarda, vuruş yapılırken topun hareketsiz durmasını emreder. Ankaragücü’nün ilk golü öncesi Zewlakow faulü çabuk kullanırken top hareket halindeydi. Atışın devamı gol oldu. Golün geçersiz sayılması gerekirdi. Kural ihlali olmasına rağmen hakem hatası sayıldı.
Ufuk’a ceza alanı dışında topla bilerek elle oynadığı için bariz gol şansını engellediği için çıkardığı kırmızı kart doğruydu. Sarı kartlı Ayhan’a, Sapara’ya topsuz alanda arkadan yaptığı hareketleri sonrası 2. sarıdan kırmızı kartını çıkarmalıydı.


KONYA-F.BAHÇE (Abdullah YILMAZ)
Konyasporlu futbolcuların rakibi yıldıran sert hareketlerine zamanında önlem alamadı. Özer’i yandan kayarak yaptığı kontrolsüz hareketi ile sakatlayan Emre’ye kartını gösteremedi. Dia ve G.Gönül’e ceza alanında yapılan müdahalelerdeki devam kararında haklıydı. Semih’in ceza alanı içinde belinden çekilmesini tespit edemedi.

BEŞİKTAŞ-MANİSA (Barış ŞİMŞEK)
Baskıya boyun eğmeyen yönetim tarzı ile maçın tempolu, heyecanlı ve gollü geçmesine katkı sağladı. Yardımcı hakemleri aynı başarıyı gösteremedi. Isaac’a kaldırılan hatalı ofsayt bayrağı ile Yiğit Gökoğlan’ın attığı 3. gol öncesi net ofsaydı tespit edemediler. Tabata ile Eren’e gösterdiği kırmızı kartlar kurala uygundu. Topun ele çarpmalarını doğru yorumladı.

Maçın önüne geçen hakemler!
Futbol maçlarında hakemlerin en önemli görevi oyun kurallarını uygulamaktır. İyi hakem kuralları uygularken takım ayrımı yapmaz. Egosunu tatmin için maçın önüne geçecek kararları vermekten imtina eder. Ancak tüm hakemler bu tutum içinde olmuyor.
Bünyamin Gezer, Bursaspor-K.Karabükspor maçını yönetti. Gezer, ligin deneyimli hakemlerinden biri. Spor kamuoyunda güven duyulan bir isim. Aşırı güveni nedeniyle üst üste tartışmalı yönetimler sergiliyor. Kayserispor-Trabzonspor maçındaki hatalı gol iptali ve kurallara göre değil de kendi tarzındaki kararları daha unutulmadan bu hafta benzer hareketlere verdiği farklı kararlarla gündeme geldi.
Deniz Çoban ise vatani görevini yaptıktan sonra başladığı sezonda bir türlü istikrarlı yönetimler sergileyemiyor. Yarıda kalan Gaziantepspor-Bursaspor karşılaşması unutulmadan çıktığı Eskişehirspor-İ.B.Belediyespor maçı da az daha çığırından çıkıyordu. Oyuncularla bir türlü iletişim kuramıyor. Kartlarını kullanırken abartıya kaçıyor.
Suat Aslanboğa, 70 gibi çok farklı sonuçlanan Kasımpaşa-Trabzonspor maçında, Bebe-Onur mücadelesini yanlış yorumlayıp gereksiz kart gösterince takımlar arasında var olan güç dengesini büyüttü.
MHK Başkanı Oğuz Sarvan’ın bu tarzdaki hakemlere görev verirken çok dikkat etmesi lazım. Kuralları uygulayan, önleyici hakemlik yapanlarla devamlı maçı geren ve öne çıkmaya çalışanları ayırmalı.