Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

KONYASPOR-HACETTEPE
(İlker MERAL)

Ev sahibi için çok önemli bir maçtı. Ceza alanı içinde Veysel’in vuruşunda topun, çok yakın mesafeden arkasını dönen Ümit’in eline çarpması sonrası oyunu devam ettirmesi doğruydu. Kaleci Oğuzhan’ın taç çizgisi kenarında topu rakibe vermeyerek vakit geçirmesinde sarı kartını kullanmalıydı.

ANKARASPOR-BURSASPOR
(Hakan ÖZKAN)

Bursaspor’un ilk golü öncesi tartışılan taç atışında topun kimin ayağından çıktığı net değildi. Yardımcı hakem değil, pozisyona yakın olduğundan kendisi karar vermeliydi.

DENİZLİSPOR-SİVASSPOR
(Selçuk DERELİ)

Deneyimine rağmen oyunu kontrolü altına almakta ve otoritesini kurmakta zorlandı. Oyun 1-0 devam ederken Denizlispor’un attığı golün yardımcı hakem Ekrem Kan tarafından ofsayt gerekçesiyle iptali hatalıydı. Ceza alanı içindeki M.Erdoğan-Şener ikili mücadelesi sonrası oyunu devam ettirmesi doğruydu. Petkoviç’in takım arkadaşlarından ayırt edilemeyen kaleci kazağı ile oynamasına müsaade etmemeliydi.

BEŞİKTAŞ-KAYSERİSPOR
(Tolga ÖZKALFA)

Motivasyonu üst düzeydeydi. Oyunun kontrolünü sağlamak için oyunu bozan hareketlere müsaade etmedi. Kartlarını yerinde ve zamanında kullanarak karşılaşmanın sertleşmesine izin vermedi. Cangele’nin, ceza alanı içinde İ.Üzülmez ile Sivok’un arasında yere düşmesi sonrası oyunu devam ettirmesi doğruydu. A.Turan’ın önce İ.Üzülmez’e sonra Ernst’e arkadan yaptığı hareketlerin devamında gösterdiği sarı kartlar ile kırmızı kartta haklıydı. Cangele’nin kullandığı köşe vuruşu sonrası top eğer başka bir oyuncuya dokunmadan Cangele’ye çarptı ise oyun durdurulmalı ve endirekt serbest vuruş verilmeliydi. Yardımcı hakemi B.Tuncay Akın’ın 1 metre önünde oluşan bir pozisyondu. Çarpmamış olmalı ki, kendinden çok emin olarak oyunu devam ettirdi.

ANKARAGÜCÜ-KOCAELİ
(Yunus YILDIRIM)

İki takım için de son derece önemli bir maçtı. Deneyimi ile kendini oyunculara kabul ettirdi. Ancak yine kural gereği göstermesi gereken kartlarını kullanamadı. Oyunu oynatma çabası içinde vermesi gereken faulleri vermeyince oyuncular rövanş faul yaparak kart gördüler. Ceyhun’a karşı aşırı hoşgörülüydü. Kocaelispor’un serbest vuruş sonrası attığı kaleye doğru giden top Ankaragücülü oyuncunun ayağına çarparak gol oldu. Yardımcı hakem yanıldı. Ancak pozisyonu kendisinin tespit etmesi gerekirdi.

ANTALYA-GENÇLERBİRLİĞİ
(Cüneyt ÇAKIR)

Korhan-Mustafa ikili mücadelesi sonrası gösterdiği kırmızı kart da hatalıydı. Korhan’ın kasıtlı ve rakibinin sağlığını tehlikeye sokan bir müdahalesi yoktu. Antalyaspor’un beraberlik golü avantaj oynatması sayesinde oldu. Penaltı kararında takdir hakkını kolay kullandı. Ele çarpma vardı. Çok yakın ve kol açık değildi.

TRABZONSPOR-İ.B.BELEDİYE
(Deniz ÇOBAN)

Çok koşarak pozisyonları yakından izlemesi sayesinde faulleri genelde doğru tespit etti. Ceza alanında Egemen-Bebbe ikili mücadelesindeki devam kararı doğruydu. Bebbe topu kaybettiği anda kendini yere bıraktı. Kart uygulamalarında tutarlı değildi. Song’a, önce Bebbe’ye ardından hava topuna çıkarken İ.Akın’a yaptığı sert hareketlerine rağmen kartını gösteremedi. Colman’a da, Efe’ye yerde yatarken yaptığı hareketin devamında kartını kullanmalıydı. Karşılaşmanın skor olarak sıkışmasına rağmen, baskıdan etkilenmemesi önemli bir özelliğiydi.

FENERBAHÇE-ESKİŞEHİR
(Bülent YILDIRIM)

Karşılaşmada oyunun kontrolünü hiç elinden bırakmadı. Oyunun hızını ve temposunu kesmemeye özen gösterdi. Faullerde tutarlı kararlar verdi. Yardımcı hakemine karşı yapılan olumsuz davranışlara müsaade etmedi. Sakatlanmalarda oyunu doğru yerlerde durdurdu. Otoritesini oyunculara hissettirdi. Kartlarını yerinde ve zamanında kullanarak oyunun tansiyonunun artmasına izin vermedi. Maçın daha başında R.Carlos’un taç atışı sonrası kale alanı önünde Sezgin-Güiza ikili mücadelesi sonrası oyunu devam ettirmesi doğruydu. Güiza el temasını hissettiği anda kendini yere bıraktı. Topla oynama niyeti yoktu.

GAZİANTEP-GALATASARAY
(M.Kamil ABİTOĞLU)

Pozisyonları yakından izleyerek topa yapılan müdahalelerle rakibe yönelik sert hareketleri genelde doğru değerlendirdi. Oyunun hızını ve temposunu kesmemeye özen gösterdi. Ceza alanı içinde Ayhan’ın, M.Yozgatlı’nın ayağına bastığı pozisyonu iyi yer alamadığı için tespit edemedi. Penaltı kararı verip, sarı kartını göstermeliydi. Sarı kart gösterdiği Tabata’nın kararını protesto etmek amacı ile alkışlaması sonrası 2.sarı karttan kırmızı kart göstermeliydi. Oyun boyunca kontrollü, sakin ve kendine güvenen görüntüdeydi. Baskılardan etkilenmedi.

Haberin Devamı

Saracoğlu Stadı’nın zeminindeki reklamlar
Futbol Oyun Kuralları kitabındaki Kural 1, oyun alanının nasıl olması gerektiğini açıklıyor. Ticari reklamların oyun alanını çevreleyen çizgilerden en az 1 metre uzakta olmasını belirtiyor. Ama bu reklamların yazılı olduğu malzemenin oyuncuların sakatlanmalarına neden olacak kaygan malzemelerden olmamasına dikkat edilmesi gerekiyor.
Fenerbahçe-Eskişehirspor arasında oynanan lig maçında, taç çizgisi ile kale çizgisi arkasında bulunan reklam panolarının önünde yere serilen reklam afişleri vardı. Bu afişler muşamba üzerine yazılmıştı. Sahanın zemininde ve etrafında oyuncuların sağlığını tehlikeye düşüren bu tür malzemelerden yapılan reklamlara izin verilmemeliydi. Karşılaşmanın temsilcileri yanında hakemlerin de dikkatinden kaçmış. Taç atışını kullanmak üzere oyun alanının dışında topu almaya çalışan iki takımdan farklı oyuncular reklam afişine basarak buzda düşer gibi havalanarak yere düştüler ve kenardaki reklam panolarına çarptılar. Sakatlanma olmaması bir şanstı. Futbol Federasyonu’nun bu konuya dikkat çekerek, takımları, temsilcileri ve hakemleri uyarması bundan sonra olabilecek olumsuzlukları önleyebilir.