Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

G.BİRLİĞİ-TRABZONSPOR (Hüseyin GÖÇEK)
UEFA gözlemcisinin kendisini izlemesinden dolayı gergin ve tedirgindi. Mükemmel fiziki görüntüsüne rağmen faul ve kart uygulamalarında tutarsızdı. Topa ve rakibe yönelik hareketleri ayırt edemedi. Topla oynama isteği olmayan Tozo’nun, atağa kalkan Selçuk’u arkadan tutarak durdurması sonrası sarı kartını kullanmaması standartsızlığına bir örnekti. FIFA hakemi olarak kuralları iyi yorumlamaya gayret etmeli. Sakatlık nedeni ile duran oyunda topu sportmence rakip takıma vermeye çalışan oyuncunun taç atışını 1 metre geriden yaptı diye rakibe tekrarlatması ilginç bir uygulamasıydı.

Haberin Devamı

BURSA-DİYARBAKIR (Özgüç TÜRKALP)
Seyircilerin olumsuz davranışları nedeni ile tansiyonu çok yüksek bir maçtı. Bursaspor’un attığı 1. golde Volkan’ın topla buluştuğu andaki pozisyonu ofsayttı. Yardımcı hakemi Ö.Faruk Yeşil hizada olmasına rağmen tespit edememiş. Volkan’ın ceza alanı içine ortaladığı top arkası dönük, mesafe kısa olsa da kolları açık olan Abdullah’ın elinden geri geldi. Penaltı kararı doğru. Sarı kartını itirazdan değil, elle oynamadan daha çabuk çıkarmalıydı. 3. gol öncesi top kaleye doğru giderken Ö.Erdoğan kalecinin görüş alanı içinde, görüntüler çok sağlıklı değildi. Kritik bir gol kararı.

GAZİANTEP-ANKARAGÜCÜ (Kuddusi MÜFTÜOĞLU)
Formunu devam ettiriyor. İki takım için de son derece önemli olan karşılaşmada verdiği objektif kararlarla çok başarılıydı. Hakemi aldatmaya yönelik davranışları nedeni ile Jorginho ile M.Çakır’a gösterdiği sarı kartlar doğruydu.

B.BELEDİYE-SİVASSPOR (Selçuk DERELİ)
Oğuzhan’ın çizgi üstünden çıkardığı topa gol diye elle kolla yardımcı hakemine itiraz eden Sedat’a sarı kartını göstermeliydi. Kale alanı önünde Sedat’ın, Cesario’ya yaptığı kontrolsüz hareket penaltıydı.

ANTALYASPOR-FENERBAHÇE (Yunus YILDIRIM)
Fenerbahçe maçlarından bir süre uzak tutulmalı. Gergin ve tedirgindi. Çok düdük çalarak oyunun tempolu geçmesini engelledi. Kartlarında da standardı yoktu. Kazım yardımcı hakemi M.E.Eyisoy’a hareketle itiraz etti. Onun uyarısı ile kartını doğru kullandı. Ancak benzer itirazlarda bulunan Vederson ve O.Ak’ı sadece uyarmakla yetindi. A.Ulusoy çok kritik 2 karar verdi. Sedat’a kaldırdığı hatalı ofsayt bayrağı gollük bir Antalya atağını önledi. Semih’in attığı golde topun hizasında olduğunu iyi tespit etti. Polat’ın ceza alanı içinde U.Boral’ı tutmasına penaltı vermeliydi.

Haberin Devamı

DENİZLİSPOR-MANİSASPOR (Halis ÖZKAHYA)
Adem’e çıkardığı 2 kart da doğruydu. Kaleye doğru giren topu Özden çok kritik bir yerden eli ile çıkardı. Topun tamamının geçip geçmediğini ancak çizgi üstünde bulunan yardımcı hakem tespit edebilirdi. Günahı sevabı ona ait. Caner topu rakibinden kurtardığı anda kendini takarak yere attı. Penaltı kararında hatalıydı. Caner’in düşüşüne aldandı.

KAYSERİSPOR-KASIMPAŞA (Özgür YANKAYA)
Tecrübesiz olmasına rağmen zorlu maçı tartışmalı kararlar vermeden başarılı yönetti.

GALATASARAY-ESKİŞEHİR (Cüneyt ÇAKIR)
Maçı devamlı kontrolünde tuttu. Faul ve kart uygulamalarında her iki yarıda farklı kararlar verdi. Skor berabere olduktan sonra Eskişehirsporlu oyuncuların oyunun çabuk başlamasını engelleyen çabalarına karşı aktif davranarak önlem almalıydı. Nonda’nın attığı gol öncesi Keita topun tamamı taç çizgisini geçmeden kontrolü altına aldı. Yardımcı hakemin önündeydi. Doğru tespit etti. Taç çizgisi kenarında B.Kocabey’i yaptığı kontrolsüz müdahale ile düşüren sarı kartlı Sabri’ye 2. sarıdan kırmızı kart göstermeliydi.

Haberin Devamı

Sabri kırmızı karttan kurtuldu

Hakem Cüneyt Çakır ile Sabri arasında maç içinde ilginç diyaloglar yaşandı.
FOTOĞRAF: FEHİM KAYACAN

Anons sistemi uzun süredir yok!
Bursaspor-Diyarbakırspor karşılaşması sırasında yapılan siyasi tezahüratlar tansiyonu yükseltti. Diyarbakırspor’un yedek kulübesinde bulunan idarecisi maçın hakemi Özgüç Türkalp ile 4. hakemine itirazlarda bulunarak olumsuz tezahüratın durması için anons yapılması isteğini abartınca hakemler tarafından oyun alanı dışına gönderildi.
Maç akşamı yayıncı kuruluşun programında da bu anonsun yapılması gerektiği hakkında görüş belirtildi. Ancak gözden kaçan bir durum var. Anons yetkisini, Haluk Ulusoy Federasyonu hakemlere yüklemişti. Bunun sakıncaları çok geçmeden ortaya çıktı. Dünyada örneği olmayan ilginç bir uygulamaydı. Levent Bıçakçı Federasyonu göreve gelince anons sistemi kaldırıldı. Görev temsilcilere verildi. Disiplin talimatınca belirlenen süreyi aşan küfürlü, siyasi veya ırkçı tezahüratlar karşılaşmalarda görevlendirilen 2 temsilci tarafından raporlarına yazılıyor. Maç öncesi seyircilere yapılan uyarı anonsları vardı. Bu sene çıkan Futbol Müsabaka Talimatı’nda ise o uyarıda kaldırıldı. Uzun süredir oynanan müsabakalarda kötü tezahüratın durması için seyircilere hakemler tarafından uyarı anonsu yaptırılmadı. Son haftalarda statlarımızda bu tür olaylarla çok karşılaşıyoruz. Futbol Federasyonu gecikmeden ACİL EYLEM PLANI yaparak önlem almalı. İşler çığırından çıkmaya başladı. Kötü tezahürata verilen para cezalarının hiçbir caydırıcılığı olmadığı da ortada.