Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

DENİZLİ-FENERBAHÇE
(Aytekin DURMAZ)

İkili mücadelelere ve avantajlara müsaade etmemesi oyunun tempolu geçmesini önledi. Yardımcı hakem Erhan Sönmez’in, hatalı kararları maçın skorunun artmasını engelledi. Deivid’in uzaktan attığı şutun kalenin üst direğine çarpıp gol çizgisini tamamen geçtiği pozisyonda önü açıktı. Topun yerden çizginin içine çarparak çıkmasını tespit edebilirdi. Güiza’nın attığı golün ofsayt gerekçesiyle iptal edilmesi hatalı bir karardı. Oyuncu değişikliği sırasında az daha yabancı oyuncu kontenjanı yüzünden kural hatası yapılacaktı. Teknik kadro kadar 4. hakem Abdullah Yılmaz’ın da hatası vardı. Müsabaka isim listelerinden yabancı oyuncuları işaret ederek değişiklik sırasında dikkatli davranmalıydı.
BEŞİKTAŞ-ANKARASPOR
(İlker MERAL)

Tecrübesiz olması yüzünden, tansiyonu yüksek maçta, seyirciler, oyuncular ve teknik alandan gelen baskı ve itirazlarla karşılaştı. Oyunun kontrolünü elinde tutamadı. Umut vadeden atağın başlamasını engelleyen Ediz’e, sarı kartını gösterirken, Zapotocny ve İ.Toraman’a göstermedi. Hürriyet’in üst üste yaptığı faullerde disiplin uygulamasını yapamadı. Zapotocny’nin, kale alanı önünde ortaladığı topun Ediz’in kolundan dönmesine penaltı vermeliydi. Bulunduğu yer itibari ile görmesi mümkün değildi. Yardımcı hakemi Serkan Gencerler’in önü açıktı. İşaret edebilirdi. Aynı yardımcı hakemin önünde Tello’nun, Theo’ya attığı yumruğun karşılığı da kırmızı kart olmalıydı. Hakeme göre daha iyi pozisyondaydı. Şiddetli hareketi hakeme bildirmeliydi. Sivok’un, Theo’ya yaptığı kasıtlı ve sakatlayıcı şiddetli hareketin karşılığı gösterdiği kırmızı kart doğruydu.
TRABZONSPOR-KOCAELİ
(Deniz ÇOBAN)

İkili mücadelelere müsaade ederek oyuna tempo kazandırma gayretini abarttı. Yeni bir isim olmasından dolayı oyuncular kararlarına toplu olarak itiraz ederek baskı altına almaya çalıştılar. Kartlarını kullanarak engel olmalı ve otoritesini hissettirmeliydi. Her pozisyonda avantajın oynatılmayacağını unutmamalı. Topsuz yapılan faullerde tutarlı kararlar veremedi. Tayfun’un, M.Hacıoğlu’na arkadan kayarak yaptığı, rakibinin sağlığını tehlikeye düşüren hareketine rağmen oyunu kesmemesi ilginçti. Oyun durduktan sonra gösterdiği kartın rengi kırmızı olmalıydı.
GAZİANTEP-KAYSERİ
(Fırat AYDINUS)

Yardımcı hakemler can yakıyor

Gaziantepspor’un, penaltı beklediği pozisyonlardaki devam kararları doğru. Deneyimi ve oyuncularla kurduğu iyi iletişim ile başarılıydı.
ANTALYASPOR-ESKİŞEHİR
(Selçuk DERELİ)

Tecrübesi, objektif tespitleri ve kural dışı davranışlara izin vermemesi ile başarılıydı.
KONYASPOR-BURSASPOR
(Hüseyin GÖÇEK)

Pozisyonları yakından izleyerek, 12.kural ve disiplin uygulamalarında tutarlı kararlar verdi. Kaue’nin penaltı beklentisi içinde kendini yere atmasına aldatmadan dolayı sarı kart göstermeliydi.
B.BELEDİYE-SİVASSPOR
(Kuddusi MÜFTÜOĞLU)

Özgüveni, oyuncularla kurduğu iletişim, objektif kararları ile başarılıydı. M.Yıldız’ın attığı 2. gol öncesi Hasagiç ile olan ikili mücadeleyi devam ettirmesi doğruydu.
A.GÜCÜ-GALATASARAY
(Suat ASLANBOĞA)

Deneyimsiz bir hakem olmasına rağmen, motivasyonu, çok koşarak pozisyonları yakından izlemesi ile çok başarılı bir yönetim sergiledi. Kartlarını yerinde ve zamanında kullanması sayesinde oyunun kontrolünü elinde tuttu.
Faullerde verdiği objektif kararlarla oyuncuların güvenini kazandı. Aldatmalarda sarı kart gösterirken temaslı bir mücadele olmamasına dikkat etmeli. Avantajlara dikkat etmesi ile oyunun tempolu geçmesinde katkısı vardı.
HACETTEPE-G.BİRLİĞİ
(Özgüç TÜRKALP)

Faul yorumlarında genelde doğru tespitlerde bulundu. Otoritesini kurmakta zorlandı. Kart gösterme prosedüründe daha çabuk davranmalı. Gençlerbirliği’nin ilk golündeki yardımcı hakemin devam kararı çok kritikti. 2 kırmızı kart uygulaması da doğruydu.

Haberin Devamı

MHK, panik atak halinde!
Son haftalarda hakem ve yardımcı hakem hataları tavan yaptı. Kulüplerden gelen baskı ve tepkiler çoğalınca, MHK kontrolünü kaybederek, korku ve endişe halinde hakem atamalarında hatalar yapmaya başladı.
- Ligin üst sıralarını yakından ilgilendiren maçlara, genç ve deneyimsiz hakemleri atadılar.
- Aytekin Durmaz’ı daha önünde yönetmediği maç varken Denizli-Fenerbahçe maçına verdiler.
- Halis Özkahya gibi genç ve geleceği olan bir hakemi görevden alarak kamuoyunda yıpranmasına neden oldular.
- Kayserispor-Trabzonspor maçında kale çizgisini geçmeyen topu gol olarak veren yardımcı hakem M.Emre Eyisoy’u, Ankaragücü-Galatasaray maçında görevlendirdiler.
- Maçları yönetecek hakemlerin erken açıklanmasının, ülkemiz şartlarında hakemlerin daha çok tartışılmasına neden olduğunu görmelerine rağmen bundan vazgeçemediler.
- Hakem isimlerinin önceden öğrenilmesini engellemek için yaptıkları uygulamada, yardımcı hakemlerin isimlerini saklamaları ile onlara güvenmediklerini hissettirdiler.
- Selçuk Dereli, Cüneyt Çakır, Bülent Yıldırım ve Yunus Yıldırım gibi FIFA hakemlerinin özgüvenlerini kaybetmelerine neden olan uygulamalar yaptılar.
- Hakem ve yardımcı hakemlerin artan hatalarına karşı önlem alamadılar.
- UEFA hakem gelişim programına girmeye çalışırken, kadrodaki hakemlerin gelişimine katkı sağlayamadılar.
- Hakem ücretlerinin zamanında yatırılmaması ve derbi maçının ücretinin düşürülmesine sessiz kalarak hakemler nezdinde güvenlerini kaybettiler.
- Fenerbahçe-Beşiktaş maçına UEFA gözlemcisi davet etmelerine rağmen, FIFA kokartı olmayan Bünyamin Gezer’i atadılar. Kendi FIFA hakeminin yeteneğine güvenmeyen bir MHK olarak UEFA’nın, FIFA hakemlerine üst düzey görev vermesini nasıl bekleyecekler.
- Gözlemci notlarına itibar etmemeleri yüzünden, hakemlerin, gözlemcilerin yaptığı uyarıları önemsemeyerek hatalarına devam etmelerine neden oldular.