İtalya Serie A Napoli'den çılgın şampiyonluk kutlaması! 60 bin içeride 60 bin dışarıda

Napoli'den çılgın şampiyonluk kutlaması! 60 bin içeride 60 bin dışarıda

08.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Napoli’nin Serie A şampiyonluğu, dünkü Fiorentina öncesi ve sonrası, büyük bir coşkuyla kutlandı. 60 bin taraftar içeride, bir o kadarı da stadın dışındaydı. Tüm stat, ‘Diego” tezahüratlarıyla ölümsüz efsaneyi andı.

Napoliden çılgın şampiyonluk kutlaması 60 bin içeride 60 bin dışarıda

Galatasaraylı Mertens ve Trabzonsporlu Hamsik ne şampiyonluklar kaçırdı Napoli formasıyla... Juventus’un farkla önündeyken, artık ipi göğüsleyecekken rakiplere hediye edilen kupalar... Bu iki isim de tam bir Napoli aşığı bugün hala... “Düşenin dostu olmaz” sözü, İtalya’nın güneyinde geçer akçe değil anlaşılan. Diego Armando Maradona kadar hayatı uçlarda yaşayan bir futbolcu azdır. Hem futbolun hem de yaşamın radikali bir ismin bu hayatta karşılaştığı en iyi tesadüfün, kendisini Napoli’ye bağlayan imzayı atması olduğunu, ben bu kentte birkaç günümü geçirdikten sonra anladım. Barcelona’nın ilk ‘Messi’si olacak futbolcu aslında kendisiyken, Katalan ekibinde neden yok olduğunu, bunun yerine o zamanlar pek kimsenin kıymet vermediği bir takımda yıldızını parlattığını, Arjantinli futbolcu kadar İtalyan kentini de aynı anda tanımadan bilebilmek mümkün değilmiş meğer...

Napoli-Fiorentina maçı için kent merkezinden tarihi stadyuma giden metroda yaptığım seyahat esnasında Alfredo ile yaptığım sohbet, bu konudaki fikirlerimi sabitleştirmeme sebep oldu. 20’li yaşlarında genç bir futbolseverde futbolun endüstriyel yanına karşı bir tavır bulmak kolay değildir. Hem Napoli kentinin yaşam biçimi hem de futbol kulübünün farklı dinamiklerle işlemesi, o kuşakta bile böyle taraftarların ortaya çıkmasını sağlamış, ne mutlu onlara!

Haberin Devamı

SEZON ORTASI GİBİ

Tribünden hem bir gazeteci hem de bir futbolsever olarak büyük bir coşkuyla izlediğim Fiorentina karşılaşmasındaki Napoli, şampiyonluğu ilan etmesinin ardından ilk kez çıktı kendi sahasında taraftarının karşısına. Tribünlerdeki coşkunun, Serie A’da sezon ortası bir karşılaşmanın heyecanıyla yaşandığını benim yorumum değil, basın tribününde sağımda ve solumda oturan İtalyan meslektaşlarımın tespiti olarak kayıtlara geçireyim.

Kentte gün boyu büyük kutlamalar vardı, yorulmuştu belki de Napoli taraftarı... Dün akşamki Fiorentina maçında statta 60 bin, dışarıda 60 bin kişi olduğunu biliyor muydunuz? Metroda yan yana seyahat ettiğim Alfredo bu maça, bileti olmamasına karşın, üzerinde formasıyla stat dışında takımını desteklemeye ve şampiyonluk coşkusunu yaşamaya gelen on binlerce futbolseverden bir tanesiydi sadece...

Haberin Devamı

Napoliden çılgın şampiyonluk kutlaması 60 bin içeride 60 bin dışarıda


Manu Chao’nun Maradona için bestelediği ‘Hayat bir tombala’ şarkısında söylediği gibi... ‘Eğer Maradona olsaydım, aynı onun gibi yaşardım/hayat zaten bir tombala, şaşmazdım yolumdan’... Maradona öleli yıllar oldu, en son onunla yaşanan şampiyonluk 33 yıl sonra içinde bulunduğumuz günlerde tekrarlandı. Napoli’de benim asıl gördüğüm ise, tekrardan yaşanan ne efsane futbolcunun yetenekleri ne de başarıları, onunla da özdeş bir hayatın kendisi. Bu da maçın ardından “Diego” tezahüratıyla ortalığı yıkıp geçen Napoli taraftarı tarafından çok daha iyi anlaşılıyordu.