Galatasaray "Neyi savunacaksın?"

"Neyi savunacaksın?"

23.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, daha ağır cezadan kurtulduklarını söyledi.

Neyi savunacaksın

Dursun Özbek, “Rakamlar ortada ve aleyhimize... Neyi savunacaksın? Komisyon bize açıkça söyledi: ‘Aslında size ceza daha ağır olacaktı ama siz de ciddi bir çaba gördük. Eğer bu sezon ve gelecek sezon zararı 10 milyon ve altına indirirsen 2. men cezasını askıda tutarım’ dedi” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

UEFA’dan gelen mali fair play konusunda yargı birimine gönderildikleri haberiyle sarsılan Galatasaray’ın Başkanı Dursun Özbek, hem umutlu konuştu, hem de yaşanılan tabloyu cesaretle tarif etti.

Doğan Haber Ajansı’na konuşan Özbek’in sözlerinden satır başları şöyle:

- 2012’ye kadar gelindiğinde hiç kimse bir şeyin farkında değildi. UEFA, endişe duymaya başladı. Çünkü işin içine hiç sporla ilgisi olmayan sermayeler, paralar girme durumuna geldi. Bunun için de 2009’da UEFA bu regülasyonu yayınladı. Bu regülasyonun amacı şuydu; futbolu, futboldan gelen gelirle yönetmek gibi bir kriterin üzerine dayanıyor. Bunu bir çok ülke kulak arkası yaptı.

Yapacak bir şey yok

- UEFA’nın araştırmaya buradan başlaması kadar doğal bir şey yok. Galatasaray 2012’den itibaren aşırı zarar etmeye başladı.
- 2012-13 sezonunda Galatasaray 38 milyon euro zarar etmiş. 2013-14’de 70.4 milyon euro zarar etmiş. 2014 Ekim gibi biz göreve geldik.
- Tabloyu gördük, UEFA ile yapılan anlaşmayı da gördük ve şaşkınlık yaşadık. UEFA’nın bunu ciddi takip ettiğini ve başımıza bir iş geleceğini gördük fakat yapılacak fazla da bir şey yoktu.
- Geçmişten gelen kontratlar bunu tetikliyor, 2018’e kadar uzanıyor. Devre arasında transfer yapmadık ve bir yıl önce 70 milyon olan zararı 55 milyon euroya indirdik. Daha fazlasını yapma imkanımız olmadı çünkü taahhütler yapılmıştı.

Haberin Devamı

3 yıl men tehlikesi

- 2015 Mayıs ayında ben başkan oldum ve şu anda durum, 6 aylık zararımız 52 milyon TL. Yani 14-15 milyon Euro civarında... 2016’da 27 milyon, 2017’de 15 milyon euro ve sonrasında sıfır zarara indirmeyi planlıyoruz.
- UEFA mektubunda, bizim sana zarar toleransımız 30 milyon euro ama sen 164 milyon euro zarar etmişsin. Ayrıca 2014-15 sezonunda sporcu harcamalarını 90 milyon euro taahhüt etmişsin ancak bu rakamı da 95 milyona çıkarmışsın. 2014 yılında transfer harcamanı 19 milyon euro taahhüt etmişsin ama 27 milyon harcamışsın.
- UEFA ile yapılan ilk ön görüşmelerde 3 yıl men gibi ürkütücü laflar ortaya atıldı. Biz UEFA’ya şunu söyledik; görev süremiz olan 3 yılda zararı dengeye getireceğiz.
- Savunmamızın son derece etkili olduğunu düşünüyorum ki, bize gelen mektupta yargılama kuruluna önerilen ceza 1+1 şeklinde... Asıl savunmamızı şubat toplantısında yapacağız.

Haberin Devamı

Karamsar değiliz

- Rakamlar ortada... Savunulmayacak hatalar var. Neyi savunacaksın? UEFA’nın tüm uyarısına rağmen 134 milyon ekstra zarar etmişsin.
- Komisyon bize açıkça söyledi: “Aslında size ceza daha ağır olacaktı ama siz de ciddi bir çaba gördük. Bu yüzden ceza önerimizi 1+1 olarak sunduk. Eğer bu sezon ve gelecek sezon zararı 10 milyon ve altına indirirsen 2. men cezasını askıda tutarım. Bir iyileşme trendi gördüler ve şartlı ceza yoluna girdiler.
- Karamsarlığa gerek yok. Yüzde yüz ceza gelecek diye bir durum da yok. Taraftarlarımız karamsarlığa kapılmasın. Bu 1+1 bir teklif, yargılama kurulu bizi yine dinleyecek. Ben hâlâ ikna edebileceğimize de inanıyorum.

Seçim isteği hiç bitmez!

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, Duygun Yarsuvat’ın seçimli genel kurulu istemesine, “Galatasaray’da bu istek hiç bitmez ki... Duygun Ağabey öyle düşünmüştür, öyle konuşmuştur” yorumunu getirdi. Yarsuvat’ın düşüncesine saygı duyduğunu ancak seçim kararını sadece genel kurulun alacağını söyleyen Özbek, “Kimse de bunun karşısında duramaz” dedi.

Haberin Devamı

‘Küçülmeyeceğiz’

Dursun Özbek, “UEFA’dan ceza gelirse gelecek sezon Şampiyonlar Ligi geliriniz olmayacak. Bunu nasıl kapatacaksınız?” sorusuna, şu cevabı verdi: “Şampiyonlar Ligi önemli bir gelir kaynağı. Önümüzdeki 5 yılda yine o ligde olacağız. Tasarruf yapacağız diye küçülmeyeceğiz, sportif başarıdan geri kalmayacağız. Mütevazı ve küçülme içinde olmayacağız.”

‘Tövbe, tövbe!’

Başkan Dursun Özbek, kulüp başkanlarının hakemler hakkında konuşmalarının ne amaca hizmet ettiği hakkında şüphesi olduğunu dile getirerek, “Başkanların hakemler hakkında konuşmasına gerek yok” dedi. Özbek, “Çok canınız yanarsa hakem odasını basar mısınız?” sorusuna da, “(Gülerek) Yok ya tövbe, tövbe” cevabını verdi.

UEFA’ya nasıl izah edeceğiz?

Haberin Devamı

UEFA’nın bu uyarı mektubundan sonra transferde zora girdiklerini dile getiren Başkan Dursun Özbek, “İki önemli takviye yaptık, devamı da gelecek. UEFA’nın bize uyarısına göre dengeyi bozmadan, gidecek oyuncular yerine transferler yapacağız. Şubat ayında UEFA ile masaya oturacağız, sonra nasıl izah edeceğiz bu harcamaları. Transfer kapandı demiyorum ama sayı vermek istemiyorum. Çok zor bir süreci yönetiyoruz” ifadesini kullandı.

Yazarlar