Skorer Olimpiyatlarda sporcuların yanısıra fotoğraf teknolojileri de yarışıyor

Olimpiyatlarda sporcuların yanısıra fotoğraf teknolojileri de yarışıyor

22.08.2008 - 13:46 | Son Güncellenme:

.

Olimpiyatlarda sporcuların yanısıra fotoğraf teknolojileri de yarışıyor

29. Yaz Olimpiyat Oyunları’nda, sporcuların yanısıra fotoğraf teknolojileri de yarışıyor.
         Teknolojide gelinen en ileri noktalar, foto muhabirleri tarafından Pekin’de kullanılıyor. Ajanslar, son sistem dijital teknolojiler sayesinde abonelerine "televizyon canlı yayını" gibi anında fotoğraf karelerini ulaştırırlarken, sporcuların fotoğraflarını da akla gelebilecek her açıdan çekiyorlar.
         Olimpiyat tarihinin en büyük medya merkezinin de kurulduğu Pekin’de, ingilizce "pool" olarak adlandırılan ve fotoğraf için en uygun bulunan alanlar yer alıyor. Bu alanlara girme hakkını kullanan belli başlı uluslararası ajansların foto muhabirleriyle olimpiyatlara akredite diğer foto muhabirleri, fotoğraf makinesinin üzerinde bulunan kablosuz fotoğraf aktarma aparatı sayesinde, çektikleri fotoğrafları eşzamanlı olarak medya merkezinde bulunan fotoğraf editörünün bilgisayarına gönderiyor. Fotoğraf editörünün üzerinde son işlemleri yaptığı fotoğraf, çekildikten bir dakika sonra abonelere yayınlanıyor.
         Foto muhabirlerinin en çok tercih ettiği yöntemlerden birisi de, fotoğraf makinesinin üzerine takılan uzaktan kumandalar. Müsabaka öncesi, radyo frekansı üzerinden çalışan uzaktan kumandalı fotoğraf makinesini, belirlenen kurallar dahilinde uygun yere koyma hakkına sahip muhabirler, bu sayede müsabaka sırasında bir foto muhabirinin kendisinin çekmesi olanaksız olan fotoğrafları elde ediyor.
         Atletizmde başlangıç ve bitiş çizgilerinin hemen yanına halter ve boks gibi salon müsabakalarında salonun tavanına, basketbolda panyanın arkasına ya da üzerine, futbolda kale ağlarının altına, yüzmede suyun içine uzaktan kumandalı fotoğraf makinesi yerleştiren fotoğraf ajansları, oyunların açılış töreninin yapıldığı Ulusal Stat’ta, stadın en üstüne gerekli ekipmanları koydular.

Haberin Devamı

OLİMPİYATLARA 1200 FOTO MUHABİRİ AKREDİTE

         Oyunlara, 1200’ü foto muhabiri, toplamda 5 bin 600 basın mesubu akredite olurken, 144 medya kuruluşu da medya merkezinden kiraladıkları 110 ofisle müsabakaları izliyor.
         Sporcular kadar, uluslararası ajansların da yarıştığı oyunlarda, "pool" olma hakkına sahip olan AP, Reuters ve AFP, fotomuhabiri, fotoğraf editörü ve teknisyenlerden oluşan ortalama 60’ar kişilik fotoğraf ekipleriyle en iyi kareleri yakalamaya çalışıyor. Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin resmi fotoğraf ajansı olan Getty Images ise yaklaşık 75 kişilik fotoğraf kadrosuyla müsabakaları izliyor.
         Medya merkezindeki bir diğer yarış da, dünyanın iki büyük fotoğraf makinesi ve ekipmanları markası olan Canon ve Nikon arasında yaşanıyor.
         Her iki firma da fotoğraf merkezinde açtıkları ofisleri ile foto muhabirlerine tüm hizmetleri sağlıyor.

Yazarlar