Fenerbahçe ÖZEL | Jorge Jesus yorumu: Tarihin en önemli ismi, şampiyon yapar

ÖZEL | Jorge Jesus yorumu: Tarihin en önemli ismi, şampiyon yapar

02.07.2022 - 14:42 | Son Güncellenme:

Fenerbahçe'nin yeni sezon göreve getirdiği dünyaca ünlü teknik direktör Jorge Jesus için Brezilya'dan çarpıcı ifadeler geldi.

ÖZEL | Jorge Jesus yorumu: Tarihin en önemli ismi, şampiyon yapar

Brezilya'nın dev yayın organı Globo'nun Flamengo muhabiri Joao Pedro Fonseca, Skorer'in sorularını yanıtladı, kulübün tarihine adını yazdıran Jorge Jesus'un Fenerbahçe'de neler yapabileceğine ilişkin düşüncelerini paylaştı.

Haberin Devamı

Portekizli teknik adamın, kırmızı-siyahlı ekipte kısa süre içinde yarattığı mucizenin nasıl gerçekleştiğini anlatan Brezilyalı muhabir, deneyimli teknik adam için Guardiola örneği verdi. Flamengo'nun bir diğer eski çalıştırıcısı olan ve Galatasaray'da beklentileri karşılayamayan Domenec Torrent ile Jorge Jesus'un karşılaştırmasını da yaptı.

ÖZEL | Jorge Jesus yorumu: Tarihin en önemli ismi, şampiyon yapar

- Jorge Jesus'un Fenerbahçe'de başarılı olabileceğini düşünüyor musunuz?

Bence kesinlikle olabilir. Kısa süre içinde iddialı bir takım yaratabilen bir teknik adam olduğunu ispatlamış birisi kendisi. Portekiz ve Brezilya'daki kariyerinde bunun örnekleri var. Fenerbahçe'de onu benzer bir görev bekliyor. Futbol mantalitesine uygun isimleri aldırıyor. Elindeki kadro yeterliyse başarılı olur

Haberin Devamı

- Al Hilal'deki kısa dönemi hariç Jesus sadece Portekiz ve Brezilya'da çalıştı. Türkiye'ye uyum sağlaması açısından bu bir dezavantaj mı?  

Böyle olacağını sanmıyorum. Brezilya ve Türkiye'de futbola dair pek çok ortak yan bulunuyor. Fanatik taraftarlar, büyük kulüplerdeki baskı, bir an önce iyi sonuçların gelmesi yönündeki talepkarlık gibi daha pek çok şey neredeyse bire bir örtüşüyor. İki ligde oynanan futbolun teknik yönüne dair bazı farklılıklar bulunmasına karşın; bence deneyimli teknik adam yerel alışkanlıklara gayet iyi adapte olacaktır.  

ÖZEL | Jorge Jesus yorumu: Tarihin en önemli ismi, şampiyon yapar

- Jorge Jesus takımın başına geçtiğinde Flamengo ne durumdaydı? Ortaya bileği bükülmez bir takım çıkarttı. Bu iyi takımı nasıl var etti?

O geldiğinde takım çok kötü futbol oynuyordu. Bu yüzden ondan önceki teknik adam ancak dört-beş ay görevinin başında kalabildi. Jesus bir anda her şeyi değiştirdi. Takımın taktik anlayışından kulübün mentalitesine kadar her şeyi değiştirdi. Bilimsel bir yaklaşım getirdiğini, kulübü sistematize ettiğini de söylemek gerek. Bu takımda görev yapmış tüm teknik adamlardan çok daha iyi bir teknik direktördü. Bu yüzden lig ikincisine fark atarak şampiyonluk geldi ve Libertadores Kupası kazanıldı.

- Fenerbahçe'de hep kısa süre içerisinde başarı gelsin diye beklenir. Böyle kısa bir süre içerisinde Jesus, sarı-lacivertlilerde işleri yoluna koyabilir mi? En kısa sürede beklentileri karşılayabilmesi için ne yapması gerekiyor?

Haberin Devamı

Bence kısa süre içinde beklentileri karşılayabilir, Flamengo'da bunu gerçekleştirdi. Takım allak bullaktı, dolayısıyla her şeyi çabucak değiştirmesi gerekiyordu. İlk bir ayda işler tam olarak rayına oturmadı ama ondan sonra yükseliş başladı ve müthiş hücum futbolu oynayan bir takım ortaya çıktı.

ÖZEL | Jorge Jesus yorumu: Tarihin en önemli ismi, şampiyon yapar

- Beklenen sonuçlar kısa sürede gelmezse taraftarlar taraftar tepki göstermeye başlayacaktır. Fenerbahçe'de, olaşabilecek böyle bir olası taraftar baskısıyla baş edebilir mi? Geçmişte bunu yaşadı mı ve buna yönelik bir tecrübesi var mı?

Brezilya'da işi kolaydı çünkü beklenen sonuçlar kısa sürede geldi. Dolayısıyla üzerindeki baskı kısa sürede dağıldı. 2018'de Sporting'deki döneminde bu baskının alasını yaşadığını hatırlamak gerek. Taraftar antrenman tesislerini bastı, Jesus'a büyük tepki gösterdi. Dolayısıyla kendisi bu tip şeyleri görmüş geçirmiş birisi olarak deneyim sahibi.

Haberin Devamı

- Brezilya ve Portekiz'de futbol daha teknik oynanıyor. Türkiye Ligi'ndeyse fiziksel mücadelenin öne çıktığı daha sert bir futbol iklimi mevcut. Bu durum, Jorge Jesus'un yeni takımına oynatmak istediği futbolun önünde bir engel teşkil eder mi?

Jesus'un oyun sistemini oturtup oturtamayacağına, takımın kendi futbolunu oynayıp oynamayacağına bağlı bir durum bu. Bunu yaptığı takdirde, o zaman fizik gücün öne çıktığı bir ligde oynuyormuş oynamıyormuş hiç farketmez. İnsanlar oyun stilinden dolayı Guardiola'nın Premier Lig'de başarılı olamayacağını düşünüyordu ama kendisi ligi domine eden isim haline geldi.  

ÖZEL | Jorge Jesus yorumu: Tarihin en önemli ismi, şampiyon yapar

- Portekizli teknik adam Benfica ve Flamengo'da iyi sonuçlara imza attı. İngiltere, Almanya veya İspanya'dan büyük bir kulüp neden hiç kendisini göreve getirmedi? Jorge Jesus günümüz dünya futbolunun en üst seviye hocalarından biri mi?

Dev kulüpler tarafından dünyanın en iyileri arasında görüldüğünü sanmıyorum. Bence neden o kulüplerde görev almadığının yanıtı bu kadar basit. Jorge Jesus Portekiz ve Brezilya futboluna damga vurmuş bir isim. Ancak böyle olması; Barcelona ve Real Madrid gibi kulüplerce yeterli görülmemiş olsa gerek. Benim görüşüm değil bu, piyasanın dinamiklerinin böyle işlediğini söylemeye çalışıyorum.  

Haberin Devamı

ÖZEL | Jorge Jesus yorumu: Tarihin en önemli ismi, şampiyon yapar

- Jorge Jesus'un futbol mentalitesi nasıldır? Fenerbahçe önümüzdeki sezon sahada ne tür bir futbol sergileyecektir?

Hücum... hücum... hücum... Flamengo rakiplerini ilerde basarak perişan ederdi. Bir an önce topa sahip olup, dikine oynayarak direkt sonuca gitmeye çalışırdı. Ne var ki Jesus için bu da yeterli değildi. Takım gol attığında ya da antrenmanlarda bile oyuncularından hep daha fazlasını istedi. Fenerbahçe öne geçtiğinde skoru korumak adına geriye yaslanacağını kimse düşünmesin. Jesus'un takımı hücum futbolunu sürdürecek; ikinci, üçüncü, dördüncü golü arayacaktır.  

- Domenec Torrent de Jorge Jesus gibi eski Flamengo teknik direktörü... Galatasaray'da hayal kırıklığı yarattı ve Türkiye'de başarılı olamadı. Jesus da benzer bir sonla karşı karşıya kalabilir mi? İki teknik adamın farkları nelerdir?  

Jesus, Flamengo tarihindeki en önemli ikinci teknik adamdır. Domenec Torrent ise üç ay sonra kovuldu. Jesus'un kariyeri başarılar ve kupalarla dolu. Torrent'in henüz kaldırdığı bir kupa yok. İkisi karşılaştırılacak isimler değiller. Portekizli teknik adam sağlam bir profesyonel, İspanyol hoca ise henüz kendisini kanıtlayabilmiş değil.    

ÖZEL | Jorge Jesus yorumu: Tarihin en önemli ismi, şampiyon yapar

- Fenerbahçe'nin bir numaralı hedefi lig şampiyonluğu olacak. Tüm faktörleri göz önünde bulundurduğunda Jorge Jesus bu hedefe varmak için doğru isim mi?

Jesus bana kalırsa başarı için doğru isim. Sahip olduğu taktik bilgisi ve futbol mentalitesiyle Fenerbahçe'yi şampiyonluğa ulaştırabilecek teknik direktör. Tabi bunda, rakiplerin ne durumda oldukları, ligde nasıl bir rekabet ortamıyla karşılaşacağı gibi faktörlerin de payı olacaktır.