Beşiktaş Rıza Çalımbay'dan Fenerbahçeli oyuncuya övgü: Kaptan olduğunda gururlandım

Rıza Çalımbay'dan Fenerbahçeli oyuncuya övgü: Kaptan olduğunda gururlandım

17.05.2024 - 16:10 | Son Güncellenme:

Beşiktaş'ta 6 kez şampiyonluk kupasını kaldıran efsane kaptan ve teknik direktör Rıza Çalımbay, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Rıza Çalımbaydan Fenerbahçeli oyuncuya övgü: Kaptan olduğunda gururlandım

Beşiktaş'ta 'Atom Karınca' lakabı ile anılan efsane kaptan Rıza Çalımbay, Kontraspor'a açıklamalarda bulundu. Siyah-beyazlı takımdan ayrılık süreci hakkında ilk kez konuşan deneyimli teknik adam, yaşananların perde arkasını anlattı.

Haberin Devamı

"HİÇ UNUTAMAYACAĞIM BİR GÜNDÜ"
Takıma gittiğimde bir kriz vardı. Beşiktaşlı olduğumuz için hiçbir şey söylemedik. İlk gittiğimde güzel şeyler yapmıştık. Bu sezon ne olduğunu ben de anlamadım. Tek anladığım çok üzüldüğüm, hiç unutamayacağım bir gündü. Beklemiyordum ve ben oraya para için gitmedim. Her zaman göreve hazır olduğumu, hangi başkan olursa olsun söyledim. Aday olan başkanlar "Rıza Hoca'yla devam edeceğiz" dediler. Sonrasında olay farklı yerlere geldi.

"BEŞİKTAŞ KENDİ DEĞERLERİNİN ARKASINDA DURMUYOR"
Futbolun içinde her şey olabilir fakat o noktada çok kırıldığım, üzüldüğüm noktalardan bir tanesi de Beşiktaş, diğer takımlar gibi kendi değerlerine değer vermiyor. Onların arkasında durmuyor. Kimseden bir şey istemedim beni alın da demedim. Adaylara gerekli bilgileri, durumları aktardık. Ben bunu yaparken de dönemin başkanı Ahmet Nur Çebi'den izin aldım. İkisi de kongrede benimle yola devam edeceklerini açıkladı. Sonrasında farklı yol izlendi. Samet Aybaba, Feyyaz Uçar geldi. Hasan Arat geldi. Bana söyledikleri Ahmet Nur Çebi'nin yapmış olduğu bir sözleşme var. O sözleşmeyi kabul etmediler. Yeni sözleşme yapalım uzat dediler. Ben de uzatayım ama sonrası dediğimde "Yola beraber devam edeceğiz" dedi Feyyaz ve Samet Hoca. Sonra ben devam ettim ama baktık ki her şey ters oldu. Ayrılmak zorunda kaldık.

Haberin Devamı

"LUGANO MAÇINDAYKEN TEBLİGAT GÖNDERDİLER"
Birisine bir söz verdiyseniz ben ya da bir başkası. Devam edeceksiniz. Ben ayrılmadan önce Lugano ile maç yaptık. Orada yendik geldik. Ben orada maçtayken benim arkamdan tebligat gönderiyorlar. Şu sözleşmeyi şu gün feshedin yoksa ayrılacağız diye.

"BİR TAKIMI BU KADAR KISA SÜREDE İYİLEŞTİREMEZSİNİZ"
Bir takıma gidiyorsanız 15 gün içinde, 1 hafta içinde, 20 gün içinde istediğiniz seviyeye getiremezsiniz. İlk antrenmana çıktığımızda en az 10 tane sakat vardı. Onlarla da uğraştık. Eksiklerimiz çoktu. Bazı maçlarda oyuncu bile çıkaramadık. Siz bize zaman vermezseniz, sabretmezseniz o zaman olmaz. Benden sonra gelen arkadaş var ama benden daha fazla kaldı. Ben o zamanı yakalayabilseydim ya da bana verdikleri sözü tutsalardı yoluma devam edebilirdim. Başarı için en azından devreyi geçirmeniz gerekiyor. Devreye 2 hafta var ve biz devam etseydik belki de daha farklı şeyler olacaktı.

Haberin Devamı

"TRANSFERLERİ ÇIPLAK GÖZLE İZLER YÖNETİME SÖYLERİM"
Beşiktaş'ın devre arası transfer dönemi hamleleri hakkında bir şey söyleyemiyorum. Biz ayrıldığımız için. Ben izlemeden kulübe oyuncu aldırtmam. Mutlaka seyredip kendilerine uygun görmüşlerdir. Ben olsam kendim çıplak gözle izler yönetime söylerdim.

"ALTIN YILLARDAKİ KADRO KOLAY KURULMADI"
Beşiktaş'ın altın yıllarını yaşadığı o kadromuz kolay kurulmadı. Her sene altyapıdan oyuncu geldi ve birleşerek çok iyi kadro oldu. Birbirimizle çok iyi anlaşıyorduk. Şimdi de altyapıdan oyuncular çıkacak. Mustafa çıkacak. Semih çıkacak, Emrecan Terzi çıkacak. Sadece biraz sabır gerekiyor. En önemlisi de transfer. İyi oyuncu bulmak önemli.

"ÇÜRÜK İFADESİ BENİM AĞRIMA GİTTİ"
Yapılan şeyler bize yakışmadı. Bu camianın kendi değerlerine sahip çıkması gerekiyordu. Samet Aybaba'nın "çürümüş takım" ifadesi benim ağırıma gitti. Çünkü ben de o takımla çalıştım. Bir oyuncu kötü oynayabilir. Gününde olmayabilir. O oyuncuya çürük değil de biraz sıkıntılı bir durumu var, tam hazır değil diyebilirsiniz. Çürük biraz ağır olur oyuncular için.

Haberin Devamı

"TARAFTAR BİRBİRİNE SAHİP ÇIKMALI"
Beşiktaş taraftarının birbirlerine sahip çıkmaları gerekiyor. Oyunculara sahip çıkmaları gerekiyor. Beşiktaş'ta bu durum olacaktır. Olmaması mümkün değildir.

Rıza Çalımbaydan Fenerbahçeli oyuncuya övgü: Kaptan olduğunda gururlandım

"SANTOS KADAR GÖREVDE KALAMADIK"
Fernando Santos'u tanımıyorum. Biz de kalsaydık daha fazlasını yapabilirdik. Zaman vermediler işin gerçeği bu. Santos kadar da kalamadık. Ahmet Nur Çebi'nin bir telefonuyla gittim. Ben Beşiktaşlıyım. Başkan çağırıyorsa kesin giderim.

"AVRUPA'DA NE VARSA AYNISINI YAPIYORUZ"
Nasıl bizler futbolu bıraktıktan sonra geldiysek onlar da gelecek. Burak Yılmaz futbolculuğunda da çok kaliteli bir oyuncuydu. Tabii ki antrenörlük olayı kolay bir şey değil. Bir şeyler görmen, kendini geliştirmen gerekiyor. Bunları aldıktan sonra arkadaşlarımız iyi antrenör olacaklar ben inanıyorum. Avrupa'da ne varsa aynısını yapıyoruz. Yeni gelişmeleri takip ediyoruz. Yeni antrenörlerin çıkması gayet normal.

Haberin Devamı

"SİVAS'TAYKEN BÜYÜKLERİN YAPAMADIĞINI YAPTIK"
Ben Sivasspor'dayken bütçe olarak Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor seviyesinde değildi. Ama biz büyüklerin de yapamadığını yaptık. Üst üste Avrupa'ya gittik. Bunu hiçbir anadolu takımı yapmamıştı. Türkiye Kupası'nı aldık. Bunları yaparken daha iyi yere gideceğiz dedim ama istediğimiz olmadı. Çalışan arkadaşlarımız başarılı antrenörler.

"GELEN TEKLİFLER ARASINDA EN NET İRAN'DI"
Menajerin varsa ya da üst üste Avrupa'ya gittik oradan bir yere de gidebilirdik ama olmadı. Bu sene bana Azerbaycan'dan teklif geldi, İran'dan geldi. Takım çalıştırmayı özledim ve hiç durmadım. Şu anda daha da hırslıyım. Bir an önce çalışmak çok iyi şeyler yapmak istiyorum. Önümüz Avrupa'ya gitmek için açılmadı. Fatih Hoca İtalya'da çalışıyordu. Döndü toplantı yapıyorduk. Fatih Hoca'ya neden döndüğünü sordum "Öyle gerekiyordu" dedi. Başka bir yere gidip önümüzü açabilirdiniz dediğimde "Böyle gerekiyordu" dedi ve Galatasaray'a geldi. Galatasaray-Milli Takım olarak gitti. Orada giden kalan arkadaşlarımız olsaydı belki bizim de önümüz açılacaktı. En net olan İran'dan gelen teklifti. Fakat oraya da ben gitmek istemedim.

Rıza Çalımbaydan Fenerbahçeli oyuncuya övgü: Kaptan olduğunda gururlandım

MERT HAKAN'A ÖVGÜ
İrfan Can Kahveci bana göre çok iyi futbolcu. Mert Hakan öyle. Sivas'ta oynamıyordu. Az oynuyordu. Başka takıma gidiyordu durdurdum. Kampta baktık. Emre Kılınç da dahil. İkisi de çok iyi şeyler yaptı. Fenerbahçe'de daha fazla şans bulabilirdi. Sakatlıklar geçirdi. Hırsı, arzusu mükemmeldi. Fenerbahçe takım kaptanı olarak kendisini görünce çok gururlandım.

"SEMİH ÇOK İYİ BİR GOLCÜ"
Semih ve Mustafa ayrı. İkisi de çok iyi futbolcu olacak. Semih çok iyi, golcü bir oyuncu. Vücudunu çok iyi kullanan bir oyuncu. Her an gol atabilir. Zamanla çok daha iyi yerlere gelecek.

"ARDA GÜLER TÜRK OYUNCULARIN ÖNÜNÜ AÇIYOR"
Arda Güler çok yetenekli bir oyuncu. Sahada saygıdeğer birisi. Tam zamanında yurtdışına gitti. Burada kalsa 1-2 maç kötü oynasa şımardı diyeceklerdi. Orada öğrenecek çok şeyi var. Tek şanssızlığı sakatlığı oldu. Şu anda da yavaş yavaş çok iyi şeyler yapıyor. Bizim Semih de oralara gidecek. Yunus Emre var İngiltere'ye gitti. Arda Türk oyuncuların önünü açıyor.

Rıza Çalımbaydan Fenerbahçeli oyuncuya övgü: Kaptan olduğunda gururlandım

"SİVAS'TAKİ BAŞARIMIZ KÜÇÜMSENECEK ŞEY DEĞİL"
Bu başarının sırrı çalışmak. İkincisi de yönetimin verdiği destek. Taraftar desteği. 3 sene üst üste Avrupa'ya giden Anadolu takımı yok. Bu küçümsenecek bir şey değil. Türkiye Kupası almak kolay değil. Beraber çalıştığım ekip de bana çok yardımcı oldu. Sivas'ta güzel şeyler yaptığımda çok mutlu oluyordum.

"HAKEMLERİN BİLEREK HATA YAPTIĞINA İNANMIYORUM"
Hakemlerin bilerek hata yaptığına inanmıyorum, inanmak da istemiyorum ama çok oluyor. VAR'ı iyi kullanamıyoruz. Aslında güzel bir teknoloji. Kasımpaşa maçında Deniz Çoban olayında VAR olsaydı belki de o maç başka bir şeye dönüşecekti. Her türlü tartışma oluyor. VAR olsa da olmasa da. Ligin son maçları. Takımlar telafisi olmayan maçlar oynuyor. Hem altta hem üstte. Hata yapmamaları gerekiyor. Destek vermemiz gerekiyor. Federasyonun bu sezondan ders alması gerekiyor. Yeni yönetimin iyi olması gerekiyor.

"FUTBOLUN İÇİNDE OLMASAM DOKTOR OLURDUM"
Doktor olmak isterdim en büyük hayalimdi ama futbolcu olmayı çok seviyordum. Futbolcuyken kendinden sorumlusun. Antrenörlük bambaşka bir şey.

"HASAN ARAT AYRILIK SÜRECİNDE BENİMLE KONUŞMADI"
Beşiktaş'tan böyle ayrıldığım için çok üzülüyorum. Mağlubiyet olabilir ama gelip bir konuşmak gerekir. Sıkıntıları konuşmak lazım. Hasan Arat'la şöyle konuşmamız olmadı. Oturup konuşmadık. Siz orada başkansınız ben teknik direktörüm. Bir kere bile beni çağırıp konuşmuyorsunuz. Ben yine çalışıp oralara geleceğim. Bu zamana kadar geldiysem yine gelirim bu önemli değil. Ama bu ayrılık üzdü. Beraber oynadığım arkadaşlar bu olayları daha güzel şekle getirebilirdi.

"SANTOS TÖRENLE GÖNDERİLDİ BANA AYRI ONA AYRI DAVRANILDI"
Santos geliyor benden çok fazla görev yapıyor. Gönderirlerken de tören yapıyorlar. Bana ayrı ona ayrı davranıyorlar. Ben onlarla 3-4 maç oynadım. Gelip benimle konuşmadılar. Zaman verseler her şey olurdu, zaman vermediler. Bana göre yapılanlar bu camiaya yakışmadı.

"BEŞİKTAŞ'TAN AYRILDIM DİYE GİTMEYECEĞİM DİYEMEM"
Beşiktaş'tan ayrıldım diye gitmeyeceğim diye bir şey yok. Birçok arkadaşım var Beşiktaşlı. Hepimiz sıfırdan başlayıp oraya gitmek için elimizden geleni yapacağız.

Rıza Çalımbaydan Fenerbahçeli oyuncuya övgü: Kaptan olduğunda gururlandım

"DENİZLİSPOR'LA LYON'U YENİP TUR ATLATIĞIMIZ MAÇI SEÇERİM"
Denizlispor'la Lyon'u yenip tur atladığımız maçı seçerim. Fenerbahçe'yle her dakika maç oynanıyor. Yenersin yenilirsin. Sıradan bir takım değil, büyük bir camia. Ama Lyon'u yenip küçük bir Anadolu kulübünü gururlandırıyorsanız bu benim için milli takım gibidir. Milli maç kazanmış gibi olurum.

"BEŞİKTAŞ'TA YAŞANANLAR BENİ DAHA DA HIRSLANDIRDI"
Ne hayal ettiysem bunu gerçekleştirdim. Fenerbahçe başkanı Ali Şen saygı duyduğum ve çok sevdiğim biri. En büyük hayalim dünya karmasına gitmekti. Evde telefon geldi Ali Şen'den. Seni dünya karmasına götüreceğim dedi. Ne zaman dedim öğleden sonra dedi. UNICEF'in düzenlediği dünya karmasında oynadım Almanya Milli Takımı'na karşı. O benim için çok büyük bir gururdu. Hiçbir zaman futbola ihanet etmedim. İşimi çok güzel şekilde yapmaya çalıştım. Ama olay dönüyor dolaşıyor Beşiktaş'taki sürece geliyor. İnsan kendi camiasında kendi arkadaşlarına karşı böyle bir şey yaşadığı zaman üzülüyor. Bu beni daha da hırslandırdı.