Skorer Şen gittik, yaslı döndük!

Şen gittik, yaslı döndük!

01.01.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

10 madalyalı 2004 Atina’nın ardından hedef büyüterek büyük umutlarla gittiğimiz Pekin 2008 Türk sporu için tam bir hayal kırıklığı oldu. Kazanılan 8 madalyanın içinde sadece 1 altın vardı

Şen gittik, yaslı döndük

Türk spor tarihinin en yüksek katılımı olarak kayıtlara geçen 12 branşta 68 sporcu ile çıktık Pekin Olimpiyat yolculuğuna.
Hedef 3 altın, 3 gümüş ve 4 bronz olmak üzere 10 madalya ile tamamlanan Atina 2004’ü sollamak, yeni başarıları altın harflerle spor tarihine yazdırmaktı. Olimpiyat kampları, özel hazırlıklar, planlar, programlar derken kafile Pekin’in yolunu tuttu.
Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı, hayal kırıklıkları birbirini kovaladı. Umduğumuzla değil bulduğumuzla yetinmek zorunda kaldık ve sadece 1 altın çıkarabildiğimiz Pekin’den 4 gümüş ve 3 de bronz olmak üzere 8 madalya ile eve boynu bükük döndük.


Elvan’la gururlandık
En büyük tesellimiz Olimpiyat tarihinde sadece 2 madalyamız bulunan atletizmde Elvan Abeylegesse’nin kazandığı çifte gümüş madalya oldu.
Atletizmdeki gururumuz Pekin’de tarihe geçmeyi başardı. Elvan hem 10 bin, hem de 5000 metrede gümüş madalya kazanarak oyunlar tarihinde Türkiye’ye ilk kez bir olimpiyatta iki madalya birden kazandıran sporcu oldu.
Elvan, iki yarışta da Etiyopyalı Dibaba’nın arkasında yer aldı. Öte yandan Elvan, Porto Riko’nun başkenti San Juan’daki “World Best 10 km.” Uluslararası Yol Yarışı’nda 31.38.00’lık derecesiyle 3. sırayı alırken, İstanbul’daki 12. Avrupa 10 Bin Metre Kupası’nda 3. kez üst üste birinciliği kazandı.

Haberin Devamı

Altını Şahin kaptı!
Pekin Olimpiyatları’nda tek altın madalya kazanan sporcumuz serbest güreşte 66 kiloda mücadelede eden Ramazan Şahin oldu. İlk turu maç yapmadan geçen Avrupa ve Dünya Şampiyonu Ramazan Şahin, 2. turda Kübalı Geandry Garzon’u, çeyrek finalde İranlı Mehdi Taghavi’yi, yarı finalde Gürcü Otar Tushushvili’yi yenerek finale yükseldi. Finalde Ukraynalı dünya ve Avrupa üçüncüsü Andriy Stadnik ile mücadele eden Şahin 2-1’lik sonuçla şampiyonluğunu ilan etti.

Sibel yanıltmadı
Pekin 2008’deki madalya umutlarımızdan 48 kilo haltercimiz Sibel Özkan, kendisine güvenenleri yanıltmadı ve toplamda 199 kiloluk derecesiyle gümüş madalyaya ulaştı. Nurcan Taylan koparmada 88, silkmede ise 111 kilo kaldırdı. 48 kiloda Çinli Chen Xiexe 212 kilo kaldırarak hem altın madalyaya ulaştı, hem de 211 kilo ile Nurcan Taylan’a ait olan olimpiyat rekorunun yeni sahibi oldu.

Haberin Devamı

Ahh Azize vahh Azize
Tekvandoda 57 kiloda mücadele eden 22 yaşındaki sporcumuz Azize Tanrıkulu, altın madalyaya oldukça yaklaştığı final maçını saniyelerle kaybedince gümüş madalya ile yetinmek zorunda kaldı. Sırasıyla Malezyalı Teo Elaine’i, ABD’li Diana Lopez ve Hırvat Martina Zubcic’i yenerek finale gelen Azize, finalde Güney Koreli Sujeong Lim ile karşılaştı ve ilk raundu rakibinin çift ihtar almasıyla avantajlı kapattı.
İkinci raundda bir puan alarak durumu eşitleyen Güney Koreli bitime 20 saniye kala bir puan daha alınca altına ulaşan isim oldu.

3 bronz adam
Pekin’de ayrıca Avrupa ve Dünya Şampiyonu güreşçimiz Nazmi Avluca, 19 yaşındaki genç tekvandocumuz Servet Tazegül ve tecrübeli boksörümüz Yakup Kılıç olimpiyat bronzuna ulaşarak genel madalya sıralamasında Türkiye’nin orta sıralara yükselmesinde önemli rol oynadılar.


RALLİ
Antalya’da yapılan Dünya Ralli Şampiyonası ’nın 8. ayağı olan ve Antalya Kemer ’de yapılan 5. Türkiye Rallisi’ni, BP Ford Abu Dabi takımının Finli sürücüsü Mikko Hirvanen kazandı.

VOLEYBOL
Bayanlar Avrupa Challenge Kupası’nda Vakıfbank Güneş Sigorta, Bursa’daki finalde İtalya’dan Infoplus Minetti Imola’yı 3-2 yenerek, bu kupada ilk, tarihinde de 2. kez Avrupa Kupası şampiyonluğunu kazandı. 15. Erkekler Türkiye Kupası’nı, finalde Arkasspor’a 3-1 ve 3-0’lık skorlarla üstünlük sağlayan Fenerbahçe ilk kez kazandı. 31. Aroma Bayanlar Birinci Ligi’nde şampiyonluğu, Fenerbahçe Acıbadem’i 3-0’la geçen Eczacıbaşı Zentiva, 22. kez kazandı. 38. Aroma Erkekler Ligi’nde ise, Halk Bankası’na 3-0 üstünlük sağlayan Fenerbahçe, ilk kez şampiyon oldu. Voleybolda 16. Dünya Bayanlar Grand Prix müsabakalarında 4 galibiyet ve 5 yenilgiyle 13 puan toplayan Türkiye, ilk kez katıldığı organizasyonda 6. sırada kaldı. 5. Erkekler Avrupa Ligi’nde Türkiye, Almanya’yı 3-2 yenerek 3. oldu.

Haberin Devamı

HENTBOL
Bayanlar Hentbol Süper Ligi’nde 2007-2008 sezonu şampiyonluğuna, Milli Piyango 42 puanla ulaşırken, Üsküdar Belediyesi 40 puanla 2. ve İzmir Büyükşehir Belediyesi de 36 puanla 3. oldu. Erkeklerde ise şampiyonluğu, 38 puanla İzmir Büyükşehir Belediyesi ilk kez kazanırken, Milli Piyango, 35 puanla ikinciliği, Mersin Yenişehir Belediyesi de 34 puan ve averajla üçüncülüğü aldı. Bayanlar Türkiye Kupası’nı, Ankara’daki finalde Anadolu Üniversitesi’ni 41-30 yenen lig şampiyonu Milli Piyango kazanırken, üçüncülüğü de Gazi Üniversitesi’ni 31-30 yenen Üsküdar Belediyesi aldı. Erkeklerde ise Türkiye Kupası’nı Ankara’daki finalde Bursa Nilüfer Belediyesi’ni 36-32 yenen Mersin Yenişehir Belediyesi ilk kez kazanırken, Çankaya Belediyesi’ni 40-30 yenen Polis Akademisi ve Koleji de üçüncülüğü aldı.

Haberin Devamı

GÜREŞ
İstanbul ’daki 11. Dünya Genç Bayanlar Şampiyonası’nda Türkiye, Emriye Musta ve Simge Yılmaz ile 2 altın, 1 gümüş madalya kazanarak, takım halinde 4. oldu. Simge Yılmaz, Türkiye’nin tarihinde bayanlar güreşinde resmi müsabakalardaki ilk altın madalyasını kazandı. 26. Uluslararası Vehbi Emre Grekoromen Güreş Turnuvası’nda Türkiye, 6 birincilik, 1 ikincilik ve 5 de üçüncülükle takım birinciliğine ulaştı. Ankara’daki 36. Uluslararası Yaşar Doğu Serbest ve Bayanlar Golden Grand Prix Güreş Turnuvası’nda Türkiye, takım halinde erkeklerde 3 birincilik, 1 ikincilik, 5 üçüncülük ve 63 puanla birinciliği, bayanlarda da 4 üçüncülük ve 50 puanla ikinciliği kazandı. Uluslararası Golden Grand Prix Grekoromen Güreş Turnuvası’nda Türkiye, 120 kiloda Rıza Kayaalp ile 1 birincilik, 2 de üçüncülük elde etti. 51. Avrupa Büyükler Serbest Güreş Şampiyonası’nda Türkiye, 66 kiloda Ramazan Şahin ile 1 altın, ayrıca 55 kiloda Sezar Akgül ve 96 kiloda Hakan Koç ile 2 bronz madalya kazanıp takım halinde 3. oldu. 53. Avrupa Büyükler Grekoromen Güreş Şampiyonası’nda Türkiye, 84 kiloda Nazmi Avluca ile 1 altın, 74 kiloda Şeref Tüfenk ile 1 gümüş ve 120 kiloda Atilla Güzel ile 1 bronz madalya kazandı. 647. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde başpehlivanlığı finalde Ekrem Yavuz’u puanla 3-0 yenen Recep Kara elde etti. İngiltere’nin Liverpool kentindeki AB Ülkeleri Bayanlar Boks Şampiyonası’nda Türkiye, 4’er altın ve bronz madalya kazanarak, takım halinde şampiyonluğa ulaştı. Türkiye’de ise şampiyonlukları, serbestte Amasya Şekerspor, grekoromende de İstanbul BŞB. kazandı. Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu eski milli güreşçi Gazanfer Bilge, İstanbul’da 85 yaşındayken vefat etti.

Haberin Devamı

ATLETİZM
Atletizm Federasyonu Ceza Kurulu, 2. kez doping yaptığı belirlenen Avrupa Şampiyonu ve dünya ikincisi milli atlet Süreyya Ayhan Kop’a ömür boyu men, eşi ve antrenörü Yücel Kop’a da 2 yıl hak mahrumiyeti cezası verdi. Yunanistan’ın başkenti Atina’daki 15. Balkan Salon Atletizm Şampiyonası’nda Türkiye, erkeklerde 400 metrede Serdar Tamaç ve bayanlar 60 metre engellide Esen Kızıldağ ile 2 altın, ayrıca 3’er de gümüş ve bronz madalya kazandı. İstanbul’daki 12. Avrupa 10 Bin Metre Kupası’nda Türkiye, Selim Bayrak ile altın kazandı. Sırbistan’da 21. Uluslararası Belgrad Maratonu kapsamındaki Balkan Maraton Şampiyonası’nda, bayanlarda Nilay Esen, birinciliği kazandı. Türkiye Kulüplerarası Atletizm 1. Ligi’nde erkeklerde Fenerbahçe, bayanlarda ENKA şampiyon oldu. 63. Balkan Büyükler Atletizm Şampiyonası’nda Türkiye, 5’er altın ve gümüşün yanısıra 8 bronz madalyayla, takım halinde erkeklerde 3., bayanlarda 4. oldu. İstanbul’daki 30. Kıtalararası Avrasya Maratonu’nda Türk sporcu Mehtap Sızmaz, 2.33.17.00 ile üçüncülüğü aldı.

CİMNASTİK
Lozan kentindeki 28. Avrupa Büyük ve Genç Erkekler Artistik Cimnastik Şampiyonası’nda Ümit Şamiloğlu, barfikste 3. olarak bronz madalya kazandı ve büyükler kategorisinde bir Avrupa Şampiyonası’nda madalya kazanan ilk Türk cimnastikçi oldu. İstanbul ’daki 22. Uluslararası Boğaziçi Artistik Cimnastik Turnuvası’nda Türkiye 2 birincilik, 4 ikincilik ve 8 de üçüncülük elde etti.

ENGELLİLER
İzmir’deki 1. Dünya İşitme Engelliler Atletizm Şampiyonası’nda Türkiye, maratonda Erdal Düzenli ile 1 gümüş ve 2 bronz madalya kazanarak, 13. oldu. Fransa’nın Toulouse kentindeki Dünya İşitme Engelliler Tekvando Şampiyonası’nda Türkiye, toplam 4 altın ve 2 bronz madalya kazanarak, takım halinde birinciliği aldı.

JUDO
İstanbul’daki 22. Uluslararası Boğaziçi Judo Turnuvası’nda Türkiye, 1 birincilik, 2 ikincilik ve 4 üçüncülük kazanarak, takım halinde bayanlarda 2. ve erkeklerde 4. oldu. Karadağ’ın Niksiç kentindeki Balkan Büyükler Judo Şampiyonası’nda ise Türkiye, bayanlar artı 78 kiloda Gülşah Kocatürk ile 1 altın, 2 gümüş ve 6 bronz madalya kazandı.

BOKS
1. Uluslararası Trabzon Boks Turnuvası’nda Türkiye, 8 birincilik elde ederek, şampiyonluğa ulaştı. 23. Uluslararası Ahmet Cömert Boks Turnuvası’nda Türkiye, 4 birinciliğin yanısıra 7’şer de ikincilik ve üçüncülük alarak, takım halinde erkeklerde 1., bayanlarda 4. oldu. 37. Avrupa Büyükler Boks Şampiyonası’nda Türkiye 48 kiloda Ferhat Pehlivan ve 69 kiloda Abdülkadir Köroğlu ile iki bronz madalya kazandı. 5. Dünya Bayanlar Boks Şampiyonası’nda Türkiye, 63 kiloda Gülsüm Tatar ve 86 kiloda Şemsi Yaralı ile 2 altın, 2 bronz madalyayla takım halinde 2. oldu.

OKÇULUK
Pekin’deki Paralimpik Oyunları’nda olimpik yayda Gizem Girişmen altın madalya kazandı. 11. Avrupa ve Akdeniz Salon Okçuluk Şampiyonası’nda Türkiye, büyük erkekler olimpik yayda 1 bronz madalya, 4 de dördüncülük kazandı. Antalya’daki Dünya 10. Gençler ve 4. Yıldızlar Okçuluk Şampiyonası’nda Türkiye, genç erkekler makaralı yayda Demir Elmaağaçlı ile 1 gümüş madalya elde etti.

TEKERLEKLİ SANDALYE BASKETBOLU
Galatasaray Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı Avrupa kupaları eleme grupları mücadelesinde 4 maçını da kazanarak 8 puanla yenilgisiz olarak birinciliği elde etti ve tur atladı. Final grubunda da 3 galibiyet ve 6 puanla yenilgisiz olarak finale çıkan sarı kırmızılı ekip, finalde Alman RSV Lahn Dill’i 61-53 yenerek, ilk kez şampiyonluğu elde etti. Galatasaray, Japonya’nın başkenti Tokyo’daki 6. Kıtalararası Tekerlekli Sandalye Basketbol Turnuvası’nın (Kitakyushu Kupası) finalinde Kanada’dan British Columbia’yı 77-62 yenerek şampiyonluğu kazandı. 11. Türkiye Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Ligi’nde de mutlu sona, play-off final serisinde Cadbury Kent Engelli Yıldızlar’a 3-0 üstünlük sağlayan Galatasaray, üstüste 2. kez ulaştı.

TEKVANDO

Uluslararası Almanya Açık Tekvando Turnuvası’nda Türkiye, 3 birincilik, 2 ikincilik ve 6 da üçüncülük elde ederek takım halinde 3. oldu. Uluslararası Belçika Açık Tekvando Turnuvası’nda ise Türkiye, 9 birincilik, 10 ikincilik ve 6 da üçüncülük kazanarak en başarılı ülke oldu. Avrupa 18. Erkekler ve 16. Bayanlar Büyükler Tekvando Şampiyonası’nda Türkiye, 3’er altın, gümüş ve bronz madalya kazanıp takım halinde genel klasmanda ve erkeklerde birinciliği, bayanlarda ise üçüncülüğü aldı.

BİLARDO
Belçika’nın Schelle kentindeki Dünya Artistik Bilardo Şampiyonası’nda Türk sporcularından Hacı Arap Yaman, finalde İspanyol rakibini yenerek şampiyon, Serdar Gümüş de 3. oldu.
Fransa’nın Challans kentindeki Avrupa 3 Bant Bilardo Şampiyonası’nda, Türkiye üçüncülük kazanırken, İspanya da şampiyonluğu elde etti.

SUTOPU
Türkiye Büyük Erkekler Deplasmanlı Ligi’nde 2008 sezonu şampiyonluğunu, play-off final serisinde İYİK’e 3-0 üstünlük sağlayan Galatasaray kazandı. Sutopunda Erkekler LEN Trophy Kupası’nda ASSK, 1. ön eleme turu grubunda 3., 1. ön eleme turu grubunda 2. olup 2. ön eleme turu grubuna çıkan Galatasaray ise bu turda grupta 3. olup elenmekten kurtulamadı.

HALTER
Avrupa 87. Erkekler ve 21. Bayanlar Büyükler Halter Şampiyonası’nda Türkiye, takım halinde erkeklerde 2 altın, 4 gümüş, 1 bronz madalya ve 285 puanla 13., bayanlarda da 2’şer altın ve bronzun yanısıra 5 gümüş madalya aldı. Kolombiya’nın Kali kentindeki Dünya 34. Erkekler ve 14. Bayanlar Gençler Halter Şampiyonası’nda Türkiye, bayanlar 48 kiloda Sibel Özkan ile 3, erkekler 77 kiloda da Semih Yağcı ile 1 altın, ayrıca 2’şer de gümüş ve bronz madalya kazandı. Arnavutluk’un Dıraç kentindeki Avrupa 36. Erkekler ve 11. Bayanlar Gençler Halter Şampiyonası ’nda Türkiye, takım halinde bayanlarda 2 altın, 1 gümüş ve 3 bronz madalyayla 5., erkeklerde de 1 altın ve 3 bronz madalyayla 6. oldu.

SATRANÇ
Gaziantep’teki Dünya Gençler Satranç Şampiyonası’nda, bayanlarda Kübra Öztürk, Hintli sporcunun gerisinde ikinciliği kazandı. Karadağ’ın Hercog Novi kentindeki Avrupa Yaş Grupları Satranç Şampiyonası’nda Türkiye, 10 yaşaltı erkeklerde Cemil Can Ali Marandi ile 1 altın, 18 yaşaltı bayanlarda da Kübra Öztürk ile 1 bronz madalya kazandı.

Şen gittik, yaslı döndük

Çılgın Türkler

A Milli Futbol Takımımız, Avrupa Şampiyonası’nda tarih yazarak yarı finale, Fenerbahçe de Şampiyonlar Ligi’nde muhteşem başarılara imza atarak çeyrek finale yükseldi. Türk Futbolu Hasan Doğan gibi bir değeri kaybetti

FUTBOL
İsviçre-Avusturya ortaklığıyla düzenlenen 2008 Avrupa Şampiyonası’nda A Milli Futbol Takımımız yarı final oynadı. Tarihinde 3. kez katıldığı Avrupa Şampiyonası’nın grup maçlarında Portekiz’e 2-0 yenilen Ay-Yıldızlı ekibimiz, İsviçre’yi 2-1, Çek Cumhuriyeti’ni de muhteşem bir maçın ardından 3-2 yenerek ikinci tura yükseldi. Çeyrek finalde Hırvatistan’ı normal süresi ve uzatma dakikaları 1-1 biten maçta, penaltılarla deviren Türkiye, bir ilki başardı ve yarı final oynadı. Final için Almanya karşısına çok eksik bir kadroyla çıkan A Millilerimiz, 3-2’lik sonuçla sahadan mağlup ayrıldı ancak taraflı tarafsız herkesin hayranlığını kazandı. A Milli Takım, 19. Dünya Kupası eleme maçlarında ise şu ana kadar oynadığı maçlarda Ermenistan’ı 2-0, Bosna Hersek’i 2-1’lik sonuçlarla geçti, Belçika ile 1-1, Estonya ile de 0-0 berabere kaldı.
Bir Avrupa başarısı da Fenerbahçe’den geldi. Sarı-lacivertliler, Şampiyonlar Ligi’nde ilk kez 2. tura yükselirken İspanya’nın Sevilla takımını 3-2 biten iki maçın sonunda penaltı atışlarıyla devirmeyi başardı ve çeyrek finale çıktı. Çeyrek finalde İngilizler’in dev ekibi Chelsea ile karşılaşan temsilcimiz, İstanbul’da 2-1 yendiği rakibine deplasmanda 2-0 yenilerek kupaya veda etti. Tarihindeki en başarılı sezonunu geçiren Fenerbahçe Zico ile yollarını ayırıp, İspanya’yı Avrupa Şampiyonu yapan Aragones ile anlaştı. Aragonesli Fenerbahçe, 2. ön elemede MTK Budapeşte, 3. ön elemede ise Partizan’ı geçerek yeniden yükseldiği Şampiyonlar Ligi’nde grup maçlarında sadece 2 beraberlikle son sırada yer alıp Avrupa defterini kapattı.
Süper Lig’de mutlu sona Galatasaray ulaştı. 79 puan toplayarak 17. şampiyonluğunu kazanan Sarı-kırmızılılar’ı 73 puanlı Fenerbahçe, Beşiktaş ve Sivas takip etti. Vestel Manisa, Çaykur Rize ve Kasımpaşa’nın lige veda ettiği sezonda 17 gol atan Semih Şentürk gol krallığını elde etti. Fortis Türkiye Kupası’nda ise mutlu sona Gençlerbirliği’ni penaltı atışları sonunda geçen Kayserispor ilk kez ulaştı. Süper Kupa’da ise Kayserispor’u 2-1 yenen Galatasaray güldü.
Şampiyonlar Ligi’ne ön elemede veda eden Galatasaray, UEFA Kupası ilk turunda Bellinzona’yı geçerek gruplara kalırken, Beşiktaş ile Kayseri elendi.

Doğan üzdü
Futbol Federasyonu’nun olağanüstü seçimli genel kurulunda başkan seçilen Hasan Doğan, 5 Temmuz’da Bodrum’da geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.
Doğan’ın yerine ise başkanvekili Mahmut Özgener başkanlığa seçildi.



Şen gittik, yaslı döndük
Dev adamlar firesiz
A Milli Basketbol Takımımız, 2009’da Polonya’da düzenlenecek Avrupa Şampiyonası elemelerinde Fransa, Ukrayna ve Belçika’yla oynadığı 6 maçı da kazanarak büyük bir başarı yakaladı ve finallere katılma hakkı kazandı. A Milliler, D Grubu’nda Litvanya, Polonya ve Bulgaristan ile aynı grupta yer aldı.
A Milli Bayan Takımımız ise elemelerde 7 galibiyet, 1 yenilgi ile liderliğe ulaştı ve Avrupa Şampiyonası’na katılma hakkı kazandı. Beko Basketbol Ligi’nde Fenerbahçe, üst üste ikinci şampiyonluğunu elde etti. Telekom, Türkiye Kupası ve Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı kazandı. Bayanlarda ise lig ve kupa Fenerbahçe’nin, Cumhurbaşkanlığı Kupası ise Galatasaray’ın oldu.

Avrupalı Fenerbahçe
Fenerbahçe Euroleague’de, çeyrek final oynama başarısı gösterdi. Efes ise ikinci turda elendi. ULEB Cup’ta mücadele eden 3 takımımızdan Türk Telekom 2. turda elenirken, Beşiktaş ile Galatasaray Torino’da düzenlenen 8’li finallere çıktı. Torino’da ilk gün karşılaşan iki Türk ekibinden Galatasaray organizasyonu 4. sırada bitirdi.

Yazarlar