Galatasaray Tete sınıra kaçışını anlattı: 2 kilometreyi 22 saatte kat ettik

Tete sınıra kaçışını anlattı: 2 kilometreyi 22 saatte kat ettik

19.08.2023 - 17:15 | Son Güncellenme:

Galatasaraylı Tete, savaşın patlak vermesinin ardından eşiyle birlikte Ukrayna'dan nasıl apar topar ayrıldıklarını, sürdükleri arabayla vardıkları Polonya sınırında karşılaştıklarını, sınırdaki mültecilere nasıl yardım ettiğini ve futbol topuna dokunmadan geçen haftaları anlattı.

Tete sınıra kaçışını anlattı: 2 kilometreyi 22 saatte kat ettik

Galatasaray'ın kadrosuna kattığı Brezilyalı futbolcu Tete, Shakhtar Donetsk'ten ayrılış süreciyle dikkat çekiyor. 23 yaşındaki futbolcunun Shakhtar ile sözleşmesi yıl sonunda sona erecek olmasına karşın, FIFA'nın Rusya ve Ukrayna'daki oyuncular için çıkardığı Ek-7. maddesi uyarınca kulüple ilişkisini kestiği ve serbest oyuncu olarak sarı-kırmızılılara transfer olduğu düşünülüyor.

Haberin Devamı

Galatasaray'ın yeni transferinin turuncu-siyahlı kulüple olan sözleşme durumunun yanı sıra, savaşın başlamasıyla birlikte ülkeden ayrılış süreci de dikkat çekiyor. Ukrayna-Rusya savaşının başlamasının ardından Sambacı futbolcu, Shakhtar'dan geçici olarak ayrılmış, kiralık olarak Leicester City ve Olympique Lyon takımlarının formasını giymişti.

Tete, Shakhtar Donetsk'te futbolculuk hayatını sürdürürken, 2022 Şubat'ında Rusya'nın Ukrayna topraklarına müdahalesi gerçekleşince ülkeden nasıl ayrıldığını anlattı. L'Equipe gazetesine o dönem, ülkeden apar topar ayrılışının detaylarını açıkladı.

Tete sınıra kaçışını anlattı: 2 kilometreyi 22 saatte kat ettik

'Arabaya atladık, sürmeye başladık'

Tete "Gerçekten çok karmaşıktı. Olay sabahın erken saatlerinde oldu. Eşimle fazla uzun süre düşünmedik. Bazı eşyalarla birlikte arabaya atladık ve Polonya'ya doğru sürmeye başladık" dedi.

Haberin Devamı

'2 kilometreyi 22 saatte kat ettik'

Ülkeden göçler nedeniyle sınırda büyük bir yığılma olduğunu aktaran genç futbolcu "Sınırda, son iki kilometreyi kat etmemiz yirmi iki saatimizi aldı. Çok ama çok fazla insan vardı. Varınca rahatladık. Bir otele yerleştik, antrenman yapmak için bir spor salonuna kayıt oldum. Bu süreç iki ay sürdü" diye konuştu.

Tete sınıra kaçışını anlattı: 2 kilometreyi 22 saatte kat ettik

'Durumum iyiydi, mültecilere yardım ettim'

Brezilyalı futbolcu, durumun ciddiyetini göz önünde bulundurarak elinden geldiğince yardım etmeye çalıştığını söyledi. Galatasaray'ın kadrosuna kattığı isim "Maddi durumum iyi olduğu için eşimle birlikte Polonya'ya gelen birçok Ukraynalı mülteciye yardım edebildim" dedi.

'Gıda paketleri hazırlayıp, dağıttım'

Yaptığı yardıma ilişkin detayları paylaşan futbolcu şöyle devam etti: "İçinde tüm temel ürünlerin ve temel ihtiyaçların bulunduğu gıda paketleri hazırladım ve gelen insanlara verdim. O kadar çok insanın geldiğini gördük ki; bazıları ülkede her şeylerini bıraktıkları için yanlarında hiçbir şeyleri kalmamıştı. Onlara yardım etmek çok normaldi."

Tete sınıra kaçışını anlattı: 2 kilometreyi 22 saatte kat ettik

'Topa ilk dokunuşum gol oldu'

Göç süreci ve aradan geçen haftaların ardından Fransa'nın yolunu tutan ve Lyon forması giymeye başlayan Tete, "Birkaç haftayı hiç top sürmeden, topa bile dokunmadan geçirmiştim. Topa ilk kez burada, Lyon'da, stadyumda dokundum ve hemen gol attım. Bu beni çok mutlu etti" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı