Motor Sporları Toprak Razgatlıoğlu: Böylesini hayal etmedik

Toprak Razgatlıoğlu: Böylesini hayal etmedik

07.11.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yamaha ile Dünya Superbike Şampiyonası’nda mutlu sona bir adımı kalan Red Bull sporcusu Toprak Razgatlıoğlu, “Böylesini hayal etmiyorduk. Biz ‘3-4 birincilik alır mıyız’ diyorduk. İnşallah verdiğimiz emekler Endonezya’da taçlanacak” dedi.

Toprak Razgatlıoğlu: Böylesini hayal etmedik

ERKAN AYRAÇ - RÖPORTAJ

Haberin Devamı

Türk motorsporseverler Kenan Sofuoğlu’nun ardından pistlerde bir şampiyon çıkarmaya çok ama çok yakın. Yamaha pilotu Toprak Razgatlıoğlu, Dünya Superbike Şampiyonası’nda mutlu sona ulaşmaya sadece bir adım uzakta. Endonezya’da yapılacak olan son yarış öncesi Red Bull sporcusu ile hazırlıklarını sürdürdüğü Sakarya’da buluştuk ve duygularını sorduk...

Bir ilki başarmana şampiyonluğa bir kaldı. Önce duygularını alalım.

- “Sezona başladığımızda tabii ki bu kadar büyük düşünceler yoktu kafamızda. Sadece kafamızda yarış kazanmamız vardı. Ama şu anki durumumuz çok farklı. Şampiyonluğa çok yakınız. En yakın rakibimle aramda 30 puan var. Her şeye rağmen bir risk de var. Çünkü bizim şampiyonada Moto GP gibi tek yarış değil, üç yarış oluyor. En kötü Rea’nın arkasında yarışı bitirmemiz lazım. Ama ben böyle şeyler düşünmüyorum. Benim hedefim ilk yarışı kazanıp rahatlamak. İnşallah öyle olur.”

‘Çıkıp yarışacağım’

Peki ikincilik yeter bana diyor musun?

- “Öyle bir şey düşünmedim. İkinciliğe ne kadar odaklanırsam o kadar hata yaparım. Birincilikle o şampiyonluk bize gelecek bunu biliyoruz. Tabii ki yarış esnasında riskli gördüğüm bir şeyi birincilik için yapmam. Fakat şu anki tek düşüncem çıkıp daha önce nasıl yarıştıysam aynı şekilde mücadele etmek. Herkes için yeni bir pist Endonezya. Bu yüzden şartlar eşit.”

Sezonun ilk yarışında bekleneni tam olarak verememiştin. O gün böyle bir durumda olacağını hayal edebilir miydin?

- “Tabii ki hayal etmiyordum. Bizim sezon içinde 3-4 tane birincilik alabilir miyiz diye bir düşüncemiz vardı. Ama şu anda 13 kez zirveye çıktık. Ben bunu 15’e çıkarmak istiyorum. Çünkü Yamaha’nın bugüne kadar bir sezonda en fazla 14 tane birinciliği var. Bunu geçmek istiyorum. Tabii olur olmaz buna bir şey diyemem. Ama elimden geleni yapacağım.”

Başka ülkelerden kategorinde birden fazla pilot varken sen tek başına savaş veriyorsun. Zor olmuyor mu?

- “İspanyol, İngiliz ve İtalyanlar var. Ben onlar içinde tekim. Ama bir Türk gelip Superbike’ta şampiyonluk mücadelesi veriyor. Rakiplerim ne düşünüyor bu konuda bilemiyorum. Ama ben yarışıma bakıyorum. Her yarışta başka şeylere bakmadan kendi sürüşüme odaklanıyorum.”

‘Kazanmaya gidiyorum’

Tokyo’dan rekor madalya ile dönülmesinin ardından belki de 2021’i senin şampiyonluğunla kapatacağız. Bu sende heyecan yaratıyor mu?
- “İnşallah dilediğimiz gibi bir sonla biter bu sezon. Çünkü elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık her yarışta, her branşta. Sezon evet çok başarılı geçti, inşallah Endonezya’da da bunu taçlandırırız.”

Türk bayrağı ile pistte tur atmak senin için farklı bir duygu. Bunu hep dile getiriyorsun...

- 13 birincilik aldık ve 13 farklı ülkede Türk Bayrağını dalgalandırdık. İnşallah bu 14’e çıkacak, asıl coşkulu tur da Endonezya’da olacak. Müslüman bir ülkede, yeni bir pistte yarış kazanmak için gidiyorum. Kafamda sadece bu var. Olurda ilk yarışı kazanırsam her şey daha rahat olacak. Diğer yarışlarda daha rahat olacağım.

Haberin Devamı

‘Bayrağımızla o turu atalım bize yeter’

Haberin Devamı

Bütün gözler senin üstünde. Türk motorsporseverlere bir mesajın var mı?Bütün gözler senin üstünde. Türk motorsporseverlere bir mesajın var mı?

Haberin Devamı

- “Herkesin ilgisi belki beninle beraber katlanarak artacak. Artmalı da. Daha fazla takip eden olmalı. Bir futbol gibi değil bu branş. Bunu değiştirmek zor. Ama başarılar artarsa daha fazla ilgi olacak. Benim ülkem için yapıyorum her şeyi. Şu anda önemli olan tek şey şampiyonluk. Biz Türk Bayrağını bir kez daha dalgalandıralım. O bize yeter.”

‘Motorsporları pahalı bir branş’

Şampiyonlar, kazananlar her zaman gençlere örnek oluyor. Sana da ailelerden mesaj geliyor mu?

- “Çok fazla mesaj geliyor. Ama bu spora gençlerin, aileyle beraber başlaması gerekiyor. Fakat şu unutulmamalı motorsporları maddiyat gerektiren bir branş. Ben babam sayesinde adım attım. Bir yere kadar geldik, yeteneğimi görünce Kenan ağabey elimden tuttu ve devamı geldi. Herkese bunu anlatamıyorsun. Ailelerin bu konuda biraz daha araştırması ve bilinçli olması gerekiyor. Kenan ağabeyin çocuğu iki yaşında. Ama babası pilot olacağından emin değil, ‘zaman gösterecek’ diyor.”

Haberin Devamı

‘Kenan ağabey ne derse kabul ederim’

Senin en önemli avantajın Kenan Sofuoğlu aranızda nasıl bir bağ var? Anlatır mısın...

- “Ben bu işe babamla başladım, elinden gelen her şeyi yaptı benim için. Ama bir yere kadar gelebildik. Bir yerde tıkandık, gidemedik. yetemedik. Orada bir güç gerekiyor. Daha sonra Kenan ağabey elimden tuttu. Misafir olarak beni soktuğu yarışta birinci oldum. Asıl kariyerim ondan sonra başladı. İlk şampiyonluğumdan sonra benim asıl hedefim Kenan ağabey ile aynı kategoride beraber yarışmaktı. Ama o zaman Kenan ağabey ile konuştuk ve o bana ‘Seninle ilgili hayalim Superbike’ dedi. Ben sadece ‘tamam’ dedim. Ama o zaman mutlu değildim. Fakat şimdi niye böyle dediğini çok daha iyi anlıyorum. Çünkü şampiyonluğa bir yarış kaldı. 600cc’de kalsaydım şu anda kariyerim biterdi diye düşünüyorum. Bu yüzden Kenan ağabey artık ne derse hemen tamam diyorum.”

‘2019’da Fransa’daki birinciliği unutamam’

Kariyerinde unutamağın yarışlar var mı?

- “İlk defa yağmurda birinci gidiyordum. Son 5 tur kala motorum arıza yaptı. Bu sezon beni en çok üzen olaylardan biri o olmuştur. Yağmurda hızlı değilim. Bunu herkes biliyor. Ama birinciliği kaçırmam beni üzdü. 2019’da ise dünya şampiyonasındaki ilk birinciliğimi Fransa’da almıştım... 18. sıradan start alıp birinci oldum. Kariyerimin unutulmaz yarışı odur. Benim belki de şu ana kadar en iyi sürüşüm oydu.”

‘Konuşurken kolay geliyor’

Kenan Sofuoğlu’nun ardından bir şampiyonumuz daha olabilir. Ama superbike farklı bir kategori...

- “Kenan ağabey 600cc’lik motorların yarıştığı yerde 5 şampiyonluk aldı. Benim yarıştığım yer 1000cc. Eğer mutlu sona ulaşırsak ilki başaracağız. Pistlerde 4 kişiyiz zaten. Ben hangi kategori olursa olsun herkese saygı duyarım. Moto2’nin, Moto3’ün, Superbike’ın kendine göre zorluğu var. Şampiyon olmak ne kadar zor bu sezon anladım. Sezon bir yarış değil, 8 ay sürüyor. Hep aynı yerde kalmalısınız. Kenan ağabeyin 5 şampiyonluğu konuşurken kolay geliyor. Ama her anın farklı stresi oluyor.”

‘Sürüş stilimi asla değiştirmem’

Sürüş stilin herkesin dilinde. Gerçekten denildiği kadar agresif misin?

- “Bunun rakiplerime karşı bir avantaj sağladığını düşünüyorum. Şu anda da her şey benim elimde şampiyonluk için, korkması gereken taraf rakiplerim. Ben daha önceki açıklamalarımda da söyledim. Benim sürüş stilim bu, hiçbir zaman da vazgeçmeyeceğim ya da değiştirmeyeceğim. Birine çarpmadım, düşürmedim. Bu tabii ki olmayacağı anlamına gelmez. Kaza bizim yaptığımız işin içinde hep var.”

'Aldığım destek güç katıyor’

Yarışların artık canlı olarak veriliyor. Senin de bir kitlen oluştu...

- “İlk yarışlarda durum böyle değildi. Fakat birincilikler geldikçe, şampiyonluğa yaklaştıkça durum değişti. Beni tanımayıp yarışlarımı izleyenler bile var. Gerçekten bu benim için gurur verici bir şey. Biz elimizden geleni yapıyoruz ve farkediliyor bu. Ülkem için elimden geleni yapıyorum. Bunun yanında aldığım destek de bana büyük bir güç katıyor.”

Yazarlar