Beşiktaş Trabzonspor - Beşiktaş maçında tartışılan görüntü! Eski hakemler değerlendirdi: Kırmızı niye olmaz?

Trabzonspor - Beşiktaş maçında tartışılan görüntü! Eski hakemler değerlendirdi: Kırmızı niye olmaz?

18.09.2023 - 09:20 | Son Güncellenme:

Süper Lig'in 5. haftasındaki dev maçta Trabzonspor, sahasında ağırladığı Beşiktaş'ı 3-0 mağlup etti. Karşılaşmaya ise son dakikalarda yaşanan tartışma damgasını durdu. Eski hakemler de tartışılan pozisyonları değerlendirdi. İşte detaylar...

Trabzonspor - Beşiktaş maçında tartışılan görüntü Eski hakemler değerlendirdi: Kırmızı niye olmaz

Trabzonspor, Süper Lig'in 5. haftasındaki dev maçta sahasında ağırladığı Beşiktaş'ı 3-0 mağlup etti. Bordo-Mavililer, rakibine bu sezon resmi maçlardaki ilk yenilgisini tattırırken Volkan Bayarslan ve ekibinin yönettiği mücadele tartışmalı pozisyonlar dikkat çekti.

Haberin Devamı

Yayıncı kuruluş beIN SPORTS'un Trio ekibi, Trabzonspor - Beşiktaş maçındaki hakem kararlarını değerlendirdi. İşte Deniz Çoban, Bülent Yıldırım ve Bahattin Duran'ın yorumlarıyla masaya yatırılan Trabzonspor - Beşiktaş maçının tartışmalı pozisyonları.

RAYYAN BANIYA'NIN CENK TOSUN'A MÜDAHALESİ VAR MI, DEVAM KARARI DOĞRU MU?

Deniz Çoban: Burada ofsayt avantajını gösteriyor.

Bahattin Duran: Ne olduğunu izleyicilerimize bir anlatmamız lazım. Burada Deniz Hocamın söylediği gibi bir ofsayt oldu. Yardımcı hakem Deniz Caner Özaral, ofsayt bayrağı kaldırdı.

Bülent Yıldırım: Kaldırmıştı, hakem de top Beşiktaş'ta kalınca şurada avantaj yaptı. Doğru bir şey yaptı.

Bahattin Duran: Avantaj gösterdi. Gördüm dedi, teşekkür etti.

Haberin Devamı

Bahattin Duran: Ama... Doğru bir şey yaptı ama ne oldu? Bakın, bir uzun top... Hakem, 30 metreden fazla mesafede. Bir kere bu mesafeden bir hakemin, kim olursa olsun sağlıklı bir şekilde pozisyonu değerlendirmesi mümkün değil. Burada Baniya, Cenk Tosun'un formasına yapışmış. Cenk de onun elini tutuyor. Sonra ceza sahasına girdiğini görüyor ve elini bırakıyor. Yani eğer devam etseydi burada benim için bir penaltıdan söz edebilirdik fakat Cenk, kolundan çekiyor; o, formasından çekiyor. Ceza sahasına girdiğinde de elini çekiyor. Pozisyonun devam etmesini doğru olarak yorumluyorum.

Deniz Çoban: Tutmak, tek başına ihlal değildir. Tuttuğu zaman rakibinin bundan etkilenmesi, rakibinin bir sonraki hamlesini bozması gerekir. Sadece tutuyor. Cenk de ceza sahasına girdiğini fark ettiği anda bırakıyor. Devam doğru ama görerek devam ettirdiğini düşünmüyorum hakemin.

Bülent Yıldırım: Bir, hakem doğru bir avantaj uygulamasına rağmen uzun topu hissedemediği için geç kaldı, uzak kaldı. Pozisyon ne oldu? Yaradan'a kaldı. Bir de video hakeme kaldı. Bu riske girdi mi? Girdi. Çok uzak pozisyon yemiş. Ancak sonucundan baktığımız zaman ikili mücadelenin devamı niteliğinde, Baniya'nın uzatmadığını ve bunun bir penaltıyı doğuracak ihlal olmadığını gördük. Devam kararını destekledik ama şansla...

Haberin Devamı

Trabzonspor - Beşiktaş maçında tartışılan görüntü Eski hakemler değerlendirdi: Kırmızı niye olmaz

(Görüntü, BeIN Sports'tan alınmıştır)

58. DAKİKADA BEŞİKTAŞ'IN İPTAL EDİLEN GOLÜNDE KARAR DOĞRU MU?

Bahattin Duran: Sahada çok da bulundum. Çok ikili mücadele gördüm ama artık yeni bir tarz mı gelişti? Boğaz sıkarak ikili mücadelede... Bugün konusu o muydu? Tutarsın, çekersin, itersin... Boğaz sıkarak pozisyon almayı ilk defa gördüm. Son dakikalardaki karambole de geleceğiz zaten. Şimdi burada pozisyonu anlatmamız lazım. Çünkü bu yapılan hareket zaten faul ama faul vermemiz için ne gerekiyor? Topun oyunda olması gerekiyor. Gol neden iptal edildi? Yardımcı hakem - hakem işbirliği sonucunda iptal edildiğini düşünüyorum. Deniz Caner'den bir uyarı geldi hakeme.

Bülent Yıldırım: Zaten bu faulü hakem görmüş olsa mutlaka sarı kart vermeliydi. Şimdi görmediğini de göstereceğiz. Golün iptalinde bir sıkıntı yok değerli arkadaşlar. Benim fikrim de Trio'nun diğer üyeleriyle aynı. Zaten buradaki birinci hata şu. Müsabakanın hakemi; topun gelişine, oyuna girişine bakıyor. Bakmanıza gerek yok güzel kardeşim. Dördüncü hakem, size söyler. Topun oyunda olduğunu görürsünüz. Sizin içeriye odaklanmanız lazım. Bu tecrübede yapmayın. Hem bulunduğunuz yer sıkıntılı, bir hat oluşturmuşsunuz. Bu hattın biraz daha gerisinde durmanız lazım ki hattın bütün unsurlarını görün. Yoksa kendinize yakın...

Haberin Devamı

Deniz Çoban: Yönetmen, bu iki oyuncunun didiştiğini fark etti ama kale arkası görüntüsü geldiğinde Volkan Bayarslan'ın durduğu yeri gösterdiğimizde o, yönetmen veya kameraman kadar bu pozisyona uyanamadı. O ikiliyi çözemedi.

Trabzonspor - Beşiktaş maçında tartışılan görüntü Eski hakemler değerlendirdi: Kırmızı niye olmaz

(Görüntü, BeIN Sports'tan alınmıştır)

69. DAKİKADA VINCENT ABOUBAKAR'IN CEZA SAHASI İÇERİSİNDE YERDE KALDIĞI POZİSYON

Deniz Çoban: Aboubakar'ın pozisyonu öncesinde burada bir faul varsa, bir temas varsa, oyuncunun gelişi faulü gerektiriyorsa bence bu bir sarı kart. Hakem avantaj oynattı. Bu, bir kontrolsüz müdahale. Pozisyon bittikten sonra buraya bir sarı kart çıkması gerekirdi. Eğer bu oyuncunun yaptığı faulse... Hakem, faul olduğunu düşünerek avantaj oynattı ve o sarı kartı atladığını düşünüyorum. Top, sağ kanada doğru açılıyor.

Haberin Devamı

Bahattin Duran: Ben burada maçı izlerken bunun kesinlikle kazara olduğunu düşündüm. Maç sonrasında da pozisyonu biraz daha dikkatli izledim. Burada Baniya, göz ucuyla... Bu, çok masum gelmedi bana. Çünkü Baniya, dönüyor ve Aboubakar'ın önünden geçeceğini biliyor ama Deniz'in de söylediği gibi aynı fikirdeyim ki bu bir niyet okumaya girer artık. Çok net de bir müdahale de değil. Koşarken Aboubakar önüne geçiyor, ayaklar birbirine çarpıyor. VAR'ın kesinlikle zaten karışacağı bir pozisyon değil. Onu belirtelim. Burada en iyi kararı sahada bu pozisyona yakın olan hakem verir. Sağa doğru değil de sola doğru gelseydi zaten Volkan da en doğru kararı verirdi. Şu anda hiçbir şey görmeden bir karar verdi. Sanki oyunun devam etmesi biraz daha benim için de daha doğru.

Bülent Yıldırım: Baktı, baktı ve diziyle Aboubakar'ın... Nerede olduğunu biliyor. Görüyor, gözetliyor, temas ediyor, düşürüyor. Benim açımdan bu, tartışmasız bir penaltı. Yorumlarınıza saygı duyuyorum ancak benim de yorumum, izlenimim; Baniya, Aboubakarı görerek ve nerede olduğunu bilerek... Farkında olmadan bir anda çıkmıyor Aboubakar. Arkada davranıp dikkatli olması lazım. Kendini kısması lazım. Hemen elini kaldırıyor. Niye kaldırıyorsun? Çünkü dikkatsiz davrandın. Eyvah eyvah, bir şey çıkmaz inşallah. Vallahi kasıtlı bir şey yapmadım. Kusura bakma kasıtlı yapmamış olabilirsin ama dikkatsiz davrandın. Ben diyorum ki hakem görse penaltı verir buna. Yorumlarımız böyle. Zaten güzelliği bu futbolun işte.

Trabzonspor - Beşiktaş maçında tartışılan görüntü Eski hakemler değerlendirdi: Kırmızı niye olmaz

(Görüntü, BeIN Sports'tan alınmıştır)

90+2. DAKİKADA ANASTASIOS BAKASETAS VE VALENTIN ROSIER ARASINDA YAŞANAN TARTIŞMA

Bahattin Duran: Ben, neden bunları izliyorum. Ben, Trio'nun yorumcusu olarak söylemiyorum bunu. Ben, evimde maç seyreden sporseverim. Neden bunu izliyorum? Maçın son dakikaları gelmiş. O, iki eliyle onun boğazını sıkmış, tırmalamış. Yanlış örnek de vermek istemiyorum ama kedilerin birbirini tırmıklaması olur ya güç gösterisinde... Sokakta olur bu. Burada Trabzonspor - Beşiktaş gibi iki değerli kulübümüzün maçını izliyoruz. Neden böyle görüntüleri görmek zorundayız biz. Bir kere bakar mısınız? Kan var ya. Hem sağ tarafında hem sol tarafında... Ben; burada VAR müdahalesi olması gerektiğini, hem Rosier'nin hem de Bakasetas'ın oyundan ihraç edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu oyuncular bir sonraki maçta bir daha yapacaklar bunu. Sarı kart gösterirseniz ne olacak ki?

Trabzonspor - Beşiktaş maçında tartışılan görüntü Eski hakemler değerlendirdi: Kırmızı niye olmaz

(Görüntü, BeIN Sports'tan alınmıştır)

Deniz Çoban: İşte olay burada oluyor. Şimdi bu, futbol içerisinde bir şey mi? Bunun izahı var mı? Bunu birisi yani maçın video yardımcı hakemi, hakemi, yardımcı hakemi ya da Riva'da bu maçı izleyenler, Merkez Hakem Kurulu ya da yarın Hugh Dallas gelecek bize nasıl anlatır? Adamın burası yaralanmış. İki eliyle boğazını sıkmış. Nasıl anlatılır bu? Niye sarı karttır? Niye kırmızı olmaz? Yardımcı hakem, önündeki maçı hep o yönetti. Volkan, tacı savunma takımı lehine veriyor diyor ki yardımcı hakem, yanlış verdin bu tarafa diyor. Volkan, bir daha alıyor. Gedson'a net bir faul yapılıyor, onu oynatıyor. Devamında bu iki oyuncu zaten itişmeye başlıyorlar ve Volkan ona önlem alamıyor. Sonra ortalığın karışacağını hissedip oraya koşarken Ghezzal, ateşe benzin atıyor. Topu atıyor oraya. Hakeme gitsin diye atmıyor belki ama sırf orayı karıştırmak için atıyor. En çok neyi eleştiririm? Demesi lazım ki Volkan'ın, 'Bu top nereden geldi?' demesi lazım. Birinin söylemesi lazım. O sarı kartsız geçiyor. Tutmuş boğazını tutup silkeliyor.

Trabzonspor - Beşiktaş maçında tartışılan görüntü Eski hakemler değerlendirdi: Kırmızı niye olmaz

(Görüntü, BeIN Sports'tan alınmıştır)

Bülent Yıldırım: Bu hep sebep-sonuç, birbirine bağlıdır. Rosier'nin onun boğazına iki eliyle birden yapışması. Sonra uzatması ve bu baskının sonunda boğazda gerçekten can yakıcı bir şekilde, kanıtlanabilir bir görüntüyle şiddetli bir sıkma olduğu ortada. Sadece iki tane sarı kartın asla yeterli olmadığını düşünüyorum.

Yazarlar