Ümit Avcı

Ümit Avcı

umit.avci@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

THY Euroleague'deki temsilcilerimiz, çift maç haftasında kaybetmedi. Lider Fenerbahçe Beko önce Monaco, ardından da Milano deplasmanında kazanıp zirvedeki yerini sağlamlaştırırken, son iki yılın şampiyonu Anadolu Efes de Milano ve Virtus Bologna galibiyetleriyle yeniden çıkışa geçti

THY Euroleague'de iki takım ile temsil edilen Türk Basketbolu, 4'te 4 yaptığı müthiş bir haftayı geride bıraktı. Lige harika bir giriş yapan ve 8 haftada 7 galibiyet elde eden Fenerbahçe Beko, önce Monaco ve sonra da Milano deplasmanlarından galibiyet çıkarmayı başardı.
Monaco deplasmanında 3 çeyrek harika basketbol oynayan ve sahasında çok güçlü olan rakibine karşı farkı 19 sayıya kadar çıkaran Fenerbahçe Beko, son periyotta biraz yorgunluk, biraz rehavet ile potasında 33 sayı görüp maçı krize soksa da kazanmadı ve Calathes-Hayes ikilisinin devleştiği maçta müthiş serisini bozmadı.
Ardından Milano'ya gitti sarı-lacivertliler. Haftanın ilk maçında Anadolu Efes'e yenilen ve adeta yokuş aşağı inerek ligin son sırasına yerleşen Milano, sahip olduğu etkili kadro ile bir reaksiyon gösterir mi derken, sadece ilk çeyrekte rakibine oyun şansı veren Fenerbahçe Beko, müthiş bir ivme yakaladı ve yine Nigel Hayes'in yıldızlaştığı, Guduric'in çok kritik anlarda sahne aldığı maçı da farklı kazanmayı başardı.
Bu sonuçla 10 maçta 9 galibiyete ulaştı temsilcimiz ve en yakın rakibinin 2 galibiyet üzerinde yer alarak normal sezonu ilk 4 içinde bitirme, yani saha avantajı için şimdiden çok önemli avantaj yakaladı. Hücumda da çok yetenekli bir ekip temsilcimiz ama savunmada bu birliktelik ve takım olarak hareket etmek devam ettikçe her geçen gün birbirine daha bağlı bir takımın ortaya çıkacağı kesin.

Şampiyon toparlandı
Son iki yılın şampiyonu Anadolu Efes ise ligin ilk 7 haftasında 2 galibiyet alabilmişti ve özellikle savunma konusundaki sıkıntı herkesi tedirgin etmişti. Larkin'in sakatlığı nedeniyle forma giymediği dönemde kayıplar sürecek mi diye düşünürken önce İstanbul'da Barcelona galibiyeti gelmişti, ardından da çift maç haftası için İtalya'ya gidildi.

Önce Milano karşısında sezonun en iyi savunmalarından birisini yaparak kazandı lacivert-beyazlılar. Coach Ergin Ataman, boyalı alandaki savunma problemi için Zizic'i ana rotasyondan çıkarmış uzunların dakikalarını Pleiss ve Dunston arasında paylaştırmıştı. Ancak kısaların da mücadelesi çok daha yukarıdaydı sezon başına göre ve bu Milano deplasmanında kazandırdı. 2. yarıda rakibin 17 sayıda tutulması, Efes için sezonun en önemli savunma başarısıydı.
Virtus Bologna daha farklı bir takım ve onlara karşı atmak da önemliydi, bu da Efes'in en iyi yaptığı işlerden biriydi. Milano maçının kahramanı Clyburn yine görevinin başındaydı, ona Beaubois da eklenince işler biraz daha kolaylaştı. Maç sonlarında heyecanı seviyor Efes, yine rakibine geri dönüş şansı tanıdı ama neyse ki kazaya uğramadan, İtalya'dan güle oynaya ayrıldı.

Haberin Devamı

Saha avantajı önemli
İlk 10 hafta sonunda Fenerbahçe Beko'nun ardında sıralanan Olimpiakos, Real Madrid, Barcelona ve Monaco 7'şer galibiyette. Bu ekiplerin zaten zirve yarışında olması bekleniyordu. Ama Anadolu Efes, Virtus Bologna, Bayern Münih, Milano gibi ekiplerin durumu ve aşağılarda kalışları şaşırtıcı ve sezon sonu saha avantajını alma konusunda ekiplerimizin önemli bir artısı. Artık her maç öncesi biletler tükendi açıklamasını yapan Fenerbahçe Beko ve Anadolu Efes için saha avantajını ele geçirmek o kadar önemli ki, eğer bu gerçekleşirse, o arenalardan rakipleri çıkarmamak yani Final Four biletlerini almak an meselesi...