Ümit Avcı

Ümit Avcı

umit.avci@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Öncelikle şunu söylemek lazım ki, sezon başı, sakatlıklar ve eksik oyuncuların etkisiyle iki takım da tam hazır gözükmedi ama mücadeleleriyle beklentilerin üzerinde bir final izledik.
Önce kazanan taraf Anadolu Efes’ten başlayalım. Geçen sezon kaldığı yerden devam ediyor lacivert-beyazlı ekip. Hazırlık sürecini de rakibinden daha iyi geçirmesinin artılarını sahada çok fazla hissetti. Ancak iki uzunu Vesely ve Lauvergne’den yoksun Fenerbahçe’ye pota altında yenilmeleri onlar için uyarı niteliğindeydi. Ancak şunu da söylemeden geçmeyelim, zaten Efes hücumda önceliği rakibin zayıf gözüktüğü ön alan savunmasının üzerine gitmeye vermişti. Bu görevi de Micic eksiksiz yerine getirdi. Çok da iyi geçmeyen milli takım macerasının ardından bir süre ülkesinde kalan, Dünya Kupası sırasında annesini kaybettiği için farklı duygular yaşayan ve pazartesi günü İstanbul’a gelip takıma katılan Micic, özellikle 3. çeyrekte müthiş işler yaptı ve takımının kazanmasında başrolü oynadı. Böylesine kritik bir maçta dışarıdan gelecek şut katkısının da çok çok önemli olduğu düşünülürse 6’da 6 üçlük atan Simon’un yarattığı fark da net biçimde ortadaydı. Efes için soru işareti gördüğümüz transferlerden Peters de ilk maçında çok olumlu işler yaptı. Ancak daha da önemlisi, Fenerbahçe karşısında Larkin ve Moerman’ın sakatlığı sonrası takıma katılan Singleton’dan yoksun oynayan Efes’in bu denli hazır olmasıydı. İki önemli eksik de takıma katılınca, Efes’in sadece ligde değil, geçen sezonki gibi Euroleague’de de büyük işler yapabileceği fikri hepimizin zihninde uyandı. Yeni kadro tam Ergin Ataman kadrosu oldu. Geçen sezonki kadroyla büyük işler başaran Ergin Hoca, kulübünü sezon başı yine umutlandırdı.
Fenerbahçe Beko ise ön alan savunmasında beklenen sıkıntıyı yaşadı. Vesely’nin olması, guardların geçilmeleri durumunda arkada bir duvar oluşturabilirdi ama o da sakatlığı nedeniyle oynamayınca, bu alanda sadece Williams’ın çabası yetmedi. Fark 16’ya çıktıktan sonra Obradovic’in Williams’ı 5 numaraya çekip takımı kısaltması bir avantaj sağladı Fenerbahçe’ye, Kalinic’in 4 numaradaki üretkenliği arayı kapadı ama dışarıdan bir sürlü ritmini bulamayıp kritik anlarda fazla top kayıpları yapması, Fenerbahçe’yi galibiyetten uzaklaştırdı.
Efes daha hazırdı, hak etti kazandı. Fenerbahçe Beko, hiç tak takım çalışamamıştı. Henüz bir iki idmana çıkan DeColo en etkisiz elemandı ama buna karşın maçı son ana kadar kovaladı. Yani demek oluyor ki, Türkiye bu iki devin müthiş kapışmasına yine hazır olmalı.