Beşiktaş Ünlü yönetmen ve Beşiktaş'ın eski futbolcusu Memduh Ün hayatını kaybetti!

Ünlü yönetmen ve Beşiktaş'ın eski futbolcusu Memduh Ün hayatını kaybetti!

16.10.2015 - 11:17 | Son Güncellenme:

Türk Sineması'nın en önemli isimlerinden, 95 yaşındaki yönetmen Memduh Ün vefat etti. Yönettiği filmlerle Türk sinamasının kilometre taşlardından biri olan Ün'ün az bilinen yönüyse, Beşiktaş'ta şampiyonluk yaşamış eski bir futbolcu olmasıydı.

Ünlü yönetmen ve Beşiktaşın eski futbolcusu Memduh Ün hayatını kaybetti

Geçtiğimiz yıl 11 Kasım'dan bu yana Bodrum'da Acıbadem Hastanesi yoğun bakım servisinde kalan Memduh Ün, bu sabah saat 10.15 sıralarında hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Beşiktaş'ın 1940-41 sezonu şampiyon bitiren kadroda futbolcu olarak görev yapan Memduh Ün futboldan koptuktan sonra 1947'de sinemaya oyuncu olarak girmişti. Ün, 1955'te Yetim Yavrular ile yönetmenliğe ilk adımını atmıştı. Yapım şirketi kurup 70'in üzerinde film çeken Ün, senaryolar yazmış, ayrıca bir filmin müziğini, iki filmin de kurgusunu yapmıştı. Ün pek çok önemli ödülün de sahibiydi.

BEŞİKTAŞ'TA ŞAMPİYONLUK!
Memduh Ün günümüzdeki haklı şöhretini yönetmenliğine borçlu olsa da gençlik dönemlerinde futbolculuğuyla tanınıyordu.
Gençliğinde iyi bir futbolcu olan Ün, Beşiktaş'ta Baba Hakkı, Şeref Görkey, Şükrü Gülesin gibi efsanelerle birlikte forma giymiş hatta şampiyonluk bile yaşamıştı.
Ünlü yönetmen ve Beşiktaşın eski futbolcusu Memduh Ün hayatını kaybetti
Soldan sağa; Hakkı Yeten, Memduh Ün, kaleci Mehmet Ali. (Şeref Stadı)
"Baba" Hakkı Yeken ve Memduh Ün...
Memduh Ün Vefa, Langaspor, Galataspor, Kurtuluş gibi takımlarda oynadıktan sonra 1940'ta siyah beyazlı takıma transfer oldu. 1940-1941 sezonunda tüm maçlarını kazanarak şampiyon olan Beşiktaş'ta orta sahada forma giydi. Bir yandan da Tıp Fakültesi'ndeki eğitimine devam etti.
Ancak sakatlığı yüzünden Beşiktaş'ta 2 sezonda 19 maça çıkabilen Ün, ardından Ankara Demirspor, Seyhanspor, Muhafızgücü, İstanbulspor ve İETT'de de oynadı.
"FUTBOLCUDAN YÖNETMEN: MEMDUH ÜN"
Başarılı yönetmen, yıllar sonra anılarını anlattığı kitaba bile "Futbolcudan Yönetmen: Memduh Ün" adını vermiş ve burada futbolculuk döneminden çok ilginç hatıraları anlatmıştı.
Sinema ve spor yazarı Ege Görgün, 27 Mart 2013'te goal.com'da kaleme aldığı yazıda, Ün'ün kitabında yer verdiği futbolculuk anılarını okuyucularıyla paylaşmıştı.
Ünlü yönetmen ve Beşiktaşın eski futbolcusu Memduh Ün hayatını kaybetti
Beşiktaş takımı 1940. Ayaktakiler soldan; Şeref Görkey, Hakkı Yeten, Çengel Hüseyin, Sabri Gençsoy, Halil Köksalan, Memduh Ün, Rifat, Şükrü Gülesin, Oturanlar; Enver Demir, kaleci Mehmet Ali, Yavuz Üreten.
İşte o yazıdan bir kesit:
............
Ün’ün o günler hakkında söyledikleri günün futbol saha içi ve saha dışı durumuyla ilgili iyi bir fikir veriyor.
“… hafta arası yapılan mahalle maçlarında da oynuyordum. Bunlardan birinde sakat dizime aldığım bir darbe sonucu uzun süre top oynayamadım. Tedavi yanlış yapıldı çünkü. O devirde dizde ödeme buz tedavisi yapılmıyor, bacak sıcak suya sokuluyordu.”
O dönemlerde statlarda küfür falan yoktu. Yuh bile çekilmezdi. Benim oynadığım yıllarda öyle futbolcuların peşinde koşan mankenler filan yoktu. Şükrü Gülesin’in genelevden Sevim diye bir dostu vardı. Sevim koyu Galatasaraylı’ydı. Şükrü’nün oynadığı bütün maçlara yarısı sarı yarısı kırmızı bir bluzla gelirdi. Keza, İstanbulsporlu Kadir’in genelevdeki dostu Muazzez’e de kimse sarkmazdı.”
Kazancı: Pardesü+yemek
Maliye’den ayda 32 lira aylık alan Memduh Ün’ün şampiyon takımın futbolcusu olması karşılığında kazancı önceleri yalnızca bir pardesü ve Beşiktaş’ın en iyi lokantası Ehl-i Tabiat’da yenen maç günü yemeğiydi. Ama bazı futbolcuların para aldığını öğrenmesiyle o da kulüpten 20 lira maaş bağlatacaktı kendine.
1941-42 sezonunda Beşiktaş’ta başkanlığa Abdullah Ziya Kozanoğlu geliyordu. Aylıklar kesilmiş, Milli Lig’in Gençlerbirliği’ne karşı oynanan finalinde çıkan kavga yüzünden altı Beşiktaşlı ceza almıştı. Memduh Ün, her maçta sahadaydı. Bu maçlardan biri de 16 yaşında Lefter’in de oynadığı, Taksimspor’u 9-1 yendikleri maçtı.
Beşiktaş'tan taziye mesajı
Beşiktaş Kulübü, 1940'lı yıllarda siyah-beyazlı futbol takımının formasını giyen yönetmen Memduh Ün'ün vefatı nedeniyle taziye mesajı yayımladı.
Kulübün internet sitesinden yayımlanan mesajda, Beşiktaş'ta 1807 sicil numaralı kongre ve divan üyesi Ün'ün vefatının siyah-beyazlıları derinden üzdüğü belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı: "Futbol kariyerinin ardından oyunculuk, senaryo yazarlığı, yapımcılık ve yönetmenlik yapan, sanat camiasının tanınmış isimlerinden Memduh Ün, Beşiktaşımızın 1940-41 sezonu Milli Küme şampiyonluğundaki katkısı ve Türk sinemasındaki büyük hizmetleriyle daima hatırlanacaktır. Merhuma Allah'tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı dileriz."
(Ntvspor)