Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Her türlü olumsuzluğa, fiziki şartların, ulaşımın engellemesine, devletin engelliler sporuna verdiği desteğin yeterli olmamasına rağmen, engelliler sporu ülkemizde gelişiyor. Ancak bu gelişme, daha çok tesadüflerle ortaya çıkan engelli sporcuların gösterdikleri olağan üstü performansla sağlanıyor. Altyapı çalışması ise maalesef henüz yok.
İlköğretim okulları ile engelli spor kulüpleri arasında bir iş birliği yok. Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı da konudan oldukça uzak. Son iki senedir yapıldığı, açıldığı söylenilen spor tesislerinin, spor salonlarının acaba kaç tanesi engellilerin spor yapmasına uygun?
Spor Genel Müdürlüğü bir ara Niğde’ye “Paralimpik Hazırlama Kampı” yapmak düşüncesinde idi. Sonra bir daha ses çıkmadı. Örneğin; tekerlekli sandalye basketbolunda Galatasaray Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı, Beşiktaş RMK Marine Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı, Kardemir Karabük Spor Kulübü Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı ve son yıllarda büyük gelişmeler gösteren Yalova Ortopedikler Spor Kulübü gibi kulüplerimiz var. İzmir Büyükşehir Belediye Gençlik ve Spor Kulübü Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı ise artık bir zamanların efsanesi olarak anılıyor sadece. Oysa gerek olanakların yönünden, gerekse bu konudaki bilgi ve tecrübeleri yönünden, yukarıda saydığımız ve benzeri kulüplerimiz, tekerlekli sandalye altyapısına önem vermek durumundadırlar. Birkaç sene önce Galatasaray Spor Kulübü’nün hazırladığı altyapı çalışma programı da unutuldu gitti.
2016 Rio Paralimpik Oyunları’na, özellikle önümüzdeki sene yapılacak Dünya ve Avrupa Şampiyonaları’nda muhtelif branşlarda engelli sporuna devletin destek olması halinde yeni başarılar ve rekor düzeyde sporcu katılımı gelebilir.
Ancak önemli olan, engelliler sporunu hem Türkiye geneline yayma çalışmalarına, hem de altyapı çalışmalarına ciddi bir şekilde devam etmek.