Gündem Sokaklarda mültecilerin göç yolu

Sokaklarda mültecilerin göç yolu

16.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eskişehir’in UNESCO dünya mirası listesindeki Odunpazarı ilçesinin ara yolları, mayıs ayından bu yana mültecilerin yol haritasını anlatan enstalasyonlara ev sahipliği yapıyor

Sokaklarda mültecilerin göç yolu

Kent, tasarım ve mimari üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen KotSıfır ekibi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Bademlik Kampüsü’nde mayıs ayının başında gerçekleştirilen Bademlik Tasarım Festivali kapsamında mülteci sorununa dikkat geçen bir enstalasyon çalışması yaptı. ‘Ölçeksiz’ adı verilen bu çalışmayı, evlerini terk etmek zorunda kalan mülteci, sığınmacı, göçmen ve misafirlerin izlediği yollardan hareketle tasarlayan ekip bu yolculuğu Eskişehir’in UNESCO dünya mirası listesindeki Odunpazarı sokaklarına kalıcı olarak taşıdı.

Sokaklara yayılan renkli çizgilerden oluşan enstalasyon, ekibin “Göç yolunda sizi ölçeksiz bir yola davet ediyoruz” mesajıyla sonlanıyor. KotSıfır ekibinin kurucularından Özgür Gök, Milliyet gazetesine yaptığı açıklamada, “Amacımız, kampüs içinde geçen bir festivali şehre yaymaktı ve bu sene mültecilik konusu gündemde olduğu için bu konu üzerine çalışmaya karar verdik” dedi.

‘Solsa da hâlâ sokakta’

Projenin zamanla solmasına rağmen hâlâ sokakta durduğunu ifade eden Gök, “Aslında biz geçici bir iş yapmak istedik. Proje hem Eskişehir Belediyesi hem de Odunpazarı Belediyesi’yle yapmış olduğumuz bir çalışmaydı. Onlar bize projeyi kalıcı olarak gerçekleştirebileceğimizi söylediler ve biz de kalıcı malzeme kullandık” diye ekledi. KotSıfır ekibinden Gupse Korkmaz’ın daha önce mültecilerle birlikte çalıştığını da anlatan Özgür Gök, ölçek fikrinin de oradan çıktığını şu sözlerle aktardı: “Projemiz Türkiye’ye en çok göç veren dört büyük Suriye kentiyle ilgili bir ölçekleme çalışmasıydı. Amacımız küçülttüğümüz ölçekleri ö ziyaretçinin, Eskişehir sokaklarında adımlaması ve ölçekli olarak yürümesi üzerinden daha küçük ölçekli bir seyahat yaşamasıydı.” Ekip, haritaları Google Earth programı üzerinden bulmuş ve onları genişleterek şimdiki halini vermiş.

Haberin Devamı

Kavramlar yollarda

KotSıfır ekibi, çizdiğii yolun alt kısmına göçmen, mülteci ve sığınmacı kavramlarının içeriğine dair tanımların yer aldığı bir de yazı yazdı: “Göçmen: Dışarıdan bir zorlama unsuru olmaksızın kendi hür iradesiyle göç etmeye karar veren kişi. Mülteci: Haklı bir zulüm korkusuyla vatandaşı olmadığı bir ülkede bulunan ve ilgili ülkeden koruma talep eden kişi. Sığınmacı: Mültecilik statüsü için yaptığı başvuru sonucunu ilgili ülkeden bekleyen kişi.”

Yazarlar