Gündem Soma’da bitmeyen matem

Soma’da bitmeyen matem

14.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ikinci yıldönümünde, acı yüreklerde ilk günkü gibi yaşandı. Aileler, dün faciada can veren yakınlarının mezarlarına akın etti, gözyaşları sele döndü...

Soma’da bitmeyen matem

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ikinci yıl dönümünde yakınları yine acılarını tazeledi. Facianın acısını ilk günkü gibi yaşayan madenci aileleri faciada can veren yakınlarının mezarlarına koştu.
Soma’da 13 Mayıs 2014 tarihinde yaşanan faicada, 301 madenci hayatını kaybetti. Türkiye’nin en büyük maden faciası olan kaza, tüm vatandaşların hafızalarına acı olarak kazındı, günlerce Soma’da yaşananlara kilitlendi, gözyaşı döktü, ailelerin acılarına ortak oldu.
Çok sevdiği ad kızında yaşıyor
Şehitliği ilk gelen, 23 yaşında madende can veren Tolga Özcan’ın annesi Fatma Özcan oldu. Oğlunun madene çalışmaya giden arkadaşlarını gördüğü zaman Soma’nın kendisine dar gelmesinden dolayı ilçeyi terk ettiğini söyleyen Fatma Özcan, “Bir insan evladını kaybettiği zaman nasıl acı yaşıyorsa bir anne olarak ben de aynısını yaşıyorum. Herkes burada ne kadar acı çekildiğini anlasın. Ben tonla ilaçla ayakta duruyorum artık. Bu acı oğlum mezara girdiği anda başladı ve aynı şekilde sürüyor. Acı geçer mi?” dedi.
Oğlunun izne ayrılacağı için madende son iş gününde can verdiğini ve doğan kızından bile habersiz olduğunu hüzünle anlatan Fatma Özcan, “Oğlum izne ayrılacaktı, temelli aramızdan ayrıldı. Son günü oldu. Eşinin hamile olduğundan habersiz olduğu için şimdi 1.5 yaşında olan kızından artık hiç haberi olmadı. Annesinin karnında babasını kaybeden torunuma oğlumun çok sevdiği ‘Buğlem’ adını verdik. Oğlumun çok sevdiği isim kızında yaşayacak. Şimdi yanımızda olsa, çocuğunu öpse koklasa iyi olmazmıydı?” dedi. Acılı anne daha sonra oğlunun mezarının başındaki fotoğrafını aldı, dakikalarca öpüp elinden bırakmadı.
‘Sorumlular cezalandırılsın’
Şehitliği gelen madenci Uğur Çolak’ın annesi Gülsüm Çolak ise “Zamanla geçer dediler ama, bu acı katlanarak sürüyor” sözleriyle içindeki özlemi sözcüklere döktü. Çocukları için adalet istediklerini, sorumluların en tepeye kadar cezalandırılmasını beklediklerini ifade etti. Sarı baretleriyle şehitliğe gelen bazı madenciler de kaybettiği arkadaşları için dua etti.
Soma Madenci Şehitliği’ndeki resmi anma töreni, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, AK Parti Milletvekili Recai Berber, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Soma Kaymakamı Ahmet Altıntaş, Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene’nin şehit mezarlarına çiçek bırakmasıyla başladı. Törende şehitler için kuran okundu.
Manisa Müftüsü Sinan Cihan, 301 madenci için dua etti. Faciada can veren İbrahim Duman’ın kız kardeşi lise öğrencisi Büşra Duman ile Sefer Hazar’ın kızı Aysel Hazar, törenlerde şehitliği ziyaret edenlere yardım etmek için Kızılay gönüllüsü oldu.
Yaşıtları gönüllü gençlerle, gelenlerin ihtiyaçlarını gidermek için çabalayan Büşra Duman ve Aysel Hazar, bir süre sonra metanetlerini korumaya çalışmalarına rağmen, yaşadıkları acıya daha fazla dayanamayıp yakınlarının mezarları başında gözyaşı döktü.

Yazarlar