Gündem Soma-Ermenek sanıkları tahliyeden yararlanabilir

Soma-Ermenek sanıkları tahliyeden yararlanabilir

19.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile denetimli serbestlik süresinin iki yıla çıkarılması ve infaz süresinin yarıya indirilmesinden, hüküm giymeleri halinde Soma’da 301, Ermenek’te 18 maden işçisinin ölümünden sorumlu oldukları iddiasıyla yargılanan sanıkların da yararlanabileceği ortaya çıktı.

Soma-Ermenek sanıkları  tahliyeden yararlanabilir

Önceki gün Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle, bazı suçlardan hükümlü olanlarla ilgili denetimli serbestlik süresi bir yıldan iki yıla, infaz süresi hesaplama oranı da üçte ikiden yarıya indirildi. Böylece ilk etapta 38 bin hükümlünün tahliyesi gerçekleştirildi. Bu düzenleme sadece cezaevlerindeki hükümlüleri değil, 1 Temmuz 2016’ya kadar suç işleyip yargılamaları süren tutuklu veya tutuksuz sanıkları da etkileyecek.

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, önceki gün “Şu anda yargılaması devam edenler var, henüz ceza almamışlar, ceza aldıkları takdirde 1 Temmuz 2016’dan önce işlenmiş suçlar bakımından da uygulanma kabiliyeti olacaktır. Bir defaya mahsus ama geriye dönük olduğu için, geriye dönük yargılamalar sürdüğü için, bittikçe, yasanın aradığı şartlar oluştukça onlar da istifade edecektir. Bunun geriye dönük bir etkisi var ama geleceğe dönük de bir uygulaması olacaktır” demişti.

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’teki maden faciasında 301 maden işçisi hayatını kaybetmişti. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın da aralarında bulunduğu 45 sanık hakkında, “olası kastla öldürme”, “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanması neden olma” suçlarından dava açılmıştı.

Haberin Devamı

Karaman, Ermenek’te ise 28 Ekim 2014’te yaşanan su baskını nedeniyle 18 işçi mah sur kalmış, 38 gün süren arama kurtarma çalışmalarında işçilerin cansız bedenine ulaşılmıştı. Maden ocağının sahibi Saffet Uyar ile maden sahasının ruhsat sahibi Abdullah Özbey’in de aralarında bulunduğu sanıklar hakkında da Soma’daki gibi olası kast ve bilinçli taksirle ölüme neden olmak suçlarından dava açılmıştı. KHK’da, denetimli serbestlik ve infaz süresinden yararlanamayacak suçlar arasında olası kast ve bilinçli taksirle ölüme neden olmak suçları sayılmadığı için yargılama sonucu sanıklar hüküm giymeleri halinde hem denetimli serbestlik süresinin 2 yıla çıkarılması hem de infaz süresinin yarıya indirilmesi şeklindeki düzenlemeden yararlanabilecek.