Dünya Son dakika... Fransa'nın yeni lideri Macron'a tebrik mesajı yağdı! İran...

Son dakika... Fransa'nın yeni lideri Macron'a tebrik mesajı yağdı! İran...

08.05.2017 - 09:01 | Son Güncellenme:

Fransa'da tarihi seçimde ipi göğüsleyen 39 yaşındaki Emmanuel Macron, dünya gündeminin ilk sırasında. ABD'den İran'a, Rusya'dan Japonya'ya birçok ülke tarafından kutlanan Macron için Donald Trump "Onunla beraber çalışmaya can atıyorum" diye yazdı. Bu sabah ilan edilen resmi sonuçlara göre Macron yüzde 66,06 ile seçimi kazandı. Fransız basını 'Zafer yürüyüşü', '39 yaşında başkan' ve 'Fransa meydan okudu' gibi başlıklarla okurlarının karşısına çıkarken, İngiliz gazeteleri 'Başkanlığı kazandı ancak bölünme sürüyor', 'Zafere yürüdü' ve 'Macron ezerek kazandı' manşetlerini attı.

Son dakika... Fransanın yeni lideri Macrona tebrik mesajı yağdı İran...

Fransa'nın tarihi seçiminde kazananın belli olmasıyla dünyadan tebrik mesajları yağdı. ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından "Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u büyük zaferinden ötürü tebrik ediyorum. Onunla beraber çalışmaya can atıyorum" diye yazdı.

Haberin Devamı

Rusya lideri Vladimir Putin, Macron'u tebrik ederek hem Moskova-Paris ilişkileri hem de küresel sorunlarda yapıcı çözümler bulma konusunda hazır olduğunu söyledi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, iki ülkenin dünyanın kalkınması ve barışında sorumlulukları paylaştığını aktardı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sözcüsü "Zaferiniz, güçlü ve birlik içinde bir Avrupa ile Fransız-Alman dostluğunun bir zaferidir" dedi.

İran'dan mesaj

İngiltere Başbakanı Theresa May, Macron'u 'içten' bir şekilde tebrik etti. Açıklamada "Fransa bizim en yakın müttefiklerimizden bir tanesi ve yeni cumhurbaşkanı ile paylaştığımız bir takım önceliklerde beraber hareket etmeye hazırız. Birleşik Krallık ayrıldıktan sonra güvenli ve refah içindeki bir AB ile güçlü bir ortaklık istiyoruz" denildi.

Haberin Devamı

Japonya Başbakanı Şinzo Abe'ye göre, Macron'un seçilmesi sembolik öneme sahip. Abe, 39 yaşındaki politikacının zaferinin içine dönük ve korumacı hareketlere karşı bir zafer ve AB için bir güvenoyu olduğunu vurguladı.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Behram Kasımi, tebrik mesajında ikili ilişkilerin son yıllarda atılan temelleri üstünde yeni dönemde gelişmesini dilediğini belirtti.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Macron'un uluslararası güvenliği tesis etmek, bilim ve teknolojide işbirliğini arttırmak ve Atlantik'in her iki yakasında orta sınıf için iş imkanları sağlamak amacıyla ilerici gündeminde beraber çalışmayı dilediğini kaydetti.

Son dakika... Fransanın yeni lideri Macrona tebrik mesajı yağdı İran...

AB bayram etti

Göç ve Avrupa Birliği karşıtı aşırı sağcı aday Marine Le Pen'in seçim yarışından elenmesiyle rahat bir nefes alan Avrupa Birliği ise, resmi olmayan seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından birbiri ardına Macron'u tebrik etti. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Junker, Twitter hesabından "Fransa'nın Avrupa yolunu seçmelerinden dolayı mutluyum" mesajını paylaştı.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Özgürlük, eşitlik ve kardeşliği yalan haberlerin tiranlığına karşı tercih etmelerinden dolayı Fransız halkını tebrik ediyorum" dedi.

Haberin Devamı

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise, Twitter'dan gönderdiği tebrik mesajında, "Fransa geleceğe yatırım yapmayı tercih etti. Emmanuel Macron ile çalışmaya ve Birlik'i yeniden şekillendirmeye hazırım. Yaşasın Fransa, yaşasın Avrupa!" yazdı.

İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, seçim sonuçlarının belli olmasından hemen sonra yazdığı Twitter mesajında "Yaşasın Cumhurbaşkanı Macron!" dedi. Gentiloni, Karl Marx'ın 1848 tarihli Komünist Manifesto'sunun girişine atıfta bulunarak "Avrupa'nın üzerinde bir umut hayaleti dolaşıyor" diye yazdı.

Son dakika... Fransanın yeni lideri Macrona tebrik mesajı yağdı İran...

Zaferin ardından ilk kez göründü

Seçimi kazanan Macron bugün II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinin kutlandığı 8 Mayıs törenlerine katıldı. Cumhurbaşkanı François Hollande ve Macron, birlikte Meçhul Asker Anıtı'na çelenk koydu. Uluslararası ajanslar, tek tek gazilerle sohbet eden Macron'un fotoğraflarını servis etti.



Yüzde 66'yı aştı

Seçimin resmi sonuçları bu sabah ilan edildi, Yürüyüş Hareketi Lideri Emmanuel Macron yüzde 66,06 oyla ülkenin yeni cumhurbaşkanı oldu. Rakibi ırkçı aday Marine Le Pen ise yüzde 33,94'te kaldı.

Haberin Devamı

Sonuçlara göre Macron'a 20 milyon 703 bin 694, Le Pen'e de 10 milyon 637 bin 120 seçmen oy verdi. Seçime katılımın hayli düşük kaldığı ülkede Macron kayıtlı seçmenlerin yüzde 43,63'ünün, Le Pen ise 22,42'sinin oyunu aldı.

Yalnızca Fransa'nın değil Avrupa'nın da kaderini belirleyen seçimler, beklendiği gibi tüm yaşlı kıtada manşetten verildi.

Fransız Le Figaro gazetesi bugün okurlarının karşısına 'Zafer yürüyüşü' manşetiyle çıktı. Liberation 'İyi oyun', Le Parisien 'Macron, 39 yaşında başkan', Les Echos 'Fransa meydan okudu' gibi başlıklar kullandı.

İngiliz basını: Ezerek kazandı

İlk sayfasını tamamen Fransa seçimlerine ayıran İngiliz The Guardian gazetesi, 'Macron başkanlığı kazandı ancak bölünme sürüyor' manşetini attı.

Son dakika... Fransanın yeni lideri Macrona tebrik mesajı yağdı İran...

Independent 'Macron zafere yürüdü' The Times 'Macron ezerek kazandı', Financial Times 'Macron Fransa başkanlık seçimlerini süpürdü', Metro 'Le Big Mac' gibi başlıklarla seçimleri ilk sayfadan verdi.

Haberin Devamı

Sabaha kadar kutladılar

Başkent Paris'teki ünlü Louvre Müzesi’nin önünde ise kutlamalar vardı. Dans ederek seçim zaferini kutlayan Macron taraftarları, sabaha kadar eğlendi.

Son dakika... Fransanın yeni lideri Macrona tebrik mesajı yağdı İran...

Euronews'e konuşan bir seçmen, "Sonuç seçmenlerin yenilik istediğini ve bunun da aşırı sağ ile olmayacağını gösterdi. Bizim için büyük bir zafer, başardık" dedi.

Gece boyu gösteriler

Sonuçların belli olmasıyla pek çok kentte de aynı zamanda protesto gösterileri düzenlendi. Paris, Nantes, Lyon, Rennes ve Strazburg gibi şehirlerde sokağa çıkanlar 'Macron istifa', 'Bizi temsil etmiyorsunuz', 'Ne Macron, ne Le Pen' ve 'Direniş' sloganları attı. Gösterilerde taşınan en dikkat çekici pankartlar ise 'Yönetilemez nesil' ve 'Sokak sandığa karşı' oldu.

Polisle çatışan göstericiler işyerlerinin camlarını kırdı, yollara barikat kurdu. Polisin biber gazı kullandığı olaylarda çok sayıda protestocu gözaltına alındı.

Strazburg'da aşırı sol aday Jean-Luc Melenchon taraftarları sonuçları protesto ederken maskeli Le Pen taraftarlarının saldırısına uğradı.

Son dakika... Fransanın yeni lideri Macrona tebrik mesajı yağdı İran...

Ülkeyi birleştirme sözü verdi

Fransa'nın yeni lideri Macron, 14 Mayıs'ta cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturacak.

Emmanuel Macron, zafer konuşmasında ülkeyi yeniden birleştirme sözü verdi. Yeni lider, "Bütün gücümle bizi zayıflatan ve yıpratan bölünmüşlük duygusuyla mücadele edeceğim. Bu geceden itibaren ve önümüzdeki 5 yıl boyunca Fransa’yı sevelim. Sizin adınıza bu ülkeye tevazu, özveri ve kararlılıkla hizmet edeceğim. Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın Fransa" dedi.