Gündem Son dakika: Terör örgütü eski elebaşı Salih Müslim yakalandı, Türkiye iade için harekete geçti

Son dakika: Terör örgütü eski elebaşı Salih Müslim yakalandı, Türkiye iade için harekete geçti

25.02.2018 - 11:25 | Son Güncellenme:

Terör örgütü PYD/PKK’nın kırmızı bültenle aranan eski eş başkanı Salih Müslim, Çekya’nın başkenti Prag’da yakalandı. Diplomatik kaynaklar Müslim'in Türkiye'nin talebi üzerine Çek güvenlik güçleri, 02.35'te yakalandığını duyurdu. Adalet Bakanlığınca, Müslüm'ün Çekya'dan iadesine ilişkin çalışma başlatıldığı bildirildi.Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ "Beklentimiz Türkiye'ye iade edilmesi. Süreç başladı"dedi.

Son dakika: Terör örgütü eski elebaşı Salih Müslim yakalandı, Türkiye iade için harekete geçti

Türkiye tarafından kırmızı bülten talebi ile aranan terör örgütü PYD/PKK'nın eski eş başkanı Salih Müslim'in, Çekya'nın başkenti Prag'da Türkiye'nin uyarısı üserine saat 02.35'te yakalandı. Çekya İnterpol Birimi, Müslim'in 24 Şubat'ta Prag'da Türkiye'nin talebi ve ilettiği yakalama emirlerine istinaden gözaltına alındığını Türk makamlarına bildirdi.Çekya makamları, Müslim'in çıkarılacağı mahkeme tarafından tutuklanıp tutuklanmayacağına karar verileceğini, bu kararın da Türk tarafına ivedilikle iletileceğini kaydetti. Aynı makamlar Türkiye'den, Müslim'in iadesi için gerekli evrakın kendilerine ivedilikle iletilmesini istedi.

Haberin Devamı

ADALET BAKANLIĞI DEVREYE GİRDİ

Diplomatik kaynaklar Müslim'in Türkiye'nin talebi üzerine yakalandığını belirtti. İade talebi kısa sürede iletilecek. Emniyet yetkilileri, Müslim'in iadesine yönelik idari işlemlerin başlatılabilmesi için Adalet Bakanlığı ile de irtibata geçti. AdaletBakanlığı, Çekya'nın başkenti Prag'da yakalanan terör örgütü PYD'nin eski eş başkanı Salih Müslim'in Türkiye'ye iade edilmesi için çalışma başlatıldığını açıkladı.Adalet Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye tarafından kırmızı bültenle aranan ve Çekya'nın başkenti Prag'da yakalanan terör örgütü PKK/KCK'nın Suriye uzantısı, PYD'nin eski eş başkanı, KCK yürütme konseyi üyesi Salih Müslim'in iadesine yönelik çalışma başlatıldığı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Salih Müslüm hakkında 13 Mart 2016 tarihinde Ankara Güvenpark'ta meydana gelen terör saldırısı nedeniyle Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak', 'Nitelikli olarak kasten adam öldürmek', 'Nitelikli olarak kasten adam öldürmeye teşebbüs', 'Mala zarar verme', 'Kamu malına zarar verme', 'Tehlikeli maddeleri nakletmek' suçlarından kamu davası açılmıştır. Aynı mahkeme tarafından şüpheli Salih Müslüm hakkında 28 Mart 2017 tarihinde yakalama kararı çıkartılmıştır. Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin yakalama emrine istinaden şahsın ülkemize iadesi amacıyla uluslararası seviyede arattırılmasını sağlamak amacıyla kırmızı bülten talep edilmiştir. Söz konusu şahsın, Çekya'da bulunduğunun belirlenmesi üzerine harekete geçilmiş, gerekli temasların sağlanması üzerine şahsın ülkemize iadesi amacıyla yakalanması ve tutuklanması talep edilmiştir. Çekya'nın başkenti Prag'da gözaltına alınan şahsın, Türkiye'ye iadesine yönelik de çalışmalar başlatılmıştır. Söz konusu şahsın geçici tutuklanmasının ardından Çekya'nın da taraf olduğu 'Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi'nin hükümleri uyarınca Müslüm hakkında iade talepnamesi gönderilecektir."

Haberin Devamı

4 DOSYASI VAR

Müslim geçtiğimiz günlerde Belçika'nın başkenti Brüksel'de ortaya çıkmıştı. İki gün önce de Çekya'da toplantı yaptığı belirlenmişti. Ankara konuyla ilgili olarak teyakkuz halinde. Temaslar ve girişimler devam ediyor. Türkiye ile Çekya arasında doğrudan bir suçluların iadesi anlaşması bulunmuyor ancak iki ülke Avrupa'nın söz konusu anlaşmasına taraf. İade talebini Türkiye'nin Çekya'ya iletmesi bekleniyor. Terör örgütü PYD/PKK'nın eski eş başkanı Müslim, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinin kararına istinaden, "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma", "nitelikli kasten öldürme", "kasten öldürmeye teşebbüs", "kamu malına zarar verme", "mala zarar verme" ve "tehlikeli maddeleri nakletme" suçlarından aranıyordu.

Haberin Devamı

Son dakika: Terör örgütü eski elebaşı Salih Müslim yakalandı, Türkiye iade için harekete geçti

4 MİLYON LİRA ÖDÜL KONMUŞTU

İçişleri Bakanlığı'nın terör suçlarından arananların yer aldığı kırmızı listeye 44, mavi listeye 26, yeşil listeye 34, turuncu listeye 37, gri listeye 89 yeni isim eklenmiş ve 4 milyon TL ödüllü kırmızı listeye eklenenler arasında terör örgütü PYD’nin eski lideri Salih Müslim de yer almıştı. Terör örgütü PYD/PKK elebaşlarından Salih Müslim'in, Afrin'deki terör hedeflerine yönelik başlatılan Zeytin Dalı harekatını karalamak için sosyal medyadan "Sivil katliamı yapılıyor" iddiasıyla Esad rejiminin Doğu Guta'da vurduğu çocukların fotoğrafını paylaştığı ortaya çıkmıştı.13 Şubat'ta Müslim için kırmızı bülten çıkarılmıştı.

Haberin Devamı