Dünya Son dakika: St. Petersburg'da saldırganın ceset parçaları bulundu! Kurbanların hikayeleri...

Son dakika: St. Petersburg'da saldırganın ceset parçaları bulundu! Kurbanların hikayeleri...

04.04.2017 - 08:20 | Son Güncellenme:

Rusya, metroda 14 insanı öldüren saldırıyı bir canlı bombanın gerçekleştirdiğini açıkladı. Yetkililer, saldırgana ait olduğu belirtilen ceset parçalarının bulunduğunu bildiriyor. Metroyu cehenneme çeviren bombayı yerleştiren erkek şüpheli, Kırgızistan vatandaşı çıktı. 1995 doğumlu saldırganın ismi Ekbercan Celilov. Saldırganın en net fotoğrafı da yayınlandı. Saldırganın eski bir iş arkadaşı, Celilov için "İbadet eden biri bile değildi" dedi. Rusya bugün bir kez daha alarma geçti, isimsiz bomba ihbarları patlamanın gerçekleştiği Sennaya Meydanı istasyonunu kapatılmasına neden oldu. Saldırıda hayatını kaybeden insanlara ilişkin ayrıntılar da ortaya çıkıyor. Kanlı terör eylemi sırasında kızıyla metroda olan Irina Medyantsev isimli bir kadın, kızı Yelena'nın üzerine kendini siper ederek hayatını kurtardı.

Son dakika: St. Petersburgda saldırganın ceset parçaları bulundu Kurbanların hikayeleri...

Rusya'nın en büyük ikinci kenti St. Petersburg'da 14 can kaybına yol açan terör saldırısının ardından bugün peş peşe son dakika haberleri geliyor. Rus yetkililer, saldırıyı bir canlı bombanın yaptığını açıkladı.

Haberin Devamı

Dün gerçekleşen saldırıdan delil toplayan olay yeri inceleme ekipleri, saldırgana ait olduğu tahmin edilen ceset parçaları bulunduğunu açıkladı. Trenin üçüncü vagonunda bulunan ceset parçalarının kime ait olduğu henüz açıklanmadı.

Saldırganlardan birinin ismi açıklandı. Kırgızistan gizli servisi, 1995 doğumlu Ekbercan Celilov'un saldırıyı düzenlediğini duyurdu. Saldırganın en net fotoğrafı da yayınlandı. Sabah saatlerindeki haberlerde Celilov'un Kazakistan doğumlu olduğu belirtilmişti ancak kısa süre sonra resmi açıklama geldi.

Son dakika: St. Petersburgda saldırganın ceset parçaları bulundu Kurbanların hikayeleri...

Saldırganın eski arkadaşı: Dini bir hayat tarzı yoktu

Saldırgan Ekbercan Celşlov'un 2013 yılında birlikte çalıştığı eski iş arkadaşı Ali Matkarimov Celilov'un eskiden suşi yaptığını ve dini bir hayat tarzı benimsemediğini söyledi. Matkarimov, Celilov için "ibadet eden biri dile değildi" dedi.

Haberin Devamı

Son dakika: St. Petersburgda saldırganın ceset parçaları bulundu Kurbanların hikayeleri...

Kızı için hayatını feda etti

Rusya’daki kanlı terör saldırısında hayatını kaybeden insanlara ilişkin ayrıntılar ortaya çıkıyor. Rusya’nın bugün konuştuğu olaylardan biri saldırı sırasında kızıyla birlikte metroda olan 50 yaşındaki Irina Medyantsev’in hayatını kızı için feda etmesi…

Medyantsev patlama anında kızının üzerine kendini koruma kalkanı yaparak hayatını kurtardı. Annenin cesur hareketi 29 yaşındaki Yelena’yı kurtardı. Genç kız korkunç olay sonrası hastaneye kaldırıldı. Yelena’nın tedavisi halen devam ediyor. Ancak anne Irina Medyantsev metrodaki saldırıda hayatını kaybetti.

Son dakika: St. Petersburgda saldırganın ceset parçaları bulundu Kurbanların hikayeleri...

Yaralılardan biri Azerbaycanlı

Saldırıda yaralananlardan biri ise Azerbaycanlı Dilbara Alieva… 20 yaşındaki Aliyeva’nın parça tesirli bomba sebebiyle ölümcül yaralar aldığı ve hayati tehlikesinin sürdüğü belirtiliyor.

Saldırıda hayatı kaybeden en yaşlı ve en genç kişilerin 71 yaşındaki Yury Nalimov ile henüz 18 yaşında olan Kseniya Milyukova olduğu ifade ediliyor.

Aynı zamanda saldırı sonrası büyükannesi ile şehir turuna çıkan 15 yaşındaki Alexandra Zyavlitskay’ın ağır yaralı bir halde bulunduğu belirtiliyor.

Metroya yine bomba ihbarı

St. Petersburg'da bugün bir kez daha alarm verildi. İsimsiz bomba ihbarları gelince saldırının gerçekleştiği Sennaya Meydanı metro istasyonu kapatıldı. İstasyonda arama yapılıd ve yaklaşık iki saat sonra yeniden kullanıma açıldı.

Haberin Devamı

Olağan şüpheli IŞİD

Saldırıyı henüz üstlenen yok ancak olağan şüpheli terör örgütü IŞİD. IŞİD, Moskova yönetiminin Suriye'deki operasyonları nedeniyle üyelerine Rusya'ya saldırmaları çağrısında bulunmuştu. Ayrıca, örgütün iki hafta önce bastırdığı bir afişte 'Rusya'yı yakacağız' ifadeleri yer almıştı.

Son dakika: St. Petersburgda saldırganın ceset parçaları bulundu Kurbanların hikayeleri...

Kırmızı gül bıraktı

Resmen 'terör' saldırısı olduğu açıklanan olayın ardından Rusya lideri Vladimir Putin tüm güçleriyle saldırıyı aydınlatacaklarını söylemişti. Akşam saatlerinde saldırının gerçekleştiği metro istasyonuna çiçek bırakan Putin, her ihtimalin araştırıldığını söyledi.

Erdoğan'dan taziye mesajı

Başta Türkiye birçok ülkeden taziye ve başsağlığı mesajları alan Putin'i akşam arayanların arasında ABD Başkanı Donald Trump da vardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, bugün Rusya lideri Putin'e başsağlığı mesajı gönderdi. Mesajda şu ifadeler yer aldı:

Haberin Devamı

"Bu hain terör saldırısı karşısında Türkiye'nin Rusya'nın yanında olduğunu, yıllardır terörle mücadele eden ülkemizin acınızı en iyi şekilde anladığını belirtmek isterim. Bu korkunç saldırıyı kınıyoruz. Zat-ı Devletlerinin şahsında, hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınları ile dost Rusya halkına en samimi taziyelerimi iletiyor, yaralılara acil şifalar temenni ediyorum."

Şarapnel parçaları bulundu

St. Petersburg kentindeki Sennaya Meydanı ve Teknoloji Enstitüsü metro durakları arasında vagona çanta içinde yerleştirilen bomba patlamıştı. Metroyu cehenneme çeviren saldırıda 14 kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 50 yaralı ise hastanelere taşınmıştı. Metroda bulunan 1200 kişi de kısa sürede tahliye edildi.



Metroda bulunan bir başka bomba ise, etkisiz hale getirilmişti. Rus istihbarat servisi FSB, etkisiz hale getirilen el yapımı bombanın parça tesirli olduğunu doğruladı. Açıklamada, "El yapımı bombada şarapnel parçaları bulundu" denildi.

Son dakika: St. Petersburgda saldırganın ceset parçaları bulundu Kurbanların hikayeleri...

En büyük dayanışma Tel Aviv'den

Haberin Devamı

St. Petersburg'la en büyük dayanışma mesajı Avrupa'dan değil, İsrail'den geldi. Tel Aviv Belediyesi, belediye binasını Rusya bayrağının renklerine boyadı.

Bugüne kadar birçok kez sembolik binalarını terör saldırısına hedef olan ülkelerin bayraklarına boyayan Avrupa başkentlerinden St. Petersburg için benzer bir adım gelmedi. Sosyal medya kullanıcıları, Avrupa ülkelerini yoğun şekilde eleştirdi.

Üç günlük yas

Üç günlük yas ilan edilen ülkede, birçok kentte saldırıda yaşamını yitirenler anılıyor. Birçok Moskovalı, Kremlin Sarayı'nın duvarına çiçekler bıraktı. Öte yandan, uluslararası ajansların geçtiği fotoğraflarda, Kızıl Meydan'da polis ekiplerinin çanta kontrolü yaptığı görülüyor.

Son dakika: St. Petersburgda saldırganın ceset parçaları bulundu Kurbanların hikayeleri...

'Arkama dönüp baktım, çok sayıda insan yerde yatıyordu'

Patlama sırasında metroda olanlar, yaşadıklarını uzun süre unutamayacağa benziyor. Natalya Kirillova, "Arkama dönüp baktığımda çok sayıda kişinin yerde yattığını gördüm. Ölü bedenler vardı. Korkunçtu. Alanı terkettiğimizde kanlar içinde çok sayıda kişiyi çıkardıklarını gördüm. Bir kadın vardı, bütün yüzü ve burnu çok derin yaralanmıştı" cümleleriyle tanık olduklarını anlattı.