Gündem Son dalga istihbaratçı polisleri vurdu

Son dalga istihbaratçı polisleri vurdu

22.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yasadışı dinleme yaptıkları iddiasıyla aralarında eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak ve MİT’te görevli eski bir polisin de bulunduğu 17 istihbaratçı polis gözaltına alındı...

Son dalga istihbaratçı polisleri vurdu



Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, 2013’te İstihbarat Daire Başkanlığı’nda (İDB) yasadışı dinlemeler yapıldığı iddiasıyla başlattığı soruşturmada, eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak, eski Ankara Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi’nden sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Lokman Kırcılı ile MİT’te görevli eski bir polisin de aralarında olduğu 17 istihbaratçı polis gözaltına alındı.
17 ve 25 Aralık operasyonlarının ardından İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu müfettişlerinin Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı’nda (İDB) gerçekleştirdiği aramalarda aralarında siyasetçi ve yazarların da bulunduğu çok sayıda kişinin telefonlarının çeşitli suç örgütleriyle bağlantılı şekilde dinlendiği ortaya çıkarıldı.
Dinlenenlerin suç duyuruları üzerine ilk soruşturmayı, memur suçları savcısı Alper Türközmen başlattı. Dosya daha sonra Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu’na gönderdi. Ankara Cumhuriyet Savcısı Tekin Küçük, “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, siyasal veya askeri amaçla casusluk yapmak, kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek, özel hayatın gizliliğini ihlal etmek ve resmi belgede sahtecilik” suçlarından soruşturma başlattı.
‘MİT görevlisi de var
Toplam 24 mağdur ve 37 şüphelinin bulunduğu anlaşılan soruşturmada dün düğmeye basan Savcı Küçük, aralarında dönemin İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak ve Terörle Mücadele’den sorumlu eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Lokman Kırcılı’nın da bulunduğu 17 kişinin gözaltına alınmasına karar verdi. Gözaltı listesinde Hasan Ali Okan, Sadettin Akgüç, Mehmet Erdil, Mehmet Selahattin Dinçer, Tamer Bülent Demirel, Ali Aslantaş, Uğur Eski, Serkan Şahan, Emre Baykal, Engin Eraslan, Serahsi Şen, Seyit Gölcük, Muhammet Yılmaz ve Mustafa Sakin’in yer aldığı öğrenildi.
Çeşitli rütbe ve sınıflarda istihbarat görevlisi olan polislerden 14’ünün Ankara’da, diğerlerinin ise Siirt, Ağrı ve İzmir’de bulundukları kaydedildi. Gözaltı listesinde, halen MİT’de görev yapan Hüseyin Ö.’nün de bulunduğu öğrenildi. Hüseyin Ö.’nün suç tarihinde polis olması nedeniyle hakkında Başbakanlık’tan soruşturma izni alınmadığı kaydedildi. Hüseyin Ö.’nün gözaltı işlemini de MİT’in gerçekleştirdiği bildirildi. Soruşturmada, 22 Temmuz’da İstanbul’da yapılan operasyonda tutuklanan eski İstihbarat Şube Müdürü Erol Demirhan’ın da şüpheliler arasında yer aldığı, ancak başka bir suçtan tutuklu olması nedeniyle ifadesinin daha sonra alınacağı öğrenildi. Demirhan, MİT Müsteşarı Fidan ve yardımcıları hakkında gözaltı kararı çıkarılmasıyla başlayan ve kamuoyunda, “MİT krizi” olarak bilinen 7 Şubat’taki operasyonu yürüten isim olarak biliniyor. Demirhan, olaydan sonra Ankara’ya çekilmişti. Püpheliler, ifadeleri alınmak üzere Ankara Emniyet’ine götürüldü.

Haberin Devamı

Çözüm sürecini sabote suçlaması

Dinlemelere ilişkin mahkeme kararlarına göre aynı zamanda sosyolog da olan gazeteci Nuray Mert ve eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş’in, “PKK’lı olduğu bilinen kişilerle irtibatlı oldukları, örgüt adına faaliyetlerde ve eylemlerde bulundukları” gerekçesiyle dinlendiği saptandı. Savcı Tekin’in şüphelileri, “Kürt sorununa karşı çözüm sürecini sabote etmek, Kürt-Türk çatışması çıkarmak” amacıyla dinleme yapmakla suçladığı anlaşıldı. Savcı Tekin Küçük’ün, şüphelileri MHP’lilerin telefonlarını da aynı amaçla dinlemekle suçladığı öğrenildi.