Gündem Soruşturmada ‘17 Aralık’ damgası

Soruşturmada ‘17 Aralık’ damgası

23.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Operasyonda 17 Aralık sonrası kritik öneme sahip. Soruşturma savcısı İrfan Fidan 25 Aralık’tan sonra atanmıştı. Gözaltı kararını alan hakim de Halkbank Genel Müdür Süleyman Aslan’ı tahliye etmişti.

Soruşturmada ‘17 Aralık’ damgası

Aralarında eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Fuat Yılmazer ile eski TEM Şube müdürleri Ömer Köse ve Yurt Atayün’ün de bulunduğu 115 polisin gözaltına alındığı soruşturmayı yürüten savcılardan İrfan Fidan, 17 Aralık operasyonundan sonra atanan savcılardan biri; arama yakalama kararını veren hâkim Hulusi Pur ise 17 Aralık soruşturması kapsamında tutuklanan eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın da aralarında bulunduğu 6 kişinin tahliyesine karar vermişti.
Soruşturma İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Orhan Kapıcı nezaretinde Cumhuriyet savcıları İrfan Fidan ve Okan Özsoy tarafından yürütülüyor. Fidan operasyonun “casusluk”, Özsoy ise “yasadışı dinleme” iddialarıyla ilgili bölümü yürütüyor.
Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla kurulan Terörle Mücadele Kanunu 10. madde ile yetkili savcılıkta görevlendirilen savcı İrfan Fidan, TMK mahkemelerinin kaldırılmasıyla da Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nda görevlendirildi. 25 Aralık soruşturmasını başlatan savcı Muammer Akkaş’ın görevden alınmasının ardından bu dosyada görevlendirilen 3 savcıdan biri olan Fidan, soruşturma kapsamında müştekilerin ifadelerini almıştı. Öte yandan Fidan yine Muammer Akkaş’tan alınan Selam örgütü soruşturmasını da yürütmüş ve soruşturma kapsamında dinlenen şüphelilerin ifadesi almış ve takipsizlik kararı vermişti. Daha sonra müştekilerin şikâyetleri doğrultusunda dinleme yapan polisler hakkında da soruşturma açan Fidan şikâyetlere ilişkin 3 ayrı soruşturma başlatmıştı. Fidan’a şikâyet dilekçesi sunanlar arasında 17 Aralık soruşturması kapsamında tutuklanan Reza Zarrab ve KCK davası avukatları da bulunuyordu.
Daha önce Eyüp Adliyesi’nde de görev yapan Savcı Okan Özsoy da Zaman gazetesi yazarlarının yasadışı dinlemelerine ilişkin soruşturama yürütmüş ve dosyaya takipsizlik kararı vermişti. Özsoy, Zaman Gazetesi tarafından yanlı davrandığı iddiasıyla HSYK’ya şikâyet edilmişti.
Aslan’ı tahliye etmişti
115 kişi hakkındaki arama, yakalama ve el koyma kararını yeni kurulan Sulh Ceza Hâkimliği verdi. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), her türlü tutuklama, arama ve el koyma kararı ile bu kararlara itirazları karara bağlayacak olan Sulh Ceza hâkimlerini 16 Temmuz tarihinde atadı. Atanan bu hâkimlerin arasında yer alan 2. Sulh Ceza Hâkimi Hulusi Pur, önceki gece başlatılan operasyonun arama, yakalama ve el koyma kararlarını imza attı. Pur, aynı zamanda 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın da aralarında bulunduğu 6 kişinin tahliyesine karar vermişti.