Gündem Sözlü’den Adana’ya çifte müjde!

Sözlü’den Adana’ya çifte müjde!

11.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, kentin sırtında kambur olan metro borcundan kurtulması için MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den söz aldıklarını, Yedi Göze Barajı’ndan  ilçelere kaliteli içme suyu sağlayacak dev projenin ihale aşamasına geldiğini müjdeledi.

Sözlü’den Adana’ya çifte müjde

Adana’nın yerel yönetiminde 30 Mart 2014 tarihi bir milat oldu. Hüseyin Sözlü, hemşehrilerinin desteğiyle seçimleri kazanıp, Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine başlarken, ‘Bütünşehir’ yasası da (6360 Sayılı Büyük Şehir Belediye Kanunu) eş zamanlı yürürlüğe girmiş oldu. Daha önce 5 merkez ilçeden sorumlu olan, bin 700 kilometre kareyi kapsayan alanda çalışan Büyükşehir Belediyesi, 30 Mart 2014’ten itibaren Adana’nın 15 ilçesinin tamamında hizmet üretmeye başladı. Bir başka ifadeyle, Toroslardan Akdeniz’e kadar uzanan 14 bin kilometrekarelik alan Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet bölgesi oldu. Sorumluluk bölgesi 7 kat, yol ağı 3 kat artan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı MHP’li Hüseyin Sözlü, 4 yıllık hizmet maratonunda kentin geleceğine yön veren hizmetlerini ve imzası bulunan projelerini Milliyet’e değerlendirirken, hemşehrilerinin yüzünü güldürecek yeni gelişmelerin de müjdesini verdi.

Haberin Devamı

Adana borç yükünden kurtuluyor

- Moralinizin yüksek olduğunu hissettiriyorsunuz. Bu pozitif enerjinizin kaynağı nedir?

Dış kaynaklı krediyle 533 milyon dolara mal olan, ancak projenin yarısı tamamlanabilen Adana Metrosu’nun (Hafif Raylı Sistem), borç yükünden Adana’yı kurtarmak için MHP Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli devreye girdi. Çünkü her ay belediyemizin İller Bankası gelirlerinden 20 milyon TL kısmı metro borcundan dolayı kaynağından kesiliyor. Liderimiz Devlet Bahçeli beyin metronun yatırım ağının tamamlanması ve diğer illerde olduğu gibi Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hükümet projesi olarak uygulanması noktasında bize destek sözü oldu. Bu konuda moralimizi çok yükselten Sayın Bahçeli’ye müteşekkiriz. Sayın Başbakan da bu konuda olumlu katkı koyacağı kanaatini bildirmiş. İnşallah Adana’nın toplu ulaşımını metro ile yeni alacağımız modern otobüslerle kombine ettiğimiz zaman büyük bir sorunu çözmüş olacağız. Bu sağlanırsa halkın ortak kullanım alanı olan yerleşimlere, üniversitelere, hastanelere metro ile ulaşım sağlanmış olacak.

Haberin Devamı

Devlet Bahçeli Köprüsü’nden geçiş bedava

Sözlü’den Adana’ya çifte müjde

- Devlet Bahçeli Köprüsü ne zaman hizmete girecek?

Adana’nın itibar abidesi olarak yükselen Devlet Bahçeli Köprüsü, projelerimizde ilk sırada yer alıyor. Seyhan Barajı’nın hemen güneyinde inşaatı yüzde 60 seviyesinde tamamlanan Devlet Bahçeli Köprüsü, Adana’nın kent içi ulaşımında 50-60 yıllık rahatlama getirecek. 2 bin 450 metre uzunluğunda 40 metre genişliğindeki Devlet Bahçeli Köprüsü’nden günlük ortalama 100 bin aracın geçeceğini öngörüyoruz. Türkiye’nin en büyük köprülerinden biri olacak. Adanalılar köprümüzden ücretsiz yararlanacak. Ekim ayının sonuna doğru köprümüzü hizmete açmış olacağız inşallah.


100 yıllık içme suyu ihtiyacına çözüm

Sözlü’den Adana’ya çifte müjde

- Yedigöze Barajı’nda gerçekleştirilecek içme suyu projesi ne aşamada?

Bizler, vatanını yürekten seven, al bayrağına gönülden bağlı hemşehrilerimizin hizmetkarıyız. 50 yıl sonraki nesillerin de alkışlayacağı hizmetleri üretmenin gayretindeyiz. Son olarak Aladağ ve İmamoğlu ilçelerimizin sınırları içinde Seyhan Nehri üzerinde kurulan Yedigöze Barajı’ndan (Sanibey HES) 4 ilçemize içme suyu sağlayacak projemiz ihale aşamasına geldi. Bu büyük hizmetimiz de Adana’nın geleceğine yön verecek yatırımlardan olacak. Yedigöze Barajı’nda tutulan su ile yaklaşık 22 bin hektar tarım arazisini sulu tarıma açma çalışmaları devam ederken, ASKİ olarak İmamoğlu, Kozan, Ceyhan ve Yumurtalık ilçelerimizi kaliteli içme suyuna kavuşturmuş olacağız. Çatalan Barajı’ndan merkez ilçelerimize sağladığımız içme suyunda olduğu gibi Yedigöze Barajı’nda da arıtma tesisleri kurup, şebekeleri tesis ederek, şehrimizin 100 yıllık içme suyu ihtiyacına çözüm sağlamış olacağız.

Haberin Devamı

Adana halk ekmek Türkiye’nin en ucuzu

Sözlü’den Adana’ya çifte müjde

- Adana Türkiye’nin en ucuz ekmeği unvanına sahip. Dar gelirli vatandaşlardan aldığınız geri dönüşler nasıl?

En son teknolojiye sahip, modern ekmek fabrikalarımızda kalite ve hijyen standartlarına uygun olarak ekmek üretimini kesintisiz sürdürüyoruz. 250 gramlık Adana halk ekmek, 60 kuruşluk fiyatıyla Türkiye’nin en ucuz ekmeği unvanını sürdürüyor. İl genelindeki 230 noktada dar gelirli vatandaşların temel gıda ihtiyacını karşılıyoruz. Fırın ekmeğinin 1 liralık fiyatı dikkate alındığında günlük ortalama 5 halk ekmeği alan bir aile, yılda 730 lira tasarruf sağlıyor.

Haberin Devamı

Mezarlık hizmetleri memnun edici

Sözlü’den Adana’ya çifte müjde


- Vatandaşların zor gününde yanında oluyorsunuz. Bu zor günlerde ne gibi hizmetler gerçekleştiriyorsunuz?

Büyükşehir Belediyesi, 4 yıl önce sadece merkez ilçelerdeki mezarlıklardan sorumlu iken şimdi tüm ilçelerde bin 800 mezarlık ve cenaze hizmeti veriyoruz. Hemşehrilerimizin zor gününde acılarına paylaşmak, onları biraz olsun rahat ettirmek için gayret gösteriyoruz. Morg, gasilhane, defin, bakım, onarım, temizlik hizmetlerinin yanı sıra il dışında toprağa verilecek cenazelerin naklini özel donanımlı cenaze araçları ve uçakla ücretsiz olarak sağlıyoruz. Türkiye’nin 42 iline cenazeleri uçakla gönderiyoruz. Taziye ekiplerimiz vefat eden vatandaşlarımızın evine giderek Kur’an-ı Kerim okuyor. Bu ziyaretlerde lokum, bisküvi ve gülsuyu ikramında bulunuyorlar.

Haberin Devamı


Kültür ve sanatın buluşma adresi

Sözlü’den Adana’ya çifte müjde

- Adana’da gerçekleştirilen kültür- sanat faaliyetlerinden biraz bahseder misiniz?

Belediyemizin organize ettiği tiyatro oyunları, konserler, festivaller ve şenliklerle hemşehrilerimizi kültür ve sanatla buluşturuyoruz. Adana Şehir Tiyatromuz, 4 yılda 210 bin seyirciye tiyatro izleme keyfi yaşattı. Türkiye’nin dört bir yanından tiyatro topluluklarını misafir ediyoruz. Kentimizde temsiller veriyor. Görev süremizde 19 festival, 45 etkinlik, 56 konferans, 108 sergi organizasyonunu gerçekleştirdik, 12 kütüphane ve 3 kültür merkezi Adana’ya kazandırdık. Gençlerimize 9 dalda ücretsiz sanat eğitimi fırsatı sunduk.


Adana her mevsim rengarenk

Sözlü’den Adana’ya çifte müjde

- Adana hir geçen gün daha da yeşilleniyor. Belediyenin bu konuda gerçekleştindiği çalışmalar neler?

Adana’nın daha yeşil bir kent olması için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Bugüne kadar kentimize 1 milyon 687 bin metrekare yeni yeşil alan kazandırdık. Belediyemiz sorumluluğundaki 14 milyon metrekare yeşil alanda hizmet üretiyoruz. 13 milyon çiçek ve 430 bin fidanı toprakla buluşturduk. Her yıl 1 milyon 200 milyon ton katı atığı bertaraf ediyoruz. 9 ilçede çöp aktarma istasyonları kurarak çevre kirliliğine meydan vermiyoruz.

Sahil yolu cazibe merkezine dönüştü

Sözlü’den Adana’ya çifte müjde

- Sahil yolunda gerçekleştirdiğiniz çalışmalardan biraz bahsedermisiniz?

Hemşehrilerimizin ortak kullanım alanı olan Adnan Menderes Bulvarı’nı işgallerden arındırdık. Ödüllü bir projeden yararlanarak Sahil Düzenleme ve Kültür Aksı Projemizi hayata geçirdik. Çağdaş kentlerdeki sahil yollarında olduğu gibi mevcut bulvarın bir şeridini kapatıp, kazandığımız alana bisiklet ve koşu yolları yaptık. Geniş kaldırımlar, peyzaj düzenlemeleriyle sahil yolumuz Adana’ya çok yakıştı. Konser, festival gibi kültürel etkinliklerimizin bir bölümünü yapabileceğimiz bir cazibe merkezine dönüştü.


Gençlerimiz geleceğimiz

Sözlü’den Adana’ya çifte müjde

- Gençler için yaptığınız eğitim ve spor hizmetleri neler?

Ülkemizin yarınlarını emanet edeceğimiz çocuklarımız, gençlerimiz için eğitim ve spor hizmetlerine öncelik veriyoruz. 12 ilçemizde 15 gençlik eğitim merkezinde 13 bin öğrencimiz lise ve üniversite sınavlarına ücretsiz kurslarla hazırlanıyor. Gençlerimizi terörden ve uyuşturucudan korumanın yolunun spordan geçtiğine inanıyoruz. Başarılı sporcuların Adana’dan yetişmesi için hiçbir fedakarlıktan kaçınmıyoruz. Futboldan güreşe, judodan atletizme, yüzmeden basketbola her branşta sporu destekliyoruz. 2014 yılından beri 97 bin gencimize 6 branşta ücretsiz spor eğitimi verdik. Uluslararası standartlara sahip ASKİ Atatürk Spor Salonu başta olmak üzere 8 yeni spor tesisi kazandırdık. Amatör spor kulüplerimize 17 milyon TL’lik malzeme ve nakdi desteğimiz oldu.


Kırsalda çığır açan projeler

Sözlü’den Adana’ya çifte müjde

- Kırsal kalkınma projelerinin çiftçilere ne gibi yararları oluyor?

Ziraat mühendisiyim, çiftçi bir ailenin mensubuyum. Geçimini tarımdan, hayvancılıktan sağlayan hemşehrilerimizin sıkıntılarını çok iyi biliyorum. Çiftçimizin alın terinin emeğinin daha çok değer bulması için kırsal kalkınma projelerimiz büyük önem taşıyor. Belediyemiz kaynaklarıyla kırsal kesimdeki hemşehrilerimize kiraz, ceviz, elma fidanı, aşı, zirai ilaç, organik arı kovanı, damızlık koç, güneş paneli, domates ve çilek fidesi, doğal yumurta, kesme çiçekçilik ve güney sığırı ırkına yem desteklemesi projelerimizi hayata geçirdik. Nar ve üzüm yetiştiriciliğinin gelişmesi için de yeni çalışmalarımız var.


Hayata dokunan hizmetler

Sözlü’den Adana’ya çifte müjde


- Adana’da gerçekleştirilen sağlık hizmetleri hakkında biraz bilgi verir misiniz?

İnsan merkezli sosyal belediyecilik anlayışımızın gereği olarak yaşlı, hasta ve engelli vatandaşlarımıza evde bakım ve evde sağlık hizmetleri veriyoruz. Personelimiz ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızı ziyaret edip, kişisel bakım, ağız sağlığı bakımı, saç ve sakal tıraşı, tırnak bakımlarını yapıyor. Dezavantajlı vatandaşlarımızın yaşama sevincini artırmak için mesai yapan personelimiz, tekerlekli sandalye ve akülü araba taleplerini de karşılıyor. Ücretsiz sağlık hizmetleri kapsamında meme kanserinde erken teşhiste önemli rol oynayan Gezici Dijital Mamografi Cihazı, kırsaldaki yerleşimlerde çalışıyor.