Gündem Spor yapanlarda başarı artıyor

Spor yapanlarda başarı artıyor

08.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sigarayı bırakmayı isteyen pek çok kişi kilo alacağı endişesiyle bu kararından vazgeçiyor. Kilo alımını önlemek düzenli egzersiz programı, ara öğünler ve kafeini sınırlandırmakla mümkün

Spor yapanlarda başarı artıyor

Nikotin, metabolizmanın hızlanmasında etkili bir madde olduğundan sigarayı bırakan kişiler genelde kilo alıyor. Günde bir paket sigara içmekle ortalama 250 kalori enerji harcanıyor. Çoğu insan kilo alma endişesinden dolayı sigarayı bırakmayı erteliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Gülünay, sigarayı hayatından çıkarmak isteyenlere, önemli tavsiyelerde bulundu.

Haberin Devamı

İşte Gülünay’ın tavsiyeleri:

Araştırmalar, sigarayı bıraktıktan sonraki ilk aylarda kiloda artış olabileceğini gösteriyor. Bunun nedeni ise nikotinin vücudumuzdan uzaklaşması sebebiyle metabolik hızda bir miktar azalma yaşanıyor olması. Bu süreçte bir egzersiz programına başlamak kilo almanızı engeller. Araştırmalar, spor yapan bireylerin sigarayı bırakma başarısının iki kat fazla olduğunu gösteriyor.

Ara öğünler yapın

Sigaranın bırakılmasıyla kan şekeri dengesi bozuklukları yaşanabilir. Bu yüzden ara ve ana öğünler yaparak düzenli beslenebilir, kilo kontrolü sağlayabilirsiniz.

Kilo artışındaki diğer bir sebep ise alışkanlık haline gelen sigara içme davranışının yerine (el alışkanlığı) bireyin atıştırmalık besinleri koymasıdır. Bu durumu sakız çiğneyerek veya çok düşük kalorili olan yeşil sebzeleri tüketerek önlemek mümkün.

Haberin Devamı

Kafeini sınırlandırın

Kafeinli içecekler sigara içme duygusu uyandırabilir. Bu nedenle kahve, çay tüketiminizi de sınırlandırmanız ve bol su tüketmenizde fayda var.

Sigara içen kişinin tat duyuları daha çok lezzet almaya başlayacağından iştah artar. Yemek sonrası sigara içilemeyeceğinden sonlanma işlemi olarak diş fırçalamak veya naneli sakız kullanmak iyi bir tercihtir.

Tokluk hissini yaratmak adına vitamin ve mineral bakımından zengin sebzelere beslenmenizde yer verin.

Araştırmalarda sigara içen bireylerde toplam kolesterol ve LDL kolesterolün (kötü kolesterol) yükselme eğiliminde olduğu görüldü. Dengeyi sağlamak adına; süt ve ürünlerini az yağlı tercih etmeniz, kırmızı ve beyaz etleri kızartma yağsız pişirmeniz gerekir.