Trabzon SPORCULARA YENİ SEZON ÖNCESİ UZMANLARDAN SAKATLIK UYARISI

SPORCULARA YENİ SEZON ÖNCESİ UZMANLARDAN SAKATLIK UYARISI

03.07.2015 - 10:15 | Son Güncellenme:

.

SPORCULARA YENİ SEZON ÖNCESİ UZMANLARDAN SAKATLIK UYARISI

Medical Park Karadeniz Hastanesi Ortapedi ve Tramvatoloji uzmanı Uğur Kıran, sporcularda yeni sezon öncesi ön çaprak bağ yırtıklarına dikkat çekerek uyarılarda bulundu.
Ön çapraz bağ yırtıklarının vücudun diz üzerine aşırı dönmesi veya dize yerden gelen darbeler sonucu oluştuğunu ifade eden Kıran, “Ön çapraz bağ diz içinde en önemli dizi tutan antero medial ve postero lateral dediğimiz 2 adet kuvvetli bağdır. Ön çapraz bağ dizin öne doğru kaymasını ve dizin döndürücü hareketlerini kısıtlayarak stabil kalmasına önemli rol oynar. Ön çapraz bağ özellikle yüksek enerji ve travmalarda (kayak, futbol, basketbol) sporcularda vücudun diz üzerine aşırı dönmesi veya dize yerden gelen darbeler sonucu oluşur. Sıklıkla menisküs yırtıkları ile beraber olur”dedi.
Ön çapraz bağ yırtıkları tanısının nasıl konulduğu hakkında bilgi veren Kıran, “Ön çapraz bağ yırtıkları oluştuğunda dizde şiddetli ağrı ile birlikte bağın kopma sesi duyulur. Dize ön çekmece, lahman ve pivot testleri uygulanır. Bu testler (+)olması durumunda MR ile kontrolü yapılarak tanı kesinleştirilir. Ön çapraz bağ ameliyatının yapılaması için diz içine kanama ve ödeminin düzelmiş olması, ortalama 3’üncü ve 4’üncü haftadan sonra yapılır. Bu esnada muskulus guadrıceps egzersizleri dizlik ve lokal buz uygulaması antieflamatuar ve analjezik ilaçlar verilir. Bu arada ameliyat programı yapılır. Ön çapraz bağ ameliyatı yöntemleri . Kemik - tendon- kemik grefleri ile patella tendondan alınır. Avantaj çok daha kuvvetli olmakla birlikte diz ön ağrıları oluşabilir” ifadelerini kullandı.
Ameliyat sonrası kişinin aktif pasif diz egzersizlerine başlayabileceğini kaydeden Kıran, “Ön çapraz bağ ameliyatından sonra hafta 1’inci Günde aktifi pasif diz egzersizlerine başlar. Basit fleksibıl dizlik ile çift koltuk değneği eşiliğinde yürütülür. 1’inci gün sonra 90-100 derece rehabilitasyon hastanın işine göre farklı uygulanır. Sporcularda 4’üncü ve 5’inci aylarda antrenmanlarla başlar. 6’ıncı ayda tam olarak spora dönülebilir” diye konuştu.