Gündem Suç duyurusunda bulunulmadı

Suç duyurusunda bulunulmadı

17.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Genelkurmay Başkanlığı yaptığı açıklamada, kurmaylık sınavı sorularının sızdırıldığına ilişkin suç duyurusu ya da süren bir soruşturma olmadığını belirtti

Suç duyurusunda  bulunulmadı


Kara, deniz ve hava subaylarının kurmaylık eğitimi almak için harp akademilerine girişteki sınav sorularının sızdırıldığığına ilişkin haber ve iddialara açıklık getirildi. Genelkurmay Başkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Tuğgeneral Ertuğrulgazi Özkürkçü, “sızdırılma” iddialarıyla ilgili Genelkurmay Başkanlığı’nın bir suç duyurusunda bulunmadığını, savcılık tarafından da açılmış bir soruşturmanın olmadığını belirtti.
Özkürkçü, kurmaylık sınavındaki soruların sızdırıldığı yönündeki haberlere ilişkin şunları söyledi:
“15 Mayıs 2015 tarihinde günlük ulusal bir gazetede, ‘Kurmaylık Sınavı Soruları Sızdırıldı’ başlıklı bir yazı kaleme alınmış ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Güler imzasıyla ilgili kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulduğu haberi yayımlanmıştır. Haberde iddia edildiğinin aksine; kurmaylık sınavı sorularının sızdırıldığına dair ne Genelkurmay İkinci Başkanı Başkanı Orgeneral Yaşar Güler imzasıyla ne de Genelkurmay Adli Müşavirliği’nce herhangi bir suç duyurusunda bulunulmamıştır. Bu haber gerçek dışıdır. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na da bu kapsamda sorulmuş ve kendilerinden de bu yönde bir soruşturma olmadığı cevabı alınmıştır.
Hizmete özel gizlilik dereceli
Ancak yine başka bir ulusal günlük gazetede 15 Nisan 2014 tarihinde yayınlanan, ‘Soruları çalıp TSK’ya sızdılar’ başlığı ile yapılan bir röportajda çok değişik kapsamda olan, kurmaylık soruları sızdırılması ile ilgili olmayan bir başka haber yer almış ve bu haberle ilgili olarak, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler tarafından 17 Nisan 2014 tarihli suç duyurusunda bulunulmuştur. Bunun yukarıda yer alan haberle hiçbir ilgisi yoktur. Detay olarak suç duyurusu evrakları da Hizmete Özel gizlilik derecesini haizdir. Harekât planları dışında ÇOK GİZLİ ibaresi zaten bu tür suç duyurusu evraklarında kesinlikle kullanılmaz.
Uzman çavuş ile eşine dava
Ayrıca aynı kapsamda sayılabilecek bir suç duyurusu da yine Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği’nce 15 Mart 2013 tarihinde yapılmıştır. Suç duyurusu ise bir uzman çavuş ve eşi hakkındadır.
Anılan kişiler bir internet sitesi üzerinden uzman çavuşluğa, astsubaylığa vb. okullara giriş yapacak adaylara daha önce çıkmış soruları baz alarak bilgi notları ve soru örnekleri satmış olmalarından dolayı suçlanmışlar ve haklarında dava açılmıştır.”