Gündem Suç olmayan haberin aktarımı suç olmaz

Suç olmayan haberin aktarımı suç olmaz

16.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bursa’da görülen davada savunma yapan Prof. Dr. Kemal Gözler, kitapta şikâyete konu olan sözlerin alıntı olduğunu belirtti ve “Söz konusu haberlerin suç oluşturduğu konusunda mahkeme kararı yoktur” dedi.

Suç olmayan haberin aktarımı suç olmaz

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç ve Mahkeme Üyesi Serdar Özgüldür’e, yazdığı kitapta hakaret ettiği iddiasıyla hapis istemiyle yargılanan Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Gözler savunmasında, “Ben bir gazetenin, ‘O da intihal ile başkan oldu’, ‘Dava geri çekildi, Kılıç başkan oldu’ başlıklı iki ayrı haberi kopyalayıp kitabımın 454. sayfasına yapıştırmakla suçlanıyorum. Söz konusu haberlerin suç oluşturduğu konusunda Türkiye’de verilmiş bir mahkeme kararı yoktur. Kendisi suç olmayan bir haberin aktarılması da suç olmaz” dedi.
‘İddialar gazetelerin’
Gözler’in yazdığı “Örnekleriyle Usulsüz Alıntı Sorunu” kitabıyla ilgili AYM Başkanı Kılıç ve aynı mahkeme üyesi Serdar Özgüldür’ün şikâyetleri üzerine açılan davanın ilk duruşması önceki gün Bursa 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davaya davacı Haşim Kılıç ve Serdar Özgüldür katılmadı.
“Örnekleriyle Usulsüz Alıntı Sorunu” isimli kitabındaki ifadelerden dolayı Kılıç’ın şikâyeti üzerine hakkında dava açıldığını hatırlatan Gözler, kitabının Kılıç’la ilgili bir kitap olmadığını söyledi. Kitabında bir gazeteden olduğu gibi aktardığı iki haber dışında Haşim Kılıç’ın isminin geçmediğini kaydeden Gözler, savunmasında şunları söyledi:
“Kitabıma aktararak suç işlediğim iddia olunan her iki haber de söz konusu gazetenin internet sitesinde hâlâ yayınlanmaktadır. Söz konusu haberlerin suç oluşturduğu konusunda Türkiye’de verilmiş bir mahkeme kararı yoktur. Kendisi suç olmayan bir haberin aktarılması da suç olmaz. Üstelik bunlar benim iddiam değil, gazetenin iddiasıdır.” Gözler, “Kitabımın 9. bölümünde Anayasa Mahkemesi Üyesi Özgüldür’ün doktora tezinin intihal ürünü olduğunu iddia ettim ve Özgüldür’ün doktora tezinde yaptığı intihallere 90 sayfa boyunca 74 adet somut örnek verdim. Özgüldür’ün doktora unvanının intihal sebebiyle iptal edilmesini talep ettim. Özgüldür, bundan rahatsız olduğu için misilleme olarak bana bu davayı açtı” diye konuştu.
Gözler’in talebi üzerine, Kılıç’ın Özgüldür’ün davasında, Özgüldür’ün de Kılıç’ın davasında tanık sıfatıyla ifade vermesi kararlaştırıldı.