Gündem Suçlandıkları olayda aslında yoklarmış

Suçlandıkları olayda aslında yoklarmış

16.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

ODTÜ’de ‘Rantın Yoluna 5 Bin Fidan’ eylemine katıldıkları iddia edilen 3 öğrenci hakkında açılan ilk davada beraat kararı çıktı. Öğrencilerin eylemlere katılmadığı tespit edildi

Suçlandıkları olayda  aslında yoklarmış



ODTÜ’deki yol çalışmasını protesto etmek için fidan diken yaklaşık 2 bin kişi arasında yer alan 3 öğrenci hakkında 14 yıl hapis istemiyle açılan dava, ilk duruşmada beraatle sonuçlandı. Yapılan incelemede, fidan dikme eyleminin ardından polis ile göstericiler arasında çıkan olaylara katılmak ve “yola yeniden ağaç dikmek için zincir oluşturmak, çam fidanlarını elden ele vererek kamyonların geçişini engellemek”le suçlanan öğrencilerin, aslında polisle eylemciler arasında çıkan olaylara katılmadığı ortaya çıktı. Hakim, somut delil olmadığı gerekçesiyle duruşmayı 10 dakikada bitirdi.
ODTÜ arazisindeki ağaçların sökülerek içinden yol geçirilmesini bir grup eylemci, 21 Ekim 2013’te protesto etmişti. Eylemde basın açıklamasının ardından “Rantın Yoluna 5 Bin Fidan” çağrısıyla duyurulan fidan dikme etkinliği yapılmıştı. Etkinliğin ardından polis ile göstericiler arasında arbede yaşanmıştı. Polisin göstericilere müdahalesinin ardından 3 kişi gözaltına alınmış, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da 3 öğrenci hakkında soruşturma başlatmıştı. Soruşturmayı tamamlayan savcılık, eyleme katılan 3 kişi hakkında ayrı ayrı, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet”, “Görevi yaptırmamak için direnme” ve “Kamu kurumu veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının faaliyetlerinin engellenmesi” suçlarından 2 yıl 6 aydan 14 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep etmişti.
Davanın duruşması 10 dakika sürdü. Hakim öğrencilere beraat kararı verdi.